Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Kan een chiropractor een scheve rug rechtzetten?

Kan een chiropractor een scheve rug rechtzetten?

De rug is een belangrijk onderdeel van het lichaam vanwege zijn centrale ligging. Rugklachten kunnen dagelijkse activiteiten belemmeren en vermoeidheid met zich meebrengen. Bovendien kan de pijn uitstralen naar andere delen van uw lichaam. Een mogelijke oorzaak van zulke rugklachten is een scheve rug, waar weer verschillende problemen aan ten grondslag kunnen liggen. Op deze pagina leest u hoe dit precies zit en hoe een chiropractor de juiste zorg kan bieden bij een scheve rug.

Hoe ontstaat een scheve rug?

Wanneer uw rug scheef staat, loopt uw wervelkolom niet zoals deze zou moeten lopen. De wervelkolom zou vanaf voor- en achteraanzicht recht moeten lopen. Vanaf de zijkant gekeken loopt de rug niet helemaal recht.

Ter hoogte van de hals en onder in de rug buigt de wervelkolom namelijk naar voren en ter hoogte van de borst juist naar achteren. Deze natuurlijke krommingen zorgen ervoor dat u het gewicht van uw bovenlijf kunt dragen en dat u schokken beter op kunt vangen.

Bij een scheve rug kunnen er twee dingen aan de hand zijn: er kan sprake zijn van een te grote voorwaartse kromming bovenin de wervelkolom ter hoogte van de hals, of van een zijwaartse kromming midden in de rug. Bij een voorwaartse kromming spreken we van een kyfose en bij een zijwaartse kromming van een scoliose.

Scoliose en kyfose kunnen aangeboren zijn of kunnen ontstaan door veroudering of een spier- of zenuwaandoening. Denk hierbij aan een hernia, ischias, gewichtsslijtage of botontkalking. Scoliose kan ook ontstaan wanneer u probeert te compenseren voor een beenlengteverschil of slechte houding.

Echter, in de meeste gevallen is de oorzaak van een kyfose of scoliose niet bekend. In dat geval is de scheve rug waarschijnlijk ontstaan door genetische factoren. In de kinderjaren is er niks aan de hand, maar in de groei gaat er dan toch wat mis.

Chiropractie bij scheve rug

Contact opnemen

De symptomen van een scheve rug

Een scheve rug kan verschillende klachten geven. Doordat de natuurlijke vorm van uw wervelkolom is verstoord, bent u minder goed in staat om het gewicht van uw bovenlijf te dragen en om schokken op te vangen. Hierdoor kunt u naast pijn in de rug, ook pijn in de nek en schouders ervaren. Wanneer er zenuwen beschadigd zijn, kan de pijn zelfs uitstralen naar uw benen.

Naast pijn kan de onnatuurlijke vorm van de wervelkolom een verminderde beweeglijkheid van de rug en balansproblemen met zich meebrengen. Wanneer de wervelkolom druk uitoefent op uw longen, kunt u ook last hebben van ademhalingsproblemen. Ten slotte is het niet gek als u meer vermoeidheid dan normaal ervaart. De veranderde houding zorgt er immers voor dat u meer moeite moet doen om in evenwicht te blijven.

Last-van-scheve-rug

Hoe kan een chiropractor helpen bij een scheve rug?

Een chiropractor zet geen botten in een andere stand en zal uw scheve rug dus niet volledig recht kunnen zetten. Wel kan een chiropractor helpen bij het rechtzetten van uw rug door uw wervelkolom en zenuwstelsel in balans te brengen of uw spieren te versterken.

Bovendien kan de pijn verminderd worden door blokkades of verstoringen op te heffen, waardoor de zenuwen, spieren en tussenwervelschijven hun taak weer uit kunnen voeren. Hierbij ligt de focus op de wervelkolom en het zenuwstelsel.

Om u de juiste zorg te leveren vinden we het belangrijk om allereerst na te gaan of een aandoening zoals een hernia of ischias ten grondslag ligt aan uw scheve rug. Op deze manier wordt de pijn aangepakt bij het probleem en wordt er niets over het hoofd gezien. Uiteraard wordt er ook zorg verleend aan een eventueel geconstateerde hernia of ischias.

Hiernaast is het van belang om de houding te verbeteren. Dit heeft niet alleen als doel om uw pijn te verlichten, maar heeft ook een preventieve werking om terugkerende klachten te voorkomen!


Contact opnemen

Hoe ziet de chiropractische zorg eruit bij een scheve rug?

De voornaamste techniek die door chiropractoren wordt gebruikt is de manipulatie en wordt ook wel “kraken” genoemd. Hierbij worden gewrichten waar een afwijking of blokkade is geconstateerd aangepakt. Door druk uit te oefenen op de wervelkolom, ontstaan er hele kleine bewegingen in de gewrichtjes en wordt de bewegingsvrijheid hersteld. Hierdoor worden de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de pijn als het ware ontlast, waardoor de pijn afneemt.

Oefeningen kunnen een belangrijk onderdeel vormen van uw zorgplan. Als reactie op de pijn spant u sommige spieren namelijk extra aan. Rekoefeningen zorgen ervoor dat deze spieren weer de kans krijgen om te ontspannen. Hiernaast kunnen oefeningen helpen de buik- en rugspieren te versterken. Dit draagt bij aan een betere houding en extra bescherming van banden, pezen en gewrichten, waardoor deze minder snel pijn zullen doen.


Contact opnemen

Herstel van een scheve rug bij TOPCHIRO

Onze chiropractoren bij TOPCHIRO zullen een persoonlijk zorgplan opzetten. Het uitgangspunt hiervan is om samen uw klachten op een effectieve manier te verhelpen en terugkerende klachten te voorkomen. Vanwege de brede expertise en betrokkenheid, is een chiropractor de aangewezen persoon om u van uw rugklachten af te helpen!

Mocht u nog vragen hebben of willen starten met uw herstel, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Contact opnemen

Gerelateerde berichten