Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Hoe kan een scheve heupstand worden gecorrigeerd met chiropractie?

Scheefstand van de heup is een veelvoorkomend fysiek probleem, dat veel pijn en ongemak kan veroorzaken. Het ontstaat wanneer een verstoring tussen de heupkom en -kop optreedt. Dit kan diverse oorzaken hebben zoals trauma, slechte houding en verkeerd bewegen.

Een scheve heupstand kan leiden tot veranderingen in de wervelkolom en het bekken en kan ook leiden tot pijn in de onderrug, knieën en enkels. Er kunnen dus allerlei andere problemen ontstaan als gevolg van de afwijkende stand van de heup.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe scheefstand van de heup ontstaat en hoe het kan worden behandeld en voorkomen. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelmethoden door een chiropractor van scheefstand van de heup.

Heup pijn

Wat is de oorzaak van een scheve heupstand?

Scheefstand van de heup kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder letsel, osteoartritis, verkeerde houding en beweging, spier- of gewrichtsaandoeningen en zwangerschap. Een andere oorzaak kan scheefstand van de bekken zijn. Een scheve heupstand hangt nauw samen met een scheve bekkenstand, omdat de heupkom aan het bekken vastzit.

Bij een scheve bekkenstand, staat één zijde van het bekken lager dan de andere zijde. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals lage rugpijn, hoofdpijn, nekpijn en pijn in het bekken. Een scheefstaand bekken betekent dat het bekken niet stabiel is of naar één kant overhelt. Dit kan gebeuren wanneer er een sterk verkrampte spier aan één kant van het bekken trekt, waardoor het bekken omhoog wordt getrokken. Hierdoor staan beide zijden van het bekken niet op dezelfde hoogte en is het bekken minder stabiel.

Dit hoogteverschil of instabiliteit, kan worden gevoeld tijdens activiteiten zoals zitten of lopen. Dit kan leiden tot klachten in andere delen van het lichaam. Het lichaam neemt een andere houding aan om de gevolgen van de scheve bekkenstand te compenseren, net als bij scheve heupstand. Helaas heeft dit compenseren op zichzelf negatieve gevolgen voor het lichaam. Het lichaam brengt andere delen uit balans waardoor een kettingreactie ontstaat.

Wat zijn de symptomen van een scheve heupstand?

Als je last hebt van een scheve heupstand komen de symptomen vooral voort uit het compensatiegedrag dat het lichaam is gaan vertonen. Dit kan zich uiten in een andere stand van de benen of de wervelkolom. Andere symptomen zijn pijn en stijfheid in de heup, rug, knie of enkel, moeite met lopen, bewegen of slapen en een scheve houding of afwijkende gang.

We brengen dan ook eerst in kaart welke factoren er allemaal betrokken zijn bij de klachten, zodat we een holistisch beeld van jouw gezondheid krijgen.

We starten met een intakegesprek voordat een behandelplan kan worden opgesteld. Hierin bespreken we jouw klachten aan de hand van een vraaggesprek en wordt met behulp van een lichamelijk onderzoek gekeken wat de stand van de heup is.

Het onderzoek en de behandeling door een chiropractor

Met verschillende testen wordt bekeken welke herstelmethode het beste bij jou past. Op die manier kan er een behandelplan op maat worden gemaakt, waarbij jouw wensen en doelen in acht worden genomen.  Een chiropractor kan een scheve heupstand onder andere corrigeren door:
  • De spieren en gewrichten van het bekken, de rug en de heup te behandelen.
  • Het uitvoeren van spierversterkende en stabiliserende oefeningen.
  • Het verbeteren van de houding door middel van specifieke aanpassingen.
  • Het behandelen van eventuele onderliggende aandoeningen, zoals een verkeerde bekkenstand of scoliose.
  • Het bieden van oefeningen en stretch-routines voor thuis.

Preventieve maatregelen zoals regelmatige lichaamsbeweging, een goede houding en het dragen van comfortabele schoenen kunnen helpen om scheefstand van de heup te voorkomen. Het is belangrijk om actie te ondernemen bij de eerste tekenen van scheefstand van de heup om complicaties en verdere klachten te voorkomen.

Wat kan TOPCHIRO voor jou betekenen?

Klachten aan de heup en het bekken kunnen voor veel klachten zorgen. Herken jij je in het geschetste klachtenbeeld? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Wij helpen je graag zo snel mogelijk weer klachtenvrij jouw dagelijkse bezigheden te hervatten.

Bel een van onze vestigingen

Almere

036 202 3505

 

Amsterdam

020 747 4222

 

Bilthoven

030 207 3651

 

Den Bosch

073 203 3519

 

Den Haag

070 204 3160

 

 

Ede

0318 201 333

 

Eindhoven

040 218 2468

 

Utrecht

030 207 3631

 

Rotterdam

010 261 5889

 

Veldhoven

040 218 2417

 

Weert

0495 201 756

 

Dordrecht

078 203 3270

 

Maastricht

043 204 2806

 

Alphen aan den Rijn

0172 203 522

 

Breda

076 204 2625

 

Dit zal sluiten in 0 seconden