Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Chiropractische Zorg bij Migraine

Chiropractische Zorg bij Migraine

Wat is er aan de Hand bij Migraine

Het is één van de meest voorkomende klachten in Nederland: Migraine.

Meer dan een kwart miljoen mensen in Nederland lijdt onder (regelmatig terugkomende) migraine aanvallen. Hieronder zijn relatief veel vrouwen en van middelbare leeftijd of net iets jonger.

Er zit een grote spreiding in de hevigheid en de frequentie van de aanvallen maar iedereen die leidt aan migraine ondervindt op één of meerdere gebieden hinder van de aandoening.

Want migraine is geen aandoening is die zomaar spontaan verdwijnt. Daarnaast is de oorzaak van migraine ook nog maar deels duidelijk en kunnen de symptomen divers zijn.

U begrijpt, bij een aandoening die zowel verschillende uitdagingen bevat, is het belangrijk u te wenden tot een partij die daadwerkelijk bekend is met de problematiek.

Want migraine kan bestaan uit heftige aanvallen van hoofdpijn in combinatie met overgevoeligheid voor licht maar deze kan ook voorkomen in de vorm van desoriëntatie en misselijkheid met gezichtsverlies.

Alle bovengenoemde symptomen worden migraine geassocieerd maar er is dus een grote spreiding in welke klachten iemand ervaart en ook in hoe heftig deze klachten zijn.

Bij personen die leiden onder regelmatige en ernstige aanvallen kan de migraine een enorme invloed op hun leven hebben. Wij zijn dan ook blij dat er steeds meer inzichten komen in het “hoe en wat” van deze ziekte waardoor ook het begrip voor de juiste zorg verder toeneemt.

Wij willen graag wat van deze nieuwe kennis met u delen.

DE ROL VAN DE CHIROPRACTOR

De chiropractor is niet alleen betrokken bij klachten, juist
het voorkómen van klachten is de specialiteit van chiropractie..

Migraine: Oorzaken en Symptomen

We noemden al enkele symptomen en voegen voor de volledigheid het hele rijtje toe.

 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Tintelingen
 • Gezichtsverlies/vlekken zien/wazig zien/aura
 • Pijnlijke spieren
 • Dof gevoel in ledematen
 • Concentratieverlies
 • Woordvindstoornissen

De klachten vinden vaak aanvalsgewijs plaats waarbij er dus grote verschillen kunnen zijn in zowel hevigheid als hoedanigheid van de symptomen. De hoofdpijn en het aura zijn de meest voorkomende klachten.

Waar de symptomen dus heel divers kunnen zijn, is dit voor de oorzaak nog niet geheel duidelijk. Wat al wel vastgesteld is, is dat migraine een probleem is van meerdere systemen. De hersenen zijn bijvoorbeeld betrokken. Bij een migraine aanval krijgen de hersenen tijdelijk onvoldoende zuurstof of energie of juist te veel / te weinig neurologische prikkels. Hierop reageren zij sterk en veroorzaken de typische klachten van migraine.

De oorzaak van de disbalans in zuurstof/energie/prikkels lijkt zich te ontwikkelen in de nekregio. Hier kunnen blokkades (subluxaties) optreden waardoor bloedvaten vernauwen en zenuwen minder in contact staan met de hersenen. Triggers voor deze vernauwing kunnen dan bijvoorbeeld weer zijn:

 • Stress
 • Slechte voeding
 • Oververmoeidheid
 • Infecties
 • Intoxicaties (alcohol, koffie etc.)

Deze bovenstaande triggers kunnen subluxaties induceren waardoor de migraine wordt opgewekt.

Het is dan ook altijd het doel van de chiropractor om de subluxaties te verhelpen en te voorkomen om zo de migraine te voorkomen, in plaats van het onderdrukken van de migraine aanval.

Chiropractische Zorg bij Migraine

Migraine kent geen “one size fits all” oplossing. De diversiteit van de aandoening vraagt ook om persoonlijk zorg. Om deze reden beginnen wij altijd met een gronding lichamelijk onderzoek in combinatie met een onderzoek van eventuele externe factoren die van invloed kunnen zijn.

Hieruit volgt dan een aantal aanknopingspunten die de chiropractor kan verzorgen om triggers weg te nemen. Het traject dat nodig is om subluxaties te verzorgen (en net zo belangrijk: nieuwe te voorkomen!) verschilt per persoon.

Wanneer u toe bent aan een definitief zorgplan voor uw migraine dan komen wij graag met u in contact om samen met u te onderzoeken of onze chiropractische zorg u kan verlichten.

TOPCHIRO en Gezondheid

Wij helpen u graag met uw migraine.

Gerelateerde berichten