Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Zorg van de chiropractor bij duizeligheidsklachten

Heb je last van een draaiend gevoel, een licht gevoel in je hoofd of instabiliteit? Dit zijn erg vervelende klachten die veel invloed kunnen hebben op je dagelijkse leven. Een chiropractor kan je helpen bij duizeligheidsklachten. 

In dit artikel lees je wat duizeligheid is, wat de oorzaken hiervan kunnen zijn en hoe een chiropractor uitkomst kan bieden wanneer je last hebt van duizeligheidsklachten. 

Chiropractie duizeligheidsklachten

Wat is duizeligheid?

Er zijn meerdere soorten van duizeligheid. Vertigo, ook wel draai-duizeligheid genoemd, is een vorm van duizeligheid waarbij je het gevoel hebt alsof de omgeving om je heen draait of wanneer het voelt alsof jij draait ten opzichte van de omgeving.

Disequilibrium is een vorm van duizeligheid waarbij je  onbalans of instabiliteit ervaart zonder dat er sprake is van een draaierig gevoel. Ook kan duizeligheid zich uiten als een licht gevoel in je hoofd. Duizeligheid kan samengaan met misselijkheid, concentratieproblemen en flauwvallen.

De oorzaken van duizeligheidsklachten

Duizeligheid kan uiteenlopende oorzaken hebben. Een aantal van de veelvoorkomende oorzaken zullen in dit artikel verder toegelicht worden. 

Benigne Paroxysmale Positieafhankelijke Duizeligheid

Benigne Paroxysmale Positieafhankelijke Duizeligheid (BPPD) is een aandoening waarbij je plotseling erg duizelig wordt wanneer je plotseling je hoofd beweegt, bijvoorbeeld bij het omdraaien in bed. 

BPPD wordt veroorzaakt door de kristallen in het binnenoor die onderdeel uitmaken van het evenwichtsorgaan. Bij BPPD zijn deze kristallen uit hun normale positie verplaatst, waardoor ze constant verkeerde signalen afgeven. Hierdoor ontstaan klachten.

Een afwijkende stand van de nekwervels

Via de nek wordt er informatie doorgegeven vanuit het lichaam naar de hersenen. Dit omvat ook informatie wat betreft het evenwicht. Wanneer er sprake is van een afwijkende stand van de nekwervels, kunnen deze zenuwen niet meer goed functioneren. 

Dit zorgt voor klachten. Een afwijkende stand kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een ongeluk of door artrose.

Stress en angst

Hevige emoties, zoals stress en angst, kunnen duizeligheid veroorzaken omdat deze emoties op hun beurt andere lichamelijke reacties veroorzaken. 

Zo kunnen stress en angst leiden tot een hogere hartslag en ademhaling, waardoor je duizelig wordt.

Een lage bloeddruk

Een te lage bloeddruk, ook wel hypotensie genoemd, kan leiden tot een lagere bloedtoevoer naar de hersenen. Hierdoor kan je last krijgen van duizeligheid. 

Een lage bloeddruk kan onder andere ontstaan door het innemen van bepaalde medicijnen, onderliggende aandoeningen of uitdroging. 

Het gebruik van alcohol of drugs (intoxicaties)

Overmatige inname van alcohol of drugs kan zorgen voor de verstoring van veel systemen in het lichaam, waardoor er duizeligheidsklachten ontstaan. 

Zo hebben alcohol en drugs invloed op de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het evenwichtsorgaan. Alcohol en drugs veroorzaken ook veelal vochtverlies vanwege een toename in de urineproductie. 

Overige oorzaken

Ook neurologische aandoeningen, zoals migraine of multiple sclerose (MS) kunnen duizeligheid tot gevolg hebben vanwege een verstoring van de werking van het zenuwstelsel. 

Daarnaast zijn er medicijnen met als bijwerking duizeligheid. 

Zorg van de chiropractor bij duizeligheidsklachten

De zorg van een chiropractor is afhankelijk van het type duizeligheid en de onderliggende oorzaak hiervan. Daarom zal er een intakegesprek plaatsvinden voordat er gestart wordt met de behandeling. Tijdens dit gesprek zal de chiropractor uitvragen wat de klachten zijn die je ervaart en wanneer deze ontstaan zijn. 

Ook vindt er een lichamelijk onderzoek plaats waarin de chiropractor op zoek gaat naar de onderliggende oorzaak van de duizeligheidsklachten.

Chiropractie is een vorm van zorg die zich richt op het behandelen van klachten van het spierskeletsysteem en het zenuwstelsel. Zo is chiropractie effectief in het behandelen van onder andere BPPD of een afwijkende stand van de nekwervels. Tijdens de behandeling zal de behandelaar op specifieke punten in het lichaam kort kracht zetten om zo de functie van deze structuren te herstellen en de klachten te verminderen. 

Ook kan de behandelaar advies geven over je houding, beweging en leefstijl.  

Wanneer de duizeligheidsklachten een onderliggende oorzaak hebben die niet goed behandelbaar zijn middels chiropractie, zoals een te lage bloeddruk, zal de chiropractor je doorverwijzen naar een arts.

Chiropractor duizeligheidsklachten

Een behandeling bij TOPCHIRO

Herken je de klachten die in dit artikel besproken zijn? Twijfel dan niet langer en kom langs bij TOPCHIRO! Onze ervaren en professionele behandelaars helpen je graag bij het verminderen van je duizeligheidsklachten.