Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Veelvoorkomende klachten door de C1 nekwervel

De wervelkolom van de mens bestaat uit de stuit (of het staartbeen), het heiligbeen, 5 lumbale wervels, 12 thoracale wervels en 7 cervicale wervels.

Tussen deze wervels zitten ringen van kraakbeen met een zachte kern, oftewel tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven dragen bij aan het beschermen van de wervels en het dempen van de schokken op de ruggenwervel. De cervicale wervels zijn de nekwervels en ondersteunen de schedel en dragen bij aan de rotaties van het hoofd.

In dit artikel geven we je meer informatie over de bovenste nekwervel, ofwel de c1 nekwervel. Daarnaast vertellen we over wat een chiropractor kan doen, in het geval van klachten door een probleem met de C1 nekwervel. 

Wat is de functie van de c1 nekwervel

De c1 nekwervel is de wervel die vastzit aan de schedel en zo ondersteuning aan het hoofd biedt, waar deze de naam ‘de atlas’ aan te danken heeft.

Het is de enige wervel van de wervelkolom zonder tussenwervelschijf, waardoor er grote draaibewegingen met het hoofd mogelijk zijn. De c1 nekwervel heeft aan de bovenzijde 2 gewrichtsvlakken met een ovale vorm, waarmee de wervel vastzit aan het hoofd. Op deze vlakken kan het hoofd naar voren en naar achter bewegen, waardoor het naar voren en achter kantelen van het lichaam mogelijk is. Zoals bijvoorbeeld bij ja-knikken. Een goed functionerende C1 wervel is dus belangrijk, omdat we deze voortdurend gebruiken.

Whiplash verwonding

Wat zijn veelvoorkomende klachten door de c1 nekwervel?

Er zijn verschillende klachten die kunnen ontstaan door de c1 nekwervel. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er een blokkade ontstaat wanneer de wervel te ver naar rechts of links is gedraaid en hierna niet meer goed terug draait. Hierdoor is de stand van de c1 nekwervel veranderd, wat soms gecompenseerd wordt door de rest van de wervelkolom.

Verder is een veelvoorkomende klacht de whiplash, waarbij er een grote impact op het lichaam of het hoofd is geweest. De spieren en ligamenten om de wervel hebben deze klap niet kunnen opvangen. Hierdoor maakt het hoofd een erg onverwachte beweging. Dit zorgt ervoor dat het schedel niet meer op de goede manier op de gewrichtsvlakken rust.

Verder kan er een verdrukking van zenuwwortels plaatsvinden of een beschadiging van het ruggenmerg als gevolg van slijtage, oftewel artrose. Door artrose wordt het botoppervlakte van de wervel ruwer. De ribbels die ontstaan op de wervel kunnen het ruggenmerg verdrukken doordat er hierdoor minder ruimte is.

Symptomen die hierbij passen zijn onder andere scheefstand van het bekken, beenlengte verschil, hoofdpijn, vermoeidheid, rugpijn, stijve nek, pijn in de schouder, pijn bij het draaien of bewegen van het hoofd, pijn in de heup en chronische spierpijn.

Chiropractie bij klachten door de c1 nekwervel

Een chiropractor kan de stand van je nek, ruggenkolom en bekken onderzoeken om erachter te komen waar de klachten vandaan komen. Verder kan een chiropractor spierversterkende- en/of ontspanningsoefeningen met je doen of manuele manipulaties uitvoeren om zo de stand van wervels in balans te brengen.

Zo worden de stand en functie van de weefsels de wervelkolom heen verbeterd. Daarnaast kan dit de spierfunctie van de spieren rondom de wervelkolom verbeteren door verminderde spanning of juist verbeterde kracht in deze spieren.

nek chiropractie

Chiropractie bij Topchiro!

Heb je last van klachten door de c1 nekwervel en kom je maar niet van de klachten af? Onze chiropractors van Topchiro zullen onderzoeken waar de pijn precies vandaan komt en wat de mogelijke oorzaak hiervan is.

Als ze een duidelijk beeld hebben van jouw klachten, zullen zij een gepersonaliseerd behandelplan opstellen om je zo snel mogelijk van je klachten af te helpen en je functioneren te verbeteren.

Neem gerust contact op met Topchiro als je vragen hebt of voor het maken van een afspraak!