Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Wat zijn oorzaken en symptomen van zenuwpijn?

Bij zenuwpijn is er sprake van pijn in een gebied dat bij een bepaalde zenuw hoort. Een ander woord voor zenuwpijn is neuropathie. Er zijn verschillende vormen van zenuwpijn, waarvan ischias de meest bekende vorm is. 

De pijn is vaak scherp en vervelend. De klachten lossen zich dikwijls niet snel op, waardoor een gerichte behandeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstelproces. In dit artikel kun je meer informatie vinden over de oorzaken en symptomen van zenuwpijn en de behandeling van een chiropractor hierbij.

Zenuwpijn gezicht

Wat is zenuwpijn precies en waarom is het zo heftig?

Zenuwpijn is pijn die wordt veroorzaakt door een beschadiging of irritatie van een zenuw ergens in het lichaam. Dit kan overal in het lichaam zijn, zoals in de rug, het gezicht, de schouder en de ledematen. 

Deze aandoening kan zich uiten in een scherpe, stekende pijn, een brandend gevoel, tintelingen, gevoelloosheid of spierzwakte in het aangedane gebied. De pijn houdt helaas in veel gevallen weken tot maanden aan. De locatie van de zenuwpijn geeft vaak de soort zenuwpijn aan. 

De pijn is zo hevig omdat de zenuwen verantwoordelijk zijn voor de signaalfunctie die pijn feitelijk is. Doordat de zenuw zelf is ontregeld, wordt er onterecht een pijnsignaal afgegeven. 

Welke soorten zenuwpijn zijn er?

Zenuwpijn kan veroorzaakt worden door een ontsteking of beklemming van de zenuw. Zo kan gordelroos leiden tot een ontsteking of infectie. Een beknelde zenuw kan onder andere ontstaan door een hernia of artrose

Daarnaast kan schade aan zenuwen bijvoorbeeld door lichamelijk letsel of diabetes (suikerziekte) zorgen voor het ontstaan van de zenuwpijn. De oorzaak van de pijn is echter niet altijd duidelijk. Bij aangezichtspijn is de oorzaak van de pijn namelijk vaak onduidelijk. 

Er zijn verschillende soorten zenuwpijn te onderscheiden. De meest bekende hiervan zijn: 

  • ischias (zenuwpijn in de rug, het been en de bil);
  • carpaal tunnelsyndroom (zenuwpijn in de hand);
  • piriformis syndroom (zenuwpijn in de bil);
  • fantoompijn (zenuwpijn na een operatie).

Wat zijn de symptomen van zenuwpijn?

Het meest voorkomende symptoom is langdurige pijn. Deze pijn kan constant aanwezig zijn of in periodes optreden en kan tintelend, prikkelend of brandend zijn. Bovendien kun je last hebben van hevige pijnscheuten. 

Ook komt het voor dat je, in tegenstelling tot de prikkelende of brandende pijn, last hebt van het dof of koud aanvoelen van een deel van de huid.

De pijn proberen ‘weg te wrijven’ heeft geen zin. Dit maakt de pijn namelijk alleen maar erger. Gewone pijnstillers helpen vaak niet tegen de pijn. Een huisarts kan medicatie voorschrijven die wel werkt. 

Het kan echter wel lang duren voordat je erachter komt welke medicatie voor jou werkt, omdat het even kan duren voordat de medicatie überhaupt aanslaat of de medicatie helemaal niet werkt en een andere soort geprobeerd wordt.

Als gevolg van de aanhoudende pijn kun je ook last hebben van slaapproblemen en vermoeidheid. Daarnaast kan je emotionele symptomen als angst, depressie en prikkelbaarheid ervaren. 

Zenuwpijn rug

Wat kan een chiropractor voor jou betekenen bij zenuwpijn?

Chiropractie kan uitkomst bieden wanneer de medicijnen niet werken voor het verminderen van de pijn of wanneer je sneller van de pijn af wilt. Een chiropractor is gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan de wervelkolom en het zenuwstelsel. 

De chiropractor gaat op zoek naar blokkades in het lichaam. Door middel van druktechnieken probeert de behandelaar deze blokkades te verhelpen. Deze druktechnieken kunnen een krakend geluid veroorzaken. 

Het kraken is niet schadelijk, omdat alleen maar een gas vrijkomt uit het gewricht. Dat gas kan gezien worden als luchtbelletjes. Op het moment van manipulatie opent het gewricht een beetje, waardoor de luchtbelletjes ontsnappen en zorgen voor het geluid.

Hoe ziet een behandeling bij TOPCHIRO eruit?

De soort zenuwpijn en de bijhorende klachten verschillen van persoon tot persoon. Tevens hangt de behandeling af van de locatie van de klacht. Daarom onderzoeken wij jouw situatie goed alvorens met een behandeling te starten. 

De chiropractor en jij zullen een uitgebreid gesprek houden over jouw klachten, waarna de chiropractor een lichamelijk onderzoek uitvoert. Daarna wordt er in samenspraak met jou een behandelplan opgesteld. Als dit is voltooid, kan direct begonnen worden met een behandeling. Deze behandeling richt zich niet alleen op het aanpakken van de symptomen, maar ook op de oorzaak. 

Kom naar TOPCHIRO!

Herken jij het geschetste klachtenbeeld? Blijf niet rondlopen met de pijn! De chiropractoren van TOPCHIRO hebben veel ervaring met het behandelen van zenuwpijn.

 Wij slaan graag samen met jou de weg in naar je herstel.