Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Wat kan een chiropractor doen tegen klachten door spit?

Last van ischias

Van alle vormen van rugpijn is spit misschien wel de meest vervelende. Spit kan namelijk heel acuut optreden waardoor je opeens veel last krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je bepaalde activiteiten niet door kan laten gaan of pijnstillers nodig hebt.

Dit is natuurlijk geen wenselijke situatie en ook geen gezonde situatie. Een gezond lichaam geeft geen pijnsignalen af. Wanneer je last hebt van spit, dan is er dus iets aan de hand.

Wij willen je helpen dit te onderzoeken en te verzorgen. Dit doen we door een grondig chiropractisch onderzoek met een aansluitende persoonlijke behandeling. Hiermee willen we niet alleen de acute klachten verminderen, we willen er ook voor zorgen dat de spit nooit meer terugkomt.

Wat valt er onder de klacht/aandoening “spit”?

Spit is een term uit de volksmond. Hiermee wordt een plotselinge aanval van rugpijn bedoeld. Het kenmerkende aan spit is dat het ineens “in je rug kan schieten”.

Spit kan ontstaan wanneer je bukt om je veters te strikken, wanneer je overeind komt uit je stoel of wanneer je over een plas water op straat springt. Het is dus bijna altijd een onverwachte beweging die ervoor zorgt dat de rugpijn ontstaat.

Hierin is spit dus anders dan lage rugpijn die geleidelijk ontstaat. Ook is er bij spit meestal weinig tot geen uitstralende pijn. Waar bij een hernia of bij ischias wel uitstralende pijn naar de billen of benen is, is er bij spit hooguit wat uitstraling naar de billen of de bovenbenen. De pijn is meestal enkele dagen tot enkele weken aanwezig. In die periode neemt de pijn vaak geleidelijk af.

Wij willen met onze zorg niet alleen de pijn veel sneller laten wegtrekken, we willen er ook voor zorgen dat de aanvallen niet meer terugkomen. Om te begrijpen hoe we dit doen, is het belangrijk dat je weet wat er aan de hand is bij spit.

Wat is de oorzaak van de pijn bij spit

Bij spit komt de pijn door een beknelde zenuw, zoals bij een hernia het geval. Bij spit komt de pijn vermoedelijk grotendeels door een verkramping van de rugspieren. Door deze verkramping komen ook de wervels vast te zitten. De hele rug regio zit vast en geeft pijn, veel pijn.

Hoewel spit heel acuut lijkt te ontstaan, is dit eigenlijk niet zo. Spit is meer als de kurk die uit de fles schiet. Er wordt eerst over langere tijd druk en spanning opgebouwd, waarna er opeens een grens wordt bereikt en het lichaam een reactie geeft.

Opeens schieten de rugspieren in de kramp door de opgebouwde druk en zit de hele rug vast. In veel gevallen is een beschadiging van de een tussenwervelschijf de aanleiding. Door overbelasting kunnen de tussenwervelschijven vervormen waardoor zij de spieren van de rug irriteren.

Deze spieren raken hierdoor verstuikt en verkrampt en geven nog meer spanning in de regio. Hierdoor kunnen ook de wervels verkrampen en zelfs subluxaties ontstaan.

Kromme rug 3

Onze zorg bij een spit aanval

Omdat de belangrijkste structuren die klachten bij een spitaanval geven de rugspieren zijn, richt onze therapie zich op de spieren van de rug. Met oefeningen en manipulaties (kraken) zorgen we voor ruimte voor de rugspieren en maken we ze soepeler. Dit geeft een directe verlichting van de druk.

Minimaal zo belangrijk is het om te voorkomen dat er in de toekomst opnieuw aanvallen voorkomen. Dit doen wij door de belasting van de rug te verminderen. Door de balans van de wervels te verbeteren, wordt de druk beter verdeeld en is de rug minder belast.

De combinatie van het verzorgen van de acute pijn en het voorkomen van nieuwe aanvallen, maakt chiropractie tot een bijzonder krachtige therapie bij spit klachten.

TOPCHIRO helpt bij alle rugklachten

Wij zijn TOPCHIRO, de nummer 1 chiropractie keten van Nederland. Doordat wij alleen met de beste chiropractoren werken, word je bij ons altijd goed geholpen. Dit doen wij door een grondig onderzoek en een persoonlijk behandelplan.

Wanneer je contact met ons opneemt, nemen we graag de mogelijkheden met je door.