Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Zorg van de chiropractor bij hoofdpijn vanuit de nek

Overbelaste nek

Naast migraine is hoofdpijn vanuit de nek, ook wel cervicogene hoofdpijn genoemd, één van de meest voorkomende soorten hoofdpijn.

Cervicogene hoofdpijn is pijn in het hoofd die mogelijk ontstaat door een disbalans van de structuren in de nek. De hoofdpijn kan voor veel belemmeringen zorgen in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Daarom staan de chiropractoren van TOPCHIRO voor jou klaar!

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Je leest hier meer over op deze pagina.

Hoe ontstaat cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn is hoofdpijn als gevolg van problematiek in de nek. De nek staat op vele manieren in verbinding met het hoofd. Zo zitten de spieren die het mogelijk maken om het hoofd te bewegen, zowel vast aan het hoofd als aan de nek. Ook de zenuwen die de signaaloverdracht mogelijk maken tussen de hersenen en de rest van het lichaam, lopen via de nek naar het hoofd. Wanneer een zenuw in de nek bekneld raakt, kan dit dus leiden tot hoofdpijn.

Vanwege de vele structuren in de nek en de complexe opbouw van deze structuren, kan cervicogene hoofdpijn dus verschillende oorzaken hebben*. Enkele veelvoorkomende oorzaken van cervicogene hoofdpijn zijn:

die periode neemt de pijn vaak geleidelijk af.

Wij willen met onze zorg niet alleen de pijn veel sneller laten wegtrekken, we willen er ook voor zorgen dat de aanvallen niet meer terugkomen. Om te begrijpen hoe we dit doen, is het belangrijk dat je weet wat er aan de hand is bij spit.

Acuut nekletsel

Een veelvoorkomende oorzaak van cervicogene hoofdpijn is acuut nekletsel. Bij acuut nekletsel is er plotseling schade ontstaan aan de structuren in de nek door bijvoorbeeld een auto-ongeluk of een klap op de nek.

De ontstane schade kan zorgen voor pijn in het hoofd.

Houdingsproblematiek

Ook het langdurig aannemen van een slechte houding, bijvoorbeeld wanneer je voorovergebogen zit achter je laptop of onderuitgezakt zit voor de tv, kan cervicogene hoofdpijn tot gevolg hebben.

Door de slechte houding worden de structuren in de nek verkeerd belast, waardoor hoofdpijn kan ontstaan.

Stress

Een van de lichamelijke gevolgen van stress is het aanspannen van spieren. Wanneer je langdurig last hebt van stress, zullen je spieren daarom geleidelijk overbelast raken.

Mede door de verminderde bloedtoevoer naar het hoofdgebied kun je hierdoor last krijgen van hoofdpijn.

Gewrichtsproblematiek

Gewrichtsaandoeningen, zoals artrose, kunnen leiden tot gewrichtsstijfheid, ontsteking en pijn. Door de disfunctie van de gewrichten in de nek, kan hoofdpijn ontstaan.

Wat zijn de symptomen bij hoofdpijn vanuit de nek?

Bij hoofdpijn vanuit de nek heb je meestal last van een zeurende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd. De pijn kan uitstralen naar de schouder of arm aan dezelfde kant waar je ook de hoofdpijn ervaart.

Ook gaat cervicogene hoofdpijn vaak samen met pijn en stijfheid in de nek. Dit is ook niet zo vreemd aangezien de oorzaak van de klachten zich in de nek bevindt. De klachten kunnen erger worden bij druk op de nek, bij het draaien van het hoofd of door het langdurig aannemen van dezelfde houding.

Hoofdpijn vanuit de nek lijkt op andere soorten hoofdpijn, zoals migraine of spanningshoofdpijn. Omdat de behandeling van de hoofdpijn afhankelijk is van de soort hoofdpijn, is het belangrijk om een specialist te raadplegen om de oorzaak van de pijn te achterhalen, zodat er een gericht behandelplan opgesteld kan worden.

Last van nek

Chiropractie bij cervicogene hoofdpijn

De chiropractor kan je helpen wanneer je last hebt van cervicogene hoofdpijn. Alvorens de behandeling wordt gestart, zal er een intakegesprek en lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Tijdens het gesprek stelt de behandelaar vragen over jouw klachten en de ontstaanswijze hiervan. Ook zal de chiropractor een lichamelijk onderzoek uitvoeren.

Het gesprek en het lichamelijk onderzoek helpen de chiropractor om de oorzaak van jouw hoofdpijn te achterhalen zodat er een passende behandeling kan worden gekozen.

De behandeling van cervicogene hoofdpijn richt zich doorgaans op het corrigeren van de onderliggende oorzaak van de hoofdpijn. Dus ondanks dat je last hebt van pijn in het hoofd, zal de chiropractor met name behandeltechnieken toepassen in de nek. Door het wegnemen van de oorzaak van de klachten is de kans kleiner dat de klachten in de toekomst terugkeren.

De behandeling bestaat uit het toepassen van handmatige druktechnieken die de bewegingsmogelijkheden in de nek herstellen en zo de druk op de structuren in de nek verminderen.  Daarnaast kan de chiropractor oefeningen meegeven die jouw houding verbetert of jouw nek belastbaarder maakt, zodat de nek in de toekomst minder snel overbelast raakt.

De chiropractoren van TOPCHIRO staan voor je klaar!

Herken je de bovengenoemde klachten? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Bij TOPCHIRO staan ervaren chiropractoren voor je klaar om jou van jouw hoofdpijn af te helpen.

Wij hopen je snel te kunnen helpen in onze praktijk.