Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Hoe ontstaat een bekkentorsie?

Controle heup

Het bekken is een heel belangrijk onderdeel van het lichaam. Het verbindt de rug met de benen. Problemen met het bekken kunnen dan ook grote gevolgen hebben. Bekkenproblematiek komt vaak voor en kan zich op verschillende manieren uiten, zoals door een beenlengteverschil, beknelling van een zenuw of de scheefstand van het bekken.

De problematiek ontstaat door een torsie van het bekken. Onze zorg kan een uitstekende oplossing zijn voor de klachten die een bekkentorsie met zich meebrengt.

Wat is de oorzaak van een bekkentorsie?

Een bekkentorsie, ook wel bekkenverdraaiing genoemd, duidt op een situatie waarin het bekken niet in de normale stand staat. Het bekken staat centraal in het lichaam, waardoor vele spieren langs het bekken lopen of aan het bekken vastzitten.

Normaal gesproken trekken deze spieren met eenzelfde kracht aan beide kanten van het bekken. Wanneer hier een verstoring in ontstaat, heeft dit tot gevolg dat er ongelijke krachten op het bekken werken, waardoor een torsie ontstaat. 

De ene helft van het bekken staat dan hoger of meer naar voren dan de andere kant van het bekken. Hierdoor lijkt het alsof het ene been langer is dan het andere been. Soms is een beenlengteverschil de directe oorzaak van een bekkentorsie, maar dit is niet altijd het geval.

Een trauma, val of zwangerschap/bevalling kan ook zorgen voor een bekkentorsie. Daarnaast kunnen onder andere spierzwakte, een verkeerde houding of stress een aanleiding zijn voor het ontstaan van een bekkenverdraaiing.

Wat zijn de symptomen van een bekkentorsie?

Een bekkentorsie hoeft niet altijd voor problemen te zorgen, maar wanneer er wel problemen ontstaan, kunnen de klachten hiervan per individu erg verschillen. Veel mensen met een bekkentorsie krijgen last van pijn in en rondom het bekken, hebben moeite met bewegen of krijgen last van  uitstralende pijn richting een bil of been.

Daarnaast worden bekkenproblemen vaak gecompenseerd door andere delen van het lichaam*. Hierdoor kun je ook last hebben van je schouders, nek of rug, of juist klachten in je benen ervaren.

chiropractor-topchiro

Wat kan een chiropractor doen bij een bekkentorsie?

Een chiropractor is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Dat is het geheel van botten, skeletspieren, gewrichten, kapsels, kraakbeen en banden, waar dus ook het bekken onder valt.

Met de expertise die de chiropractor bezit, kan de oorzaak van jouw klachten worden vastgesteld. Tijdens de behandeling ziet de chiropractor het lichaam als één geheel. Hierbij wordt dus niet alleen gekeken naar het bekken, maar onder andere ook naar de wervelkolom.

Een belangrijk onderdeel van de chiropractische zorg is het lichaamseigen herstel. De chiropractor creëert tijdens de behandelingen de juiste omstandigheden voor het lichaam om te herstellen. Dit doet de behandelaar door gewrichten te manipuleren.

Dit houdt in dat er handmatig een bepaalde druk wordt uitgeoefend op de gewrichten. Hierdoor krijgen spieren en zenuwen de ruimte om te herstellen. Zo keert de stand van het bekken langzaam terug naar de stand voor het ontstaan van de bekkentorsie.

De zorg bij TOPCHIRO

Het doel van de chiropractor is het verbeteren van de beweeglijkheid en stabiliteit van het bekken en het tegengaan van de pijn. Dit wordt bewerkstelligd door de oorzaak van het probleem aan te pakken en tevens te kijken naar het gehele lichaam.

Tijdens het intakegesprek stellen we vragen over jouw klachten en voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Aan de hand hiervan stellen we een zorgplan op die past bij jouw wensen en doelen. Vervolgens starten we met de manipulaties.

Als het nodig is geven we spierversterkende oefeningen mee om de spieren rond het bekken te versterken. Deze kunnen thuis uitgevoerd worden. Daarnaast zullen we je voorzien van adviezen over jouw houding. Een goede houding is van belang om de klachten niet terug te laten komen.

Heb je last van een bekkentorsie? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Een bekkentorsie kan veel invloed hebben op het dagelijks leven. Daarom helpen wij jou graag op weg naar je herstel. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak!

Heup pijn

Bij TOPCHIRO helpen wij je graag!

Heb je last van een bekkentorsie? Blijf er niet langer mee rondlopen! Bij TOPCHIRO staan ervaren therapeuten voor je klaar om je te begeleiden bij je herstel. Je kunt contact met ons opnemen per telefoon, mail of door het contactformulier op de site in te vullen.

We hopen je snel te mogen ontvangen in één van onze praktijken!