Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Zorg van een chiroprator bij klachten van de SI gewrichtjes

Zorg van een chiroprator bij klachten van de SI gewrichtjes

Zorg van een chiropractor bij klachten van de SI gewrichtjes

In Nederland hebben naar schatting 2 miljoen mensen last van rugklachten. De oorzaak en lokalisatie van de klachten zijn erg uiteenlopend. Een veelvoorkomende lokalisatie van de rugpijn is de onderrug. Dit wordt vaak beschreven als rugpijn met uitstraling naar de benen/billen. Het probleem bevindt zich vaak in het in het Sacro-Illiacale gewricht (SI-gewricht).

Wat zijn de SI gewrichten?

Het SI-gewricht is het gewricht tussen het heiligbeen (Sacrum) en het bekken (illium). Het is een relatief stijf gewricht met weinig bewegingsmogelijkheden. Het gewricht zit aan de achterkant van het bekken en zorgt voor een overgang van de wervelkolom naar het bekken. Hierdoor draagt het SI-gewricht het volledige gewicht van de torso over aan de benen.

Omdat het SI-gewricht een grote en constante druk heeft, ontstaan er bij veel mensen pijnklachten in het gewricht. Rondom het gewricht werken pezen, ligamenten en spieren samen om het te verstevigen. Ook deze structuren kunnen overbelast raken en daardoor pijnklachten geven.


Contact opnemen

Kromme rug

Pijn in het SI-gewricht

Wanneer iemand last heeft van klachten in het SI-gewricht, wordt dit vaak beschreven als het ‘SI-syndroom’. Het belangrijkste kenmerk van het SI-syndroom is pijn in de onderrug, vaak ter plaatse van het gewricht. Omdat er veel zenuwen langs het SI-gewricht lopen, kan de pijn soms uitstralen naar de bil, lies of het bovenbeen. De pijn neemt vaak toe bij langdurig zitten of liggen op het gewricht. Ook juist tijdens het bewegen of tillen kunnen de pijnklachten toenemen.

Mensen met langdurige pijnklachten in het SI-gewricht kunnen moeite krijgen met verschillende bewegingen. Dit kan soms als consequentie hebben dat het niet meer lukt om trap te lopen, in ernstige gevallen lukt het zelfs helemaal niet om te lopen met de pijnlijke zijde.


Hulp bij rugklachten

nekwervel zenuw

De oorzaken van pijn in het SI-gewricht

Er zijn verschillende oorzaken voor pijn in het SI-gewricht. Zo kunnen de klachten ontstaan wanneer de spieren en ligamenten losraken na een zwangerschap, een operatie in de heup, een val of een ander ongeluk.

Ook kunnen de pijnklachten ontstaan door asymmetrische bewegingen in het linker en rechter gewricht. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen met een slecht looppatroon, of bij een beenlengteverschil. Ook is er vaak sprake van dit probleem bij mensen met een aandoening die schade toebrengt aan het gewricht. Hierbij kan u denken aan artrose, bepaalde aangeboren afwijkingen en bepaalde auto-immuun aandoeningen.

Tot slot ontstaan pijnklachten in het SI-gewricht vaak bij overbelasting van het gewricht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen die intensief sporten of lichamelijk zwaar werk verrichten. Ook bij mensen die een slechte zithouding hebben die ze langdurig aanhouden kunnen pijnklachten in het SI-gewricht ontwikkelen.


Contact opnemen

Onze zorg bij pijn in het SI-gewricht

Klachten in het SI-gewricht kunnen erg pijnlijk zijn, pijnstillers kunnen dit effectief verzachten. Helaas pakken pijnstillers de oorzaak van de pijn niet aan. Om pijnklachten in het SI-gewricht effectief te verzachten, is het belangrijk om te werken aan de houding van het lichaam en om de spieren in het SI-gebied aan te sterken. Het versterken van de spieren zorgt vervolgens ook dat de klachten minder snel kunnen terugkomen.

Een chiropractor kan zowel helpen met het verlichten van de pijnklachten als met het verbeteren van de mobiliteit. Hiervoor zijn verschillende technieken waar een chiropractor gebruik van kan maken, zoals bijvoorbeeld de ‘spinal manipulation’. De chiropactor beweegt en roteert de rug zodanig dat de SI-gewrichten stabiliseren. Dit leidt vaak tot directe pijnverlichting en draagt bij aan het genezingsproces.


Onze zorg

Waarom TOPCHIRO?

TOPCHIRO is met vestigingen door het hele land heen een uitstekende en toegankelijke optie voor chiropractische zorg bij pijn in het SI-gewricht. Door onze focus op u en uw klachten ondersteunen wij uw lichaam in het genezingsproces.

Onze expert chiropractors helpen met het samenstellen van een zorgplan dat bij u past. Na het traject van correcties in het SI-gewricht, bieden wij een preventietraject om ook toekomstige klachten in de SI-gewrichten te voorkomen. Maak daarom nu een afspraak via onze website!

Gerelateerde berichten