Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Wat is het verschil tussen een chiropractor en een osteopaat?

Wat is het verschil tussen een chiropractor en een osteopaat?

Wat is het verschil
tussen een chiropractor
en een osteopaat?

Een osteopaat en chiropractor worden vaak met elkaar verward. Het zijn beide manuele geneeswijzen die zich focussen op gezondheid en problemen van het bewegingsapparaat. Ze maken echter gebruik van verschillende technieken om de gezondheid te bevorderen. Maar wat zijn nu eigenlijk precies de verschillen tussen een chiropractor en een osteopaat? 

En welke zorgverlener past het beste bij u?

Wat is chiropractie?

De term chiropractie is afgeleid van het Griekse ‘Geir’ en ‘Prattein’. ‘Geir’ betekent “hand” en ‘Prattein’, betekent “handelen”. Wanneer je dit samenvoegt is het letterlijk vertaald: “handelen met de handen”.

Chiropractie is een geneeswijze die gespecialiseerd is in het optimaal laten functioneren van het zenuwstelsel, met name door het in balans brengen van de wervelkolom met de aangrenzende gewrichtsstructuren. Er wordt met name gekeken naar de ruggengraat en naar de gevolgen van de verstoring van zenuwen rondom de wervelkolom, de spieren en gewrichten.

Wat Is Chiropractie

Wat doet een chiropractor?

Een chiropractor werkt de pijnpunten weg door middel van impulsen op het lichaam, waarbij het zenuwstelsel en de gewrichten worden gemanipuleerd. De chiropractor gebruikt manuele manipulatie wat ook wel “kraken” genoemd wordt. Deze behandelingen zijn over het algemeen pijnloos.

De chiropractor richt zich vooral op pijnklachten aan het bewegingsapparaat. Deze klachten zouden ontstaan kunnen zijn door de verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom. 

De chiropractor helpt onder andere bij:

  • – de verlichting van rug-, nek- en hoofdpijnen
  • – spier- en gewrichtspijnen
  • – bekkeninstabiliteit en heupklachten
  • – algehele gezondheidswinst
  • – verbeterde immuniteit
Osteopaat-en-Chiropractor

Wat is osteopathie?

Osteopathie betekent letterlijk ‘ziekte van de beenderen’ en het is een geneeskundige behandelmethode. Bij deze methode wordt als mogelijke oorzaak van klachten gekeken naar de bredere levenswijze van de patiënt. Hierbij wordt het lichaam als een geheel in beschouwing genomen. 

Het doel van osteopathie is om de gezondheid te bevorderen door middel van het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid van het lichaam. De osteopaat gaat op zoek naar beweging blokkades, die zich kunnen bevinden in het bindweefsel van onder andere spieren en gewrichten, organen en zenuwen.

Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat probeert door middel van zachte technieken bewegingsbeperking op te heffen. Er wordt een diagnose opgesteld aan de hand van een uitgebreid gesprek over de klachten en een onderzoek naar de beweeglijkheid van het bewegingsapparaat. Hiernaast zal de osteopaat met de handen voelen waar zich in het lichaam spanningen bevinden. Door middel van corrigerende handgrepen worden verschillende delen van het lichaam behandeld, zoals spieren, gewrichten, pezen, organen, omliggende weefsels en de schedel. Op deze manier wordt dus niet alleen de plek waar de klacht zich bevindt behandeld, maar het lichaam in z’n geheel.

Wat zijn de verschillen tussen een osteopaat en chiropractor?

Een chiropractor doet zijn werk met name door het herstellen van de functie van het zenuwstelsel. Door dit optimaal te laten functioneren, functioneert ook het lichaam optimaal waardoor u in goede gezondheid verkeert of blijft verkeren. Een chiropractor behandelt dan ook geen klachten, maar geeft het lichaam de kans om zelf te herstellen.

Osteopathie richt zich meer op het verhelpen van klachten door met name op het bewegingsapparaat te focussen.

Beide professionals helpen u een betere gezondheid te bereiken, via een verschillende route. 

Onze praktijk biedt zorg op basis van chiropractie, omdat chiropractie gericht is op de gehele gezondheid en het gehele lichaam. We hebben zeker respect voor de kennis en kunde van osteopaten, maar op basis van bewezen resultaten bieden chiropractische zorg aan.

Hoe men Topchiro ervaart

Opzoek naar een chiropractor?

TOPCHIRO maakt op basis van uw persoonlijke scan- en onderzoeksresultaten een zorgplan voor u. Tijdens een oriënterend gesprek kunt u uw klachten bespreken en kijken of chiropractie iets voor u is. 

Naast het verlichten van acute pijn, is er focus voor het algemene welzijn van de patiënten. Dit doen wij onder andere door de natuurlijke genezingsprocessen van het zenuwstelsel weer op gang te brengen. We zien u graag in één van onze praktijken.

Contact opnemen

Vul het formulier hieronder in, wij nemen binnen 24 uur contact met je op.
[contact-form-7 id="54031" title="Contact opnemen"]

Gerelateerde berichten