Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Is het veilig om mijn nek te kraken?

Bijna iedereen heeft wel bedoeld of onbedoeld een gewricht gekraakt in het lichaam. Maar hoe komt het eigenlijk dat gewrichten af en toe ‘gekraakt’ worden en is dit wel gezond? 

In dit artikel leggen we uit waarom gewrichten af en toe ‘kraken’, of dit goed of slecht is voor het lichaam en gaan we dieper in op het kraken van de nek. Dit doen omdat het kraken een belangrijk onderdeel is van de zorg die een chiropractor u kan bieden.

Nek kraken anatomie chiropractie

We horen regelmatig een gewricht knappen of kraken

Bijna alle gewrichten in het lichaam maken wel geluid, of deze nu geluid maken door te knakken of te kraken. 

Wanneer het gewricht een krakend geluid maakt, komt dit meestal doordat structuren in het gewricht over elkaar heen schuiven. Dit kunnen verschillende structuren zijn, namelijk botten, pezen of kraakbeen. Krakende geluiden zijn meestal niet schadelijk voor het lichaam of voor het gewricht. 

Als het kraken gepaard gaat met pijn of stijfheid van het gewricht, is het verstandig om een chiropractor of huisarts te contacteren.

Is het veilig om de nek te kraken?

De reden dat dit artikel vooral gericht is op de nek, is omdat de nek een onderdeel van de wervelkolom is. De nek is het verbindingsstuk tussen het hoofd en de rest van het lichaam. Hier lopen bloedvaten doorheen die onder andere de hersenen van bloed voorzien. 

Ook bevinden zich er zenuwen in de nek die de hersenen en de rest van het lichaam met elkaar verbinden. De gevolgen kunnen zeer groot zijn als er iets gebeurd in de regio van de nek.

Wanneer je te veel je nek kraakt of als je de nek niet goed kraakt, kan het schadelijk zijn voor het lichaam. Hierdoor kan het zijn dat de zenuwen in de nek bekneld raken en dit kan pijn veroorzaken. Daarnaast kan het op lange termijn zorgen voor veel stijfheid en minder bewegelijkheid van de nek. 

Wanneer je de nek niet te vaak en niet te krachtig kraakt, is het niet schadelijk en kan het kraken van de nek soms voelen als een opluchting omdat de nek na het kraken meer bewegelijk wordt.

Waarom kraakt de chiropractor de nek?

Wanneer je last hebt van de nek, kan een behandeling bij een chiropractor de oplossing zijn. Het kan dan voorkomen dat de chiropractor de nek kraakt. De chiropractor heeft veel kennis van het lichaam en weet precies waar de zenuwen in de nek lopen. Hierdoor kan een chiropractor op een veilige manier jouw nek kraken. 

Dit kan ervoor zorgen dat blokkades van de zenuwen in de nek worden verholpen en dat je daardoor minder last hebt van de nek en mogelijk de rest van het lichaam. Door een behandeling bij de chiropractor te nemen kan het lichaam in een staat komen waarin het zichzelf kan herstellen.

Een behandeling bij TOPCHIRO bij nekklachten

Een behandeling bij TOPCHIRO begint altijd met een intakegesprek en meestal een kort lichamelijk onderzoek. Hierdoor kunnen we jouw doelen en klachten goed in kaart brengen. We zorgen er op die manier voor dat je de behandeling kan krijgen die voor jou het beste is. 

Nadat het behandelplan is afgerond en jouw doelen zijn behaald, is het tijd om de behandeling af te sluiten. Graag zien we je daarna nog periodiek terug voor een controle. Door af en toe nog eens bij ons langs te komen, zorgen we ervoor dat de kans op terugkerende klachten kleiner is.

Waarom kiest u voor TOPCHIRO?

Bij TOPCHIRO behandelen we de oorzaak van het probleem en niet alleen de symptomen, hierdoor is de kans dat de klachten terugkomen kleiner. Daarnaast zijn onze chiropractors hoogopgeleide dokters en worden zijn uitzonderlijk goed beoordeeld door onze cliënten. 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor jou bij TOPCHIRO? Neem dan contact met ons op via de website voor vragen of het maken van een afspraak. Wij zien je graag in een van onze praktijken en helpen je graag op weg naar een goede gezondheid!