Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Wij willen je helpen wanneer je klachten hebt door een overbelaste nek

Nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Terwijl slijtage vaak de oorzaak is bij ouderen, is overbelasting van de nek bij jongeren vaak de boosdoener.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe een overbelaste nek kan ontstaan en welke symptomen ermee gepaard gaan. Om zo de juiste behandeling en preventieve maatregelen te kunnen toepassen. Dit zal op deze pagina duidelijk worden. 

Ook informeren we je graag over de manier waarop de chiropractor kan bijdragen aan het verminderen van je nekklachten.

Overbelaste nek

Waardoor kan je je nek overbelasten?

Een voor de hand liggende oorzaak van overbelasting van de nek, is het langdurig aannemen van een slechte houding. In de moderne maatschappij komt slechte houdingen vaak voor tijdens het werken op een computer of het gebruik van je mobieltje. 

Overbelasting van de nek kan ook ontstaan door het tillen van zware voorwerpen. Wanneer je zware voorwerpen met een slechte houding optilt, of wanneer de belasting onverwacht of te zwaar is, kan dit leiden tot nekklachten. 

Een andere oorzaak van een overbelaste nek is stress. Wanneer je veel emotionele stress ervaart, kan dit ertoe leiden dat je je nekspieren voortdurend aanspant, wat overbelasting tot gevolg kan hebben. Daarnaast kan een trauma, zoals een auto-ongeluk of een val, tot een nekblessure leiden.

De gevolgen van overbelasting voor de nekspieren

Nu vraag je je misschien af hoe overbelasting van de nek klachten tot gevolg kan hebben. Ten eerste zien we vaak dat overbelasting van de nekspieren leidt tot een verhoogde spanning in de nekspieren, zelfs in rust. 

Hiernaast kan er sprake zijn van spiervermoeidheid, waardoor de nekspieren niet in staat zijn om hun normale functie uit te voeren. Een ander mogelijk gevolg van overbelasting is ontsteking van de nekspieren en omliggende weefsels. 

Wanneer er sprake is van een zwelling of spierspanning, kan dit zelfs leiden tot compressie of irritatie van de zenuwen in de nek.

Wat zijn mogelijke klachten van een overbelaste nek?

Al deze veranderingen in de nek brengen klachten met zich mee. Een overbelaste nek kan zich uiten in een stekende of zeurende pijn. Wanneer de pijn te hevig is, kan het zijn dat je een bepaalde houding of beweging niet meer uit kunt voeren. 

Hiernaast kun je last hebben van een stijf gevoel in de nek. De pijn gaat in sommige gevallen samen met hoofdpijn en uitstralende pijn naar de schouder of arm. Ten slotte kun je last hebben van spierkrampen, vermoeidheid en gevoeligheid voor aanraking of druk.

Overbelaste nek door slechte houding

Wat te doen bij overbelasting van de nek?

Bij overbelasting van de nek is het belangrijk om je nek genoeg rust te geven door activiteiten te vermijden die de nek overbelasten of die de pijn verergeren. Ga het tillen van zware objecten, langdurig zitten in een slechte houding en uitvoeren van repetitieve bewegingen die de nek belasten dus uit de weg. Hiernaast is het van belang om je houding te verbeteren om zo een van de instandhoudende factoren weg te nemen.

Tegelijkertijd is het belangrijk om je nek te blijven bewegen binnen je pijngrenzen om te voorkomen dat je nek stijver wordt. Een chiropractor is de aangewezen persoon om advies te geven over jouw levensstijl en om de overbelasting van je nek te behandelen.

Hoe kan chiropractie helpen bij een overbelaste nek?

Het doel van chiropractie bij een overbelaste nek is om de normale functie van de nek te herstellen en de pijn te verminderen. Om omstandigheden te creëren waarin je nek kan herstellen, behandelen we de spierspanning, spiervermoeidheid en eventuele ontsteking.

Hierbij kan gebruik gemaakt worden van manipulatietechnieken door eventuele afwijkingen of blokkades in de wervelkolom te behandelen. 

Hiernaast kan de chiropractor mobilisatietechnieken gebruiken, waarbij de spieren en gewrichten zachtjes worden gerekt. Het doel hiervan is om de bewegingsvrijheid en flexibiliteit van de nek te vergroten.

Ten slotte kunnen er verschillende technieken worden toegepast om de spierspanning in de nek te verminderen. Denk hierbij aan massage en rek- en ontspanningsoefeningen.

TOPCHIRO helpt jou bij klachten door een overbelaste nek

Onze chiropractoren bij TOPCHIRO helpen je graag van je nekklachten af. Na het vaststellen van de oorzaak en de instandhoudende factoren van de overbelasting, zullen wij een persoonlijk behandeltraject opstellen. 

Hierbij zetten we in op het creëren van de juiste omstandigheden waarin jouw lichaam zelf kan gaan herstellen. 

Heb je nog vragen of wil je beginnen met je herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!