Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Chiropractische zorg bij rugpijn die maar niet over gaat

Chiropractische zorg bij rugpijn die maar niet over gaat

Chiropractische zorg bij rugpijn die maar niet over gaat

Rugpijn is een aandoening die veel mensen op een moment in hun leven ervaren. Er wordt dan ook veel onderzoek naar gedaan, al staat dit niet in verhouding tot hoeveel mensen er last van hebben. 

In 2020 waren er in Nederland naar schatting bijna 1.9 miljoen mensen die met nek- en rugklachten naar een behandelaar zijn geweest. Omdat chiropractoren van oudsher de specialisten zijn op het gebied van rugklachten, komt een groot deel van deze mensen bij een chiropractor terecht.

Waaruit bestaat de rug?

De wervelkolom

De stabiliteit van ons lichaam wordt geboden door onze wervelkolom (columna vertebralis). Dit is een van de sterkere delen van het lichaam. Naast kracht biedt het ons ook flexibiliteit. De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels (cervicale wervels), 12 borstwervels (thoracale wervels), 5 lendenwervels (lumbale wervels), het heiligbeen en het staartbeentje. Tussen elke twee wervels zitten tussenwervelschijven. 

Het ruggenmerg

De wervelkolom biedt bescherming voor het ruggenmerg (medulla spinalis) dat in de wervelkolom loopt. Vanuit het ruggenmerg lopen er zenuwen vanuit de hersenen naar de rest van het lichaam. Deze zenuwen zorgen ervoor dat er signalen van de omgeving naar de hersenen kunnen, maar ze sturen ook de spieren aan. 

Spieren 

De grootste spieren op de rug zijn de musculus latissimus dorsi en de musculus trapezius. Deze spieren besturen respectievelijk het onderste en bovenste gedeelte van de rug. Ook de musculus spinatus erector spinea is een belangrijke rugspier. Deze loopt over de gehele rug en draagt bij aan het strekken van de rug. De rug heeft echter nog veel meer spieren die ervoor zorgen dat er beweging kan ontstaan vanuit de rug.

Wervelkolom Pijn

Rugpijn als grootste aandoening

Rugpijn is wereldwijd de grootste aandoening als het gaat om het aantal jaren waarmee er wordt geleefd met een aandoening. Dit komt voornamelijk omdat rugpijn op zichzelf geen dodelijke aandoening is, maar ook omdat de rug complex is. Door deze complexiteit is niet altijd duidelijk waar rugpijn door wordt veroorzaakt. Geen oorzaak weten, maakt het ook moeilijker om de juiste therapie te vinden. Dit kan ervoor zorgen dat u lang met de rugpijn blijft doorlopen.

Rugklachten-door-thuiswerken

Oorzaken van rugpijn

Mogelijke oorzaken van rugpijn zijn een blessure, gespannen spieren of zwangerschap. Echter, bij ongeveer 90% van de mensen met rugpijn vindt er geen specifieke diagnose plaats. Deze rugpijn wordt aspecifiek genoemd. 

Het is dan niet direct aanwijsbaar waar de rugpijn door veroorzaakt wordt. Dit betekent vaak dat er meerdere factoren betrokken zijn. Juist deze rugpijn is bij uitstek een klacht waarbij uw chiropractor u kan helpen.

Onze zorg bij rugpijn

Een chiropractor verzorgd het menselijk lichaam vanuit de denkwijze dat alle lichamelijke processen worden aangestuurd vanuit het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de overige zenuwen. 

Omdat er veel zenuwen door de rug lopen, is dit een locatie waar beknellingen (subluxaties) relatief vaak optreden. Het is dan de taak van de chiropractor om deze beknelling op te hebben. Hiervoor heeft uw chiropractor verschillende mogelijkheden.

Een chiropractor kan u helpen door verschillende technieken toe te passen. Voorbeelden hiervan zijn manipulaties, deze maken ruimte voor de zenuwen en zorgen voor balans in de wervelkolom. Maar  een chiropractor kan ook gerichte adviezen geven om bijvoorbeeld intoxicaties te voorkomen. Wanneer wij vaststellen dat deze een nadelige invloed hebben op uw rugklachten.

Welke technieken een chiropractor toepast, hangt af van de oorzaak van de klachten en van uw persoonlijke omstandigheden.

Hoe men Topchiro ervaart

Wat kan Topchiro voor jou betekenen?

Heeft u last van aanhoudende rugpijn? Dan helpen onze ervaren chiropractors u graag. Niet voor niets zijn chiropractoren de rug specialisten! 

Maak daarvoor een afspraak via onze website of neem telefonisch contact op!

Contact opnemen

Vul het formulier hieronder in, wij nemen binnen 24 uur contact met je op.
[contact-form-7 id="54031" title="Contact opnemen"]

Gerelateerde berichten