Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Hoe kan een chiropractor helpen bij tinnitus klachten?

Hoe kan een chiropractor helpen bij tinnitus klachten?

Hoe kan een chiropractor helpen bij tinnitus klachten?

Bij tinnitus of oorsuizen hoort u een geluid dat er niet is. Het geluid kan een constante piep, gerinkel, gezoem of ruis zijn. Daarnaast kan het geluid als hard of zacht, en scherp of dof worden ervaren. Het geluid verschilt van persoon tot persoon. Oorsuizen ontstaan door een verstoring in het versturen van signalen van de oren naar de hersenen. Tinnitus kan erg vervelend zijn en kan u belemmeren in het dagelijks leven. Bij TOPCHIRO kunnen we u helpen om oorsuizen te verminderen of zelfs op te heffen.

Mensen met tinnitus ervaren vaak slaapproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. In dit artikel krijgt u meer informatie over wat tinnitus inhoudt, wat de oorzaken zijn en hoe onze chiropractoren u zorg kunnen bieden voor deze vervelende aandoening.

Wat is tinnitus?

Tinnitus is het horen van een voortdurend geluid, zonder dat er in uw omgeving een geluidsbron aanwezig is die het geluid veroorzaakt. U kunt het geluid in een of beide oren horen. Daarnaast is het soms mogelijk om aan te wijzen waar u het geluid hoort in uw hoofd. Anderen kunnen het geluid niet horen, alleen de persoon die last heeft van tinnitus hoort het geluid. Vandaar dat tinnitus een subjectieve aandoening wordt genoemd.

De objectiveerbare vorm van tinnitus is soms te horen door een KNO-arts. In dit geval ontstaat het oorsuizen door het ruisen van een bloedvat of door onwillekeurige bewegingen van spiertjes in het middenoor. Deze vorm van tinnitus komt minder vaak voor.


Meer informatie

Chiropractische zorg bij tinnitus

De mogelijke oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van tinnitus zijn een harde klap tegen het hoofd en blootstelling aan plotseling hard geluid of langdurig lawaai. Denk aan geluid in discotheken, op festivals of op werk. De gehoorcellen in het binnenoor raken hierdoor beschadigd. Ze kunnen dan uit zichzelf geluidsprikkels sturen naar de hersenen die als ‘geluid’ worden begrepen. Er is dan een probleem met de signaalverwerking tussen het oor en de hersenen.

Andere oorzaken zijn afwijkingen aan de binnenkant van het oor en/ of gehoorzenuwen en een harde prop oorsmeer in de gehoorgang. Daarnaast kunnen een hoge bloeddruk en samentrekkingen van spiertjes in het oor ook tinnitus veroorzaken.


Spreek een chiropractor

Wat is tinnitus

Chiropractische zorg bij tinnitus

Een chiropractor heeft kennis van de autonomie van het gehoororgaan, de zenuwen en de hersenen. De chiropractor houdt zich bezig met een goede doorstroom van signalen in de zenuwen door het specifiek stimuleren van het bewegingsapparaat en de wervelkolom. De prikkelgeleiding in het lichaam wordt dan terug in balans gebracht en dit zorgt voor verlichting van het oorsuizen.

Zoals eerder vermeld, wordt tinnitus veroorzaakt door beschadigingen in het oor, de zenuwen en de hersenen. Het is daarom belangrijk om de wervelkolom te onderzoeken aan de hand van een scan. Er volgt een persoonlijk zorgplan voor u na het bekijken van de onderzoeksresultaten. De zorg is gericht op het verminderen van de tinnitus door de communicatie tussen zenuwen en hersenen te verbeteren.


Contact opnemen

Fasen van het zorgplan

De zorg bestaat uit een intensieve fase en een stabilisatie- en preventiefase. Vooral in de stabilisatiefase staat de communicatie met het zenuwstelsel en het brein centraal. De preventiefase is het periodieke onderhoud. Na de zorg geeft de chiropractor adviezen over de preventie van en het omgaan met tinnitus.


Contact opnemen

Wij helpen u graag

Hebt u klachten die passen bij tinnitus en bent u nieuwsgierig naar zorg door een van onze chiropractoren?

Bij TOPCHIRO bent u van harte welkom! Als u een afspraak wilt maken of eerst nog wat vragen hebt, mag u gerust contact opnemen met ons. Het maken van een afspraak kan direct via onze website.

Gerelateerde berichten