Wanneer de afstand tussen de enkel en het bekken verschilt tussen beide benen, is er sprake van een beenlengteverschil. Dit verschijnsel komt voor bij ongeveer 50% van de bevolking. Klachten treden echter vaak pas op wanneer het verschil tussen beide benen groter is dan twee centimeter.
Een beenlengteverschil kan tot verschillende klachten leiden. Behandelaren hebben vaak weinig aandacht voor een beenlengteverschil als mogelijke oorzaak van klachten. Klachten blijven dan ook vaak onnodig lang bestaan. In dit artikel kun je meer informatie vinden over de oorzaken, de bijbehorende klachten, de diagnose en de behandeling van een beenlengteverschil.
Zoals eerder benoemd, spreken we van een beenlengteverschil wanneer de afstand tussen de enkel en het bekken tussen beide benen verschilt. Wanneer dit verschil groter is dan één centimeter wordt er op fysiek gebied gesproken van een verschil in beenlengte.
Door het beenlengteverschil komt het bekken scheef te staan. Deze scheefstand is alleen op te merken wanneer u staat en verdwijnt wanneer u gaat liggen of zitten. Op dat moment wordt de invloed van de lengte van de benen op de stand van het bekken uitgeschakeld.
Naast een bekkenscheefstand, compenseren sommige mensen het lengteverschil van de benen door meer op hun tenen te gaan lopen.
Een beenlengteverschil kan verschillende oorzaken hebben. Het verschil in lengte kan aangeboren zijn of gedurende de groei zijn ontstaan. Wanneer één been tijdens de groei minder bloed toegevoerd krijgt, kan deze achterblijven in de ontwikkeling, waardoor de benen uiteindelijk in lengte verschillen.
Naast problemen in de ontwikkeling en groei, kunnen botbreuken in de benen of het uit de kom raken van de heup leiden tot verschillen in de beenlengte.
Als laatste kan een beenlengteverschil ook worden veroorzaakt door een verhoogde spierspanning in het bekkengebied en/of de rug. De hoge spierspanning trekt het bekken scheef waardoor het beenlengteverschil ontstaat. Dit wordt een functioneel beenlengte verschil genoemd.
Zoals eerder benoemd, treden de meeste klachten pas op wanneer het verschil tussen beide benen groter is dan twee centimeter. Het lichaam probeert op verschillende manieren te compenseren voor het lengteverschil in de benen en de scheefstand van het bekken die als gevolg hiervan optreedt.
Door de bekkenscheefstand kromt de wervelkolom zich om voor de scheefstand te compenseren en de schouders en het hoofd recht te houden. Er ontstaat dan een zijwaartse kromming in de wervelkolom, ook wel scoliose genoemd.
Door deze verstoring in de vorm van de wervelkolom verhoogt de spanning zich in de rug-, schouder– en nekspieren met (onder)rugpijn, nekpijn en hoofdpijn als gevolg.
Daarnaast treden er vaak overbelasting klachten op in het langere been. Dit been moet grotere bewegingsuitslagen maken en meer spierkracht leveren. Verder ontstaat er vaak een opvallend en afwijkend looppatroon.
De ontstane afwijkingen in de statiek en het looppatroon kunnen op de lange termijn zorgen dat er artrose optreedt in knieën en/of heupen.
Voor het behandelen van de klachten, is het belangrijk om het beenlengteverschil aan te pakken om zo de symptomen af te laten nemen. Door middel van aangepaste schoenen of inlegzolen kan vaak (een deel van) het verschil worden weggenomen.
Daarnaast beschikt de chiropractor over veel kennis en technieken om de oorzaak van het beenlengteverschil te achterhalen en uw klachten te behandelen. De chiropractor is voornamelijk gespecialiseerd in het verhelpen van de verhoogde spierspanning die ten grondslag kan liggen aan uw beenlengteverschil. Het zogenaamde functionele beenlengte verschil.
Wanneer de spierspanning (tonus) in de heup normaliseert, wordt het been minder/meer omhoog getrokken waardoor de beenlengte normaliseert.
Wanneer je je herkent in bovenstaande klachten, ben je bij TOPCHIRO aan het juiste adres. Onze chiropractors zijn kundig en goed opgeleid. We kunnen je helpen vanuit onze verschillende vestigingen door het hele land.
Wanneer je jouw gegevens achterlaat op onze website (www.topchiro.nl), nemen we spoedig contact met je op. Ook zijn we te bereiken via de telefoonnummers die je kunt vinden op onze site.