Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Hoe kan een chiropractor helpen bij een scheef bekken?

Hoe kan een chiropractor helpen bij een scheef bekken?

Hoe kan een chiropractor helpen bij een scheef bekken?

Het bekken is een belangrijk verbindingsstuk in het lichaam. Als er daar klachten ontstaan, kan dat impact hebben op allerlei alledaagse taken. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het bekken scheef staat en een chiropractor is degene die u kan helpen weer een gezonde stand van het bekken te krijgen.

Hoe ontstaat een scheef bekken?

Bij een scheef bekken staan de heupen ongelijk. De ene helft van het bekken staat dan hoger dan de andere helft, waardoor het lijkt alsof de benen in lengte verschillen. Soms is dit direct de oorzaak van een scheve bekkenstand, maar dit is niet altijd het geval. Er kunnen veel andere oorzaken zijn waarom het bekken scheef staat.

Ook een trauma of grote impact kan ervoor zorgen dat het bekken scheef gaat staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongeluk of een bevalling. Daarnaast kunnen factoren als spierzwakte, langdurige stress, wervelblokkades, een verkeerde houding of een probleem in een van de gewichten onder het bekken de scheefstand hebben veroorzaakt.


Contact opnemen

Heup pijn

De symptomen van een scheef bekken

Doordat het bekken het verbindingsstuk is tussen het boven- en onderlijf, zijn er veel verschillende klachten waar u last van zou kunnen hebben bij een scheefstand van het bekken. Het lichaam zal namelijk voor de scheefstand proberen te compenseren om alledaagse taken goed te kunnen blijven uitvoeren. Dat doet het door in de andere gewrichten mee te draaien of te buigen. Op de lange termijn kan dit zorgen voor pijnklachten, omdat het een onnatuurlijke houding van het lichaam veroorzaakt.

Klachten die u kunt hebben zijn bijvoorbeeld (onder)rug-, schouder- en nekpijn. Dit komt veelal door een onnatuurlijke draaiing van de wervelkolom. Deze pijn in het bovenlichaam kan op zijn beurt weer hoofdpijnen veroorzaken. Ook kan de pijn uitstralen naar de armen en handen wat tintelingen kan veroorzaken. Uw heupen en rug kunnen stijf aanvoelen en ook in uw benen kunt u een tintelend en oncomfortabel gevoel ervaren.


Contact opnemen

Controle heup

Wat kan een chiropractor voor u betekenen?

De klachten die komen kijken bij een scheefstand in het bekken, doen niet altijd direct denken aan het bekken als veroorzaker van het probleem. Daarnaast kan het scheve bekken op verschillende manieren zijn ontstaan. Het is dus aan de chiropractor om uit te zoeken wat precies de aanleiding is geweest van de scheefstand.

Een chiropractor observeert het lichaam als geheel samenwerkend object, alle delen van het lichaam staan namelijk met elkaar in verband. Hierbij wordt er goed naar de wervelkolom gekeken en zal het snel duidelijk worden of het bekken scheef staat door bijvoorbeeld langdurige spierspanning, een slechte houding of een beknelde zenuw. Wanneer de oorzaak van het probleem bekend is, kan de chiropractor passende zorg toepassen. Hierdoor kan het lichaam weer pijnvrij en zonder compensatietechnieken functioneren.


Contact opnemen

Hoe ziet de zorg bij een scheef bekken eruit?

Een chiropractor gebruikt de term behandeling niet. Een behandeling impliceert dat er een actie is die symptomen onderdrukt of aanpakt. Dat is niet de essentie van chiropractor. Bij chiropractie geeft uw chiropractor het lichaam de kans om zelf te herstellen, doordat uw chiropractor hiervoor de juiste omstandigheden creëert. Er is dus geen sprake van een behandeling, maar van zorg die gericht is op het stimuleren van natuurlijk herstel.

Omdat de oorzaak van een scheef bekken zo erg kan verschillen, zal ook de zorg niet voor iedereen hetzelfde zijn. Wel maakt de chiropractor gebruik van dezelfde techniek. Hierbij worden de gewrichten, bijvoorbeeld de rugwervels, gemanipuleerd. Dit betekent dat er een passende druk wordt uitgeoefend op de gewrichten en botten zodat ze weer goed op hun plek staan. Deze methode geeft ook de zenuwen weer de ruimte om te herstellen in het geval deze klem zaten.

Wanneer de zenuwen vrij van blokkades door de ruggenwervels lopen, krijg het lichaam de ruimte zich te herstellen. Hierdoor zal de scheefstand afnemen en hoeft het lichaam geen compensatietechnieken meer toe te passen om te kunnen bewegen. Zonder compensatietechnieken zullen ook de klachten die zijn ontstaan als gevolg van het bijdraaien en buigen van andere gewrichten afnemen.


Contact opnemen

Waarom kiezen voor TOPCHIRO?

Bij TOPCHIRO zorgen we ervoor dat u het zorgplan krijgt dat het beste bij u past. Mocht u zich herkennen in de klachten en het idee hebben dat uw bekken scheef staat? Schroom dan niet om een gratis belafspraak te maken, waarin we bespreken hoe uw klachten verzorgt kunnen worden door onze chiropractoren! 

Contact opneme

Gerelateerde berichten