Wat is het verschil tussen chiropractie en fysiotherapie?

door | nov 28, 2018

De fysiotherapeut en de chiropractor verhelpen beide gezondheidsklachten, wat zijn de verschillen?

Wanneer u last van uw rug heeft of misschien een pijnlijke knie na een intensieve hardloopsessie. Dan overweegt u mogelijk een bezoek aan een gezondheidsspecialist. De keuze is tegenwoordig echter heel erg groot. Naast fysiotherapeuten komen er ook steeds meer chiropractors in Nederland.

Zowel chiropractors als fysiotherapeuten richten zijn op lichamelijke klachten als verminderde beweging in een gewricht of pijn bij bepaalde handelingen.

De methoden zijn wel verschillend. De methode van een fysiotherapeut is vaak bekend, door oefeningen wordt er geprobeerd om spieren te verstevigen. Hierdoor kan er minder pijn of meer bewegingsvrijheid ontstaan.

De chiropractor wordt echter steeds populairder in Nederland. En daar is goede reden voor.

De stijgende Populariteit van de Chiropractor

Chiropractie is een sterk in omvang toenemende professie.

Dit komt onder andere doordat chiropractoren een andere zorg leveren dan fysiotherapeuten. Een chiropractor is een anatomisch expert die het lichaam ziet als één geheel.

Dat betekend dat een klacht in bijvoorbeeld een arm of vermoeidheidsklachten, op een onverwachte plek kunnen ontstaan. Om deze reden zal en chiropractor niet direct met een gewricht of spiergroep aan de slag gaan. De kern van de zorg van een chiropractor is het doorzoeken naar de diepliggende oorzaak van de klacht.

Deze wordt heel erg vaak gevonden in de wervelkolom. Hier zijn subluxaties vaak de oorzaak van klachten elders in het lichaam.

Chiropractie:

Het ervaren van pijn op een bepaalde plaats hoeft niet te betekenen dat het probleem ook op die plaats zit.

De opleiding van de chiropractor

Nederland heeft geen hoogstaande opleiding voor chiropractoren. U ziet dan ook vaak chiropractoren die in het buitenland hun opleiding hebben genoten. Dit is ook bij ons het geval.

Wij hebben bij Topchiro specialisten met een achtergrond in Amerika, Zuid Afrika, Italië etc. De reden hiervoor is tweeledig. De opleidingen in deze landen zijn erg goed. En ten tweede hebben we hierdoor kennis en kunde uit verschillende opleidingen bij elkaar. Het grote voordeel hiervan is dat we de best mogelijke zorg verder kunnen verbeteren.

Dit is een belangrijk verschil met fysiotherapie, de meeste fysiotherapeuten zijn aan dezelfde hogescholen in Nederland opgeleid en komen relatief weinig in contact met andere stromingen binnen de fysiotherapie.

Chiropractie daarentegen blijft zich door het internationale karakter steeds ontwikkelen.

Met welke Klachten kun je naar een Fysiotherapeut of Chiropractor

De fysiotherapeut richt zich vooral op spierklachten en de behandeling van die spieren. Dit is de reden dat veel sportblessures bij fysio’s worden behandeld.

Minder bekend is dat ook de chiropractor alle kennis en kunde in huis heeft om spieren te behandelen. Echter wat de chiropractor als voordeel heeft, is de extra kennis van het lichaam. Dit geeft een chiropractor meer mogelijkheden. Een chiropractor kan doorzoeken om uit te vinden of de pijn niet door iets dieperliggends wordt veroorzaakt.

Denk hierbij aan een scheefstand van een ruggenwervel waardoor er een verkeerde houding wordt aangenomen. Die verkeerde houding kan pijn geven.

De beste oplossing is dan niet om de houding aan te passen. Nee, door het verhelpen van de klachten aan de ruggenwervel, kan het lichaam zelf weer de juiste houding aannemen.

Op deze wijze begeleid de chiropractor het lichaam naar de optimale gezondheid.

Wat is de beste keuze voor Sportblessures

Deze vraag is heel persoonlijk.

Als chiropractor kunnen wij deze vraag alleen voor onze eigen zorg beantwoorden. Wij zien heel veel goede resultaten bij sporters. De reden hiervoor is dat wij niet alleen bezig zijn met blessures.

Juist een optimale gezondheid door het voorkomen van blessures is het doel van onze praktijk. Dit betekend dat wij soms bezig zullen zijn met het achterhalen van de diepere oorzaak van sportblessures of pijntjes, maar ook dat wij altijd gericht zijn op het in optimale conditie houden van het lichaam.

Chiropractie bij Sportblessures

Het verhelpen van een blessure valt binnen onze zorg, liever voorkomen wij blessures

Wanneer u benieuwd bent naar onze zorg of wanneer u klachten ervaart: Wij zijn altijd vrijblijvend telefonisch bereikbaar om u meer informatie te geven.

Topchiro en (Top)Sport

Wij helpen u graag beter presteren.