Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Zorg van de chiropractor bij een ischias

Heb je last van pijn in de onderrug die uitstraalt naar de bil of het been? Het kan zijn dat je last hebt van ischias. Ben je benieuwd wat ischias is, wat de oorzaken ervan zijn en hoe de chiropractor je kan helpen bij het wegnemen van de pijn? 

Op deze pagina lees je er meer over!

Last van ischias

Wat is ischias?

Ischias is een vorm van zenuwpijn die wordt veroorzaakt door een verstoring van de werking van de ischiaszenuw. Zenuwen zorgen voor de communicatie in het lichaam via elektrische signalen. Dit kan zowel gaan om signalen van de hersenen naar de rest van het lichaam als andersom. Door zenuwen kunnen wij bijvoorbeeld ruiken, voelen en onze spieren bewegen. 

Wanneer de werking van een zenuw verstoord wordt, kan dit tot allerlei klachten leiden.  

Hoe ontstaat ischias?

De ischiaszenuw is een zenuw die vanuit het onderste deel van de rug richting het been loopt. De onderliggende oorzaak van ischias ligt dan ook vaak in de rug. Een aantal veelvoorkomende oorzaken zijn:

Een hernia: De ischiaszenuw ontspringt vanuit het ruggenmerg, een bundel zenuwen die zich bevindt in de wervelkolom. Tussen iedere wervel in de wervelkolom zitten tussenwervelschijven. Deze schijven zijn stug aan de buitenkant en hebben een geleiachtige kern. Het kan zo zijn dat de stugge buitenkant kapotgaat, waardoor de geleiachtige kern uitstulpt. Dit geeft druk op de zenuw, waardoor klachten ontstaan. Een hernia kan veroorzaakt worden door een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijven, een te hoge belasting op de rug of een slechte houding. 

Artrose: Bij artrose is er sprake van een dunnere en minder gladde tussenwervelschijf. Hierdoor is er minder ruimte tussen de ruggenwervels. De ischias zenuw loopt door de openingen tussen de ruggenwervels richting het been. Wanneer er minder ruimte is voor deze zenuw, kan dit zorgen voor irritatie. 

Stress en overbelasting: Stress kan een verkeerde lichaamshouding of een verhoogde spierspanning tot gevolg hebben. Hierdoor komt er veel druk op te zenuwen te staan, waardoor ischias kan ontstaan. Ook kan overbelasting ontstaan door zwaar werk of veel sporten zonder voldoende herstel. 

Zwangerschap: Een zwangerschap heeft veel invloed op de hormoonhuishouding. Als gevolg hiervan worden de gewrichten soepeler. Hierdoor kan het zijn dat een zenuw bekneld raakt.

De symptomen van ischias

Ischias wordt gekenmerkt door pijn die zich in de meeste gevallen beperkt tot één been. De pijn is voelbaar in de lage rug, de bil en het been. Naast pijn, kun je ook last hebben van een brandend gevoel, tintelingen, een verdoofd gevoel, krachtsverlies of spierkrampen. 

Ischias klachten

Zorg van de chiropractor bij een ischias

Voordat er kan worden gestart met de behandeling, zal de chiropractor vragen stellen over de klachten die je ervaart. Ook zal de chiropractor proberen te achterhalen wat de onderliggende oorzaak is van deze klachten. 

Hierbij evalueert de behandelaar ook of chiropractie de best passende behandelmethode is voor jou. Afhankelijk van de mate van klachten, de soort klacht en de oorzaak hiervan, zal de chiropractor een behandelplan opstellen. 

Chiropractie is een behandelwijze die zich richt op het opheffen van de communicatieproblematiek tussen de gewrichten en het zenuwstelsel. De chiropractor doet dit middels een behandeling met de handen, waarbij er op bepaalde plekken kort druk wordt uitgeoefend. 

Door deze behandeling wordt er meer ruimte gecreëerd voor de zenuw, waardoor de zenuw weer normaal kan functioneren. 

Maak een afspraak bij TOPCHIRO!

Heb jij last van pijn in de onderrug, de bil en het been? Wacht niet langer en kom langs bij TOPCHIRO! Onze ervaren specialisten staan voor je klaar en helpen je graag van de klachten af. 

Je kunt een afspraak maken door te bellen, te mailen of door het contactformulier op onze site in te vullen.