Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Welkom in onze chiropractie praktijk voor rugklachten

Rugklachten is een brede term voor pijn of ongemak in de rug. Rugklachten komen ontzettend veel voor in de bevolking. Uit cijfers van het RIVM blijkt zelfs dat één op de vijf mensen last heeft van chronische rugklachten. Rugklachten kunnen veel pijn veroorzaken en zorgen daarom ook vaak voor ongemak in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. 

Chiropractie kan je helpen bij het verminderen van rugklachten. Ben je benieuwd wat de oorzaken zijn van rugklachten en hoe de chiropractor te werk gaat om deze te behandelen? In dit artikel lees je hier meer over.

chiropractie rugklachten

Hoe is de rug opgebouwd? 

De rug is een samenstelling van vele structuren, zoals wervels, tussenwervelschijven, gewrichten en spieren. De basis van de rug wordt gevormd door de wervelkolom, een opstapeling van 33 ruggenwervels. De wervelkolom biedt veel stevigheid aan het lichaam en maakt het mogelijk om de rug te bewegen.  

Tussen de wervels in de wervelkolom zitten tussenwervelschijven. Deze kraakbeenachtige schijven zijn een soort schokdempers. Ze zorgen ervoor dat de krachten op de wervels in de wervelkolom beperkt worden. 

Daarnaast maken de botjes in de wervelkolom geen direct contact door deze schijven, waardoor slijtage verminderd wordt. Tot slot maken de tussenwervelschijven de wervelkolom flexibel. 

De derde belangrijke functie van de wervelkolom is het bieden van stevigheid aan het ruggenmerg. Het ruggenmerg is een bundel van zenuwen die door de wervelkolom heen loopt. Via het ruggenmerg lopen er zenuwen van en naar de hersenen. Zenuwen spelen een cruciale rol in het overbrengen van signalen tussen verschillende structuren in het lichaam. 

De zenuwen treden op verschillende plekken de wervelkolom uit om zo hun functie uit te kunnen voeren, bijvoorbeeld het opvangen van signalen vanaf de huid of het sturen van signalen naar de spieren toe. 

Het ontstaan van rugklachten

Rugklachten kunnen zowel acuut als langzaam zijn ontstaan. We spreken van acute rugklachten wanneer de klachten plotseling zijn ontstaan. Acute rugklachten worden meestal veroorzaakt door een trauma. Rugklachten kunnen ook langzaam verergeren. Deze soort rugklachten worden meestal veroorzaakt door herhaaldelijke overbelasting. 

De oorzaken van rugklachten kunnen onderverdeeld worden in specifieke en aspecifieke rugklachten. We spreken van specifieke rugklachten wanneer er een duidelijke oorzaak aangewezen kan worden voor de rugklachten, zoals een hernia. De meeste vormen van rugklachten zijn echter aspecifiek. In het geval van aspecifieke rugklachten kan er geen duidelijke oorzaak gevonden worden voor de klachten.

Oorzaken specifieke rugklachten

Veelvoorkomende oorzaken van specifieke rugklachten zijn een hernia, een ongeluk of een aandoening. Bij een hernia is er sprake van een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan zorgen voor druk op de zenuw. Hierdoor kan de zenuw zijn functie niet goed meer uitvoeren en ontstaan klachten.

Rugklachten kunnen ook ontstaan zijn als gevolg van een ongeluk. Zo komt een whiplash veel voor na een ongeluk. In het geval van een whiplash verrekt de nekspier door het hevig heen-en-weer bewegen van het hoofd door een schok of klap. 

Tot slot zijn er nog bepaalde aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat er rugklachten ontstaan. Zo zorgt een tumor er bijvoorbeeld voor dat andere structuren in de rug in verdrukking komen. 

Chiropractie rugklachten

Oorzaken aspecifieke rugklachten

Aspecifieke rugklachten ontstaan in veel gevallen geleidelijk. Veelvoorkomende oorzaken zijn stress, overbelasting en een verkeerde houding. Stress leidt tot spanning in de spieren. Op korte termijn kan dit niet veel kwaad. 

In het geval van langdurige stress kan het er echter voor zorgen dat de spieren worden overbelast. Hierdoor ontstaan rugklachten.

Een andere oorzaak voor aspecifieke rugklachten is het te veel belasten van de rug zonder dat deze voldoende tijd heeft om te herstellen. Klachten worden in het geval van overbelasting vaak steeds erger. 

Overbelasting kan echter ook plotseling ontstaan. Wanneer de belasting op de structuren hoger is dan dat deze aankunnen, kan een of kunnen er meerdere structuren beschadigd raken. 

Ook een verkeerde houding zorgt voor een verstoorde belasting op de rug, waardoor deze overbelast kan raken. Het aannemen van de en goede houding is daarom van belang in het voorkomen van rugklachten. 

Chiropractie bij rugklachten

Chiropractie is een behandelmethode waarbij er communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en de gewrichten worden opgelost. Omdat de rug een complexe samenstelling is van veel gewrichten en zenuwen, kan deze behandelmethode veel voor je betekenen wanneer je last hebt van rugklachten

Alvorens er een behandeling wordt gestart, zal er een kennismakingsgesprek plaatsvinden. Tijdens het gesprek zal de chiropractor vragen stellen over de plek en de ernst van de klachten die je ervaart. Daarnaast za de behandelaar een lichamelijk onderzoek doen om zo meer te weten komen over de mogelijke oorzaken van de rugklachten.

Op basis van de informatie die de chiropractor heeft opgedaan tijdens het kennismakingsgesprek en het lichamelijk onderzoek, kan er een gericht behandelplan worden opgesteld. De behandeling bestaat uit het toepassen van korte druktechnieken, ook wel manipulaties genoemd. 

Deze manipulaties zijn er op gericht om meer ruimte te creëren voor bijvoorbeeld een zenuw, zodat de klachten afnemen. Het toepassen van een manipulatie kan een krakend geluid veroorzaken en staat daarom ook wel bekend als kraken.

TOPCHIRO staat voor u klaar!

Heb je last van rugklachten? De behandelaren van TOPCHIRO staan voor je klaar! Met onze dertien praktijken verspreid over midden en zuid Nederland zijn wij ontzettend goed bereikbaar. Maak gemakkelijk een afspraak door te bellen, mailen of door het contactformulier op onze site in te vullen.

Wij hopen je snel terug te zien in onze praktijk!