Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Voorkom en verhelp pijnklachten door een scheve wervel met chiropractie

Helaas is bijna iedereen wel bekend met rugklachten. Gelukkig zijn dit vaak tijdelijke klachten, bijvoorbeeld na te weinig rust, een slechte houding of ongebruikelijke inspanning.

Maar er zijn ook mensen die veel vaker last hebben van rugklachten. Pijn die steeds maar weer terugkomt of die heel lang aanwezig blijft. In deze gevallen is rustiger aandoen of juist wat meer bewegen niet de oplossing.

Er is een reden dat de pijn maar terug blijft komen en die oorzaak moet worden gevonden. Als chiropractoren richten wij ons op gezondheid met de rug als centrum van ons lichaam. In dit artikel vertellen we je meer over de klachten die je kunt ervaren door een wervel die scheef staat (uit balans).

Natuurlijk vertellen we je ook hoe wij mensen hierbij kunnen helpen!

Wat is er precies aan de hand bij een wervel die scheef staat?

Het klinkt best heftig, een wervel die scheef staat. Maar dit hoeft niet te betekenen dat de wervel een compleet andere stand heeft en een stuk is verschoven. Een scheefstaande wervel kan heel subtiel zijn. Wij noemen dit vaak een wervel die uit balans is.

Maar dit betekent niet dat er geen klachten door ontstaan. Want ook van een tafel die maar een heel klein beetje scheef staat, daar kan je potlood vanaf rollen. Een heel lichte standsafwijking, kan dus al voldoende zijn voor een groot effect. Dit is er precies ook aan de hand bij een wervel die uit balans is.

Doordat de stand niet optimaal is, komt er druk en spanning op de wervel te staan. Niet alleen op de wervel zelf, maar ook op de structuren eromheen. De wervel is sterk en goed bestand tegen druk. De wervelkolom is niet voor niets de basis van ons lichaam. Maar de zenuwen, spieren en ligamenten rondom de wervel zijn veel kwetsbaarder.

Deze kunnen ernstig verstoord raken wanneer een wervel niet in de goede stand staat. De toegenomen druk en spanning kunnen voor een verstoring zorgen in de regio rondom de wervel. En hier kunnen heel vervelende klachten zoals pijn door ontstaan.

Rug pijn

Een subluxatie door een wervel die niet in balans is

Wanneer de balans van een wervel verstoord is, dan kunnen er subluxaties optreden. Dit zijn blokkades of verstoringen van een zenuw. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met een slechte verbinding tijdens het bellen. Door een subluxatie komt de informatie niet goed door, waardoor de werking van de zenuw verstoord raakt.

Dit kan ervoor zorgen dat de signaaloverdracht niet goed werkt, waardoor er klachten optreden. Een bekende klacht hierbij is pijn. De wervel zorgt voor een blokkade van één of meerdere zenuwen die rond de wervel lopen. De zenuw geeft vervolgens een signaal af: pijn.

De sleutel in het verzorgen van de pijn, ligt dan ook in het corrigeren van de scheve wervel. Hierdoor kan de zenuw weer ongestoord zijn werk doen en zal de pijn afnemen. De chiropractor heeft verschillende technieken om dit mogelijk te maken.

Chiropractie bij een scheve wervel

De eerste stap is altijd het lichamelijk onderzoek en het vraaggesprek. Vaak wordt dit aangevuld met een speciale rugscan, de Myovision scan. Dit is een chiropractische scan die ons veel informatie geeft over de kracht die een wervel te verduren heeft en hoe deze kracht en spanning invloed heeft op de omgeving van de wervel.

De combinatie van het lichamelijk onderzoek en de resultaten van de scan, geven ons waardevolle informatie over de stand en balans van de wervels. Deze kunnen wij combineren met de informatie uit het gesprek om zo de oorzaak van de klachten te achterhalen.

Daarna kunnen we manuele correcties (kraken) inzetten om de wervels opnieuw in balans te brengen. Daarnaast is het belangrijk om de reden van de verstoorde balans aan te pakken. Welke krachten hebben ervoor gezorgd dat de wervel in de eerste plaats scheef is gaan staan?

Dit kan komen door een verkeerder houding, een disbalans tussen spiergroepen of door intoxicaties. We onderzoeken dus ook waardoor de wervel scheef is gaan staan, zodat we deze oorzaak weg kunnen nemen om te voorkomen dat de klachten terugkomen.

Last van rug

Kom met rugpijn naar TopChiro

Iedereen weet wel dat chiropractoren de echte rug experts zijn. Dat geldt zeker voor Onze chiropractoren omdat wij voortdurend bezig zijn met het verbeteren van onze zorg.

Dus wanneer je last hebt van rugklachten, weet dat wij voor je klaar staan!