Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Onze zorg bij knieklachten door artrose

Naar schatting hebben zo’n 1,5 miljoen mensen last van artrose. Ongeveer de helft van deze groep is gediagnosticeerd met knieartrose. Artrose kan ook in de heup, enkel of in andere gewrichten zitten, maar de knie is veruit het vaakst het aangedane gewricht.

Helaas is artrose onomkeerbaar. Wel kunnen de klachten verlicht worden met behulp van de juiste zorg. In dit artikel lees je wat een chiropractor voor jou kan betekenen.

Wat is artrose in de knie?

Het kniegewricht verbindt het bovenbeen met het onderbeen. Door het kraakbeen tussen beide botten kunnen bewegingen als het buigen en strekken van de knie soepel verlopen.

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening, wat betekent dat het kraakbeen in de knie geleidelijk verslechtert en verslijt. Bij artrose is het kraakbeen dus niet meer glad en worden bewegingen bemoeilijkt. Ook wordt de schok dempende werking verminderd.

Wat is de oorzaak van artrose in de knie?

De precieze oorzaak van artrose is niet bekend. Wel weten we dat artrose vaker voorkomt naarmate men ouder wordt en bij mensen met overgewicht. Ook zien we artrose vaker bij vrouwen dan bij mannen en vaak pas vanaf het 45e levensjaar.

Tevens ben je vatbaarder voor artrose in de knie als je ook in andere gewrichten artrose hebt. Artrose kan ook veroorzaakt worden door een val of trauma, jarenlange overbelasting of een andere aandoening aan de gewrichten.

Zenuwpijn been

Welke symptomen horen bij artrose in de knie?

Symptomen van artrose kunnen erg variëren en ook veranderen in de loop van de tijd. De voornaamste symptomen zijn pijn en stijfheid in het kniegewricht. Stijfheid wordt vooral ervaren in de ochtend of na een tijdje stil te hebben gezeten. Dit wordt ook wel startpijn of ochtendstijfheid genoemd. Als je weer gaat bewegen, neemt de stijfheid vaak geleidelijk af.

De knie kan ook warm aanvoelen of wat opgezwollen zijn. Tevens kan je een vermindering van kracht in het been ervaren. De klachten kunnen in sommige periodes erger zijn dan in andere. Dit kan onder andere met het weer te maken hebben en de activiteiten die je uitvoert gedurende de dag.

Wat kan een chiropractor voor jou betekenen?

De gewrichtsslijtage is een onomkeerbaar proces, wat betekent dat het kraakbeen niet meer zal herstellen. Hoewel artrose dus niet te genezen is, kan een chiropractor wel veel doen om de klachten te verminderen.

Een chiropractor heeft veel kennis van het bewegingsapparaat. Hierdoor kan de behandelaar hele gerichte correcties toepassen om de mobiliteit van de knie te herstellen.

Bovendien manipuleert een chiropractor de gewrichten die door de artrose juist een deel van de functie van het kniegewricht hebben overgenomen. Door het toepassen van de manipulaties herstelt de balans tussen de gewrichten. Dit voorkomt dat de andere gewrichten op den duur overbelast raken en ook gaan slijten.

Een chiropractor behandelt op deze manier niet alleen pijn die is ontstaan door de artrose, maar vermindert ook de kans dat de artrose erger wordt en dat ook andere gewrichten aan worden getast. Daarnaast wordt de bewegingsvrijheid geoptimaliseerd, waardoor de pijn minder wordt en de stijfheid in de knie wordt tegengegaan.

beenlengteverschil

Het zorgplan bij artrose klachten

Wanneer je voor het eerst bij onze praktijk komt, zullen we je klachten uitvoerig bespreken en zo nodig een scan maken. Een scan kan ons helpen jouw knie in beeld te brengen. We leggen je uit wat de resultaten van de scan precies betekenen en wat we zien en voelen.

Na het onderzoek starten we met correcties en daarna gaan we een intensieve behandelperiode in.

Na een intensieve periode komen we in de onderhoudsfase. Juist omdat artrose een aandoening is waarvan je niet kan genezen, is deze fase extra belangrijk. In deze fase onderhouden we de gemaakte progressie om ervoor te zorgen dat de klachten zo min mogelijk aanwezig zijn.

Pijnverlichting bij TOPCHIRO

Heb je last van artrose in de knie en ervaar je hierdoor klachten? De chiropractoren van TOPCHIRO staan voor je klaar. We helpen je graag de klachten te verminderen, zodat je weer fijner kan bewegen.

Heb je vragen over de behandeling of wil je graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op!