Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Klachten aan de C4 nekwervel: Uitleg over de bovenste nekwervels

De C4 nekwervel zit ongeveer ter hoogte van adamsappel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat verstoringen rondom deze wervel, bijvoorbeeld voor keelklachten kunnen zorgen.

Dit zijn echter niet de enige klachten die door de C4 nekwervel veroorzaakt kunnen worden. Subluxaties van de deze wervel, kunnen ook zorgen voor schouderklachten of klachten als verkoudheid. Maar ook onze ademhaling en zelfs onze slaap zijn gerelateerd aan de C4 wervel.

Verstoringen of subluxaties van de C4 wervel kunnen dus gevarieerde problemen veroorzaken. Een kundige chiropractor kan hierbij gelukkig helpen. Hoe we dit doen, vertellen we in dit artikel.

nekwervel zenuw

De gevolgen van een subluxatie van de vierde cervicale wervel

De C4 wervel, is vanaf het hoofd gemeten de vierde wervel. De nekwervel wordt tot de cervicale wervels gerekend, wat betekent dat dit een wervel uit de nekregio is. De wervel zit ongeveer in het midden van de nek, ter hoogte van het strottenhoofd.

Dit is direct ook één van de gebieden die nauw in verbinding staan met de zenuwen die rond de C4 wervel ons ruggenmerg verlaten. Een verstoring of subluxatie in deze regio, kan hier dan ook klachten veroorzaken.

Bij een subluxatie hoeft er geen zware zenuwbeklemming te zijn zoals bij een hernia. Een subluxatie kan veel subtieler zijn. Door een kleine verstoring van de balans van de wervels, kan een verstoring in een zenuw ontstaan. Dit kan doordat het kanaal waar de zenuw door loopt vernauwd raakt of doordat geprikkelde spieren of pezen minder ruimte overlaten voor de zenuwen.

Wanneer de subluxatie rond de C4 wervel ontstaat, dan kan er een aantal belangrijke zenuwen verstoord raken. Dit kunnen onder andere zenuwen zijn die te maken hebben met de ademhaling, slaap en het bewegen van onze armen en schouders.

Wat zijn de symptomen van een subluxatie van wervel C4

Een chiropractor zal nooit één “simpele” oorzaak aanwijzen voor een klacht. Ons lichaam is veel te complex om gemakkelijk ontregelt te worden. Wanneer er klachten ontstaan, dan betekent dit dat zelfs de compensatiemechanismen niet in staat zijn om de functie voldoende over te nemen of om de verandering op te vangen.

Er zijn bijvoorbeeld zowel zenuwen rond de C3 als de C4 wervel betrokken bij onze ademhaling. Een verstoring rond de vierde cervicale wervel hoeft dan ook niet acuut voor klachten te zorgen omdat deze via meerdere zenuwen wordt aangestuurd. Het zijn hierdoor juist meer sluipende en chronische klachten zoals astma en COPD, die te relateren zijn aan een verstoring van de balans van wervel C4.

Maar ook de eerder genoemde slaapproblemen zijn karakteristiek voor een subluxatie van wervel C4. Hetzelfde geldt voor schildklierklachten (hangen sterk samen met gewichtsklachten) en nervositeit.

De chiropractische behandeling van een C4 subluxatie

Wanneer de zenuwen die rondom de C4 wervel het ruggenmerg verlaten niet ongestoord daar kunnen lopen, dan treden er verstoringen op in de lichaamsdelen of lichaamsfuncties waar de zenuwen naar toe lopen.

Doordat een chiropractor precies weet waar de zenuwen naar toe lopen, kan een chiropractor op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek in kaart brengen welke zenuwen bekneld zijn.

De behandeling is er vervolgens op gericht om deze subluxaties te verhelpen. Dit kan een chiropractor doen door de balans van de wervel te herstellen. Vaak zijn er zaken als spierzwakte, intoxicaties of een verkeerde houding die de subluxatie in stand houden. Een chiropractor zal dan deze zaken dan ook verzorgen, omdat dit de oorzaak is van de klachten.

Hierdoor creëert een chiropractor die omstandigheden, waarbinnen het lichaam zelf kan herstellen.

Chiropractie nekwervel

Kies voor de beste zorg bij TOPCHIRO

Niet voor niets worden onze chiropractoren zonder uitzondering heel goed beoordeeld door onze cliënten. Een chiropractor heeft van nature een passie voor gezondheid en wil daarom in zichzelf blijven investeren om altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

Wij helpen je graag met onze kennis en kunde. We zijn via de telefoon of via een berichtje goed bereikbaar en denken dan heel graag met je mee.