Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Chiropractie bij spanningshoofdpijn

Chiropractie bij spanningshoofdpijn

Hoofdpijn is een klacht die helaas vaak voorkomt. Veel mensen zijn dan ook niet ongerust wanneer ze hoofdpijn hebben: de pijn is meestal tijdelijk en geen aanleiding tot zorgen. Toch zijn er ook mensen voor wie hoofdpijn een flinke belemmering vormt in hun dagelijks leven. Het kan dan nuttig zijn om hulp in te schakelen van een specialist. In 2019 gingen dan ook ruim 325.000 Nederlanders naar hun huisarts met hoofdpijnklachten.

Een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Veel mensen weten niet waaraan ze spanningshoofdpijn kunnen herkennen, waar het vandaan komt en wat ze eraan kunnen doen. In dit artikel leggen wij graag uit wat de chiropractor kan betekenen bij spanningshoofdpijn.

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is het meestvoorkomende type hoofdpijn. De pijn is vaak drukkend en bevindt zich meestal aan de beide zijkanten van het hoofd. Het komt ook voor dat de pijn maar aan één kant van het hoofd zit. Bij spanningshoofdpijn zijn de spieren in de nek en bovenrug vaak erg gespannen. Deze spanning straalt vaak uit naar het hoofd en kan bijdragen aan de hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn duurt soms maar enkele minuten maar kan ook dagen aanhouden. Hoewel de pijn op zich niet zo heftig is dat het een belemmering vormt voor dagelijkse activiteiten kan spanningshoofdpijn wel erg vervelend zijn. Dit komt mede door de onvoorspelbaarheid: in tegenstelling tot sommige andere hoofdpijnen is het lastig in te schatten wanneer de spanningshoofdpijn opkomt.

Waar komt spanningshoofdpijn vandaan?

Het is een misconceptie dat spanningshoofdpijn altijd wordt veroorzaakt door spanning, in tegenstelling tot wat de naam suggereert. Men denkt dat de pijn eerder komt door een combinatie van factoren. Hierbij kunt u denken aan genetische factoren, hormonale schommelingen, vermoeidheid en stress.

Zoals eerder kort benoemd spelen de spieren in de nek vaak een grote rol bij spanningshoofdpijn. Wanneer u een verkeerde beweging maakt of een verkeerde houding hebt, kunnen deze spieren overbelast raken. Dit straalt uit naar het hoofd, waardoor u hoofdpijn kunt ervaren.

De werkwijze van de chiropractor bij spanningshoofdpijn

Het behandelen van spanningshoofdpijn is lastig. Veel mensen nemen pijnstillers, maar dit is op de lange termijn schadelijk en onderdrukt slechts de pijn. En omdat hoofdpijn zoveel voorkomt, is het al ingewikkeld om vast te stellen dat het om spanningshoofdpijn gaat. Wanneer u vermoedt dat u last heeft van spanningshoofdpijn kan een chiropractor wellicht uitkomst bieden.

De chiropractor zal eerst in kaart brengen hoe ernstig de klachten zijn en hoe vaak u er last van heeft. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij het hele lichaam wordt onderzocht. Dit omdat de chiropractische zienswijze uitgaat van een algehele balans in het lichaam die verstoord is wanneer u klachten ervaart.

De chiropractor onderzoekt wat de hoofdpijn uitlokt en past druktechnieken toe om het lichaam weer in balans te brengen. Wanneer de spieren in de nek minder gespannen zijn, zal de spanningshoofdpijn geleidelijk afnemen. Daarnaast kan de chiropractor advies geven over houding, beweging, sport en voeding. Dit kan ook helpen bij het reduceren van de pijnklachten.

Chiropractor duizeligheidsklachten

Chiropractie bij TOPCHIRO

Bij chiropractiepraktijk TOPCHIRO zijn zeer ervaren chiropractoren in dienst. Onze praktijk is uniek in de persoonlijk toegespitste zorg die wij verlenen. Elk zorgtraject begint met scans en onderzoeken, waarvan de resultaten worden gebruikt om een uniek zorgplan voor u samen te stellen. Dit zorgplan bestaat uit verschillende fases;

  • een intensieve fase, waarin er intensief wordt gewerkt aan het herstellen van de balans
  • een stabilisatie fase, waarin de balans gestabiliseerd wordt en ook de klachten stabiliseren
  • een onderhoudsfase, waarin regelmatige zorgverlening ervoor zorgt dat de klachten weg blijven

Bent u benieuwd naar wat TOPCHIRO voor u kan betekenen, wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Boek een afspraak via onze website of bel om contact met ons op te nemen! Wij helpen u graag om uw spanningshoofdpijn te verminderen.

Gerelateerde berichten