Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Hoe ontstaat een kromme rug bij je kind?

De wervelkolom vormt de basis van het menselijk lichaam. Deze draagt het gehele bovenlichaam, beschermt belangrijke zenuwen en maakt het mogelijk om de romp alle kanten op te bewegen. Een onnatuurlijke kromming van de wervelkolom kan daardoor vervelende klachten met zich meebrengen. Vooral wanneer dit tijdens de jeugd optreedt, kan dit ernstige vergroeiingen veroorzaken en veel ongemak veroorzaken. Helaas wordt dit niet altijd (tijdig) herkend en behandeld.

Heb je het vermoeden dat er een kromme rug ontstaat bij je kind of is de diagnose al gesteld? Op deze pagina lees je wat chiropractie voor jullie kan betekenen!

Hoe ontstaat een kromme rug?

Sommige mensen worden geboren met een vergroeiing van de wervelkolom. Terwijl anderen het pas later ontwikkelen, meestal nog in de jeugd. Een kromming van de rug kan zich voordoen in drie vormen: scoliose, hyperkyfose en hyperlordose.

Scoliose

Scoliose is een zijwaartse vergroeiing van de wervelkolom. In de meeste gevallen is de oorzaak hiervan onbekend. In andere gevallen is scoliose een symptoom van een onderliggende aandoening. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan neuromusculaire aandoeningen. Dit zijn aandoeningen van de zenuwen, spieren of verbindingen tussen de twee.

Artrose, osteoporose en reuma zijn voorbeelden van aandoeningen die scoliose tot gevolg kunnen hebben. Bij artrose slijt het kraakbeen in een gewricht. Bij osteoporose wordt er meer bot afgebroken dat dat er wordt aangemaakt en bij reuma is er sprake van een chronische gewrichtsontsteking.

Alle drie kunnen ervoor zorgen dat de ruggenwervels in een kromming verzakken wat klachten met zich meebrengt.

Hyperkyfose

Hyperkyfose is een overmatige bolling van de rug ter hoogte van de borst. In de volksmond wordt er ook wel van een bochel gesproken. Net als scoliose kan hyperkyfose ontstaan door zenuw- en spieraandoeningen, osteoporose, reuma of een tumor. Hiernaast kan spondylose de boosdoener zijn.

Ten slotte kan een slechte lichaamshouding hyperkyfose veroorzaken. Wanneer je veel onderuit gezakt zit of zware dingen tilt, kunnen de spieren en gewrichtsbanden in je rug oprekken, waardoor ze de ruggengraat onvoldoende kunnen ondersteunen. Dit kan er op zijn beurt voor zorgen dat de rug verzakt in een overmatige bolling.

Hyperlordose

Waar een hyperkyfose een overmatige bolling van de rug betreft, is de rug van kinderen met een hyperlordose juist overmatig hol gaan groeien ter hoogte van de onderrug. Weer kunnen zenuw- en spieraandoeningen, osteoporose en een verkeerde lichaamshouding de oorzaak zijn van het ontstaan van een hyperlordose. Een andere mogelijke oorzaak is dwerggroei.

Kind pijn aan rug

Wat zijn de symptomen van een kromme rug?

Een ernstige kromming van de rug zal op jonge leeftijd al voor klachten zorgen. De pijn is vooral aanwezig in de rug en mogelijk ook in de nek en schouders. Hiernaast kan de vervorming van de rug ervoor zorgen dat organen en zenuwen beknellen.

Afhankelijk van de locatie van de kromming krijgen bijvoorbeeld de longen en het hart mogelijk niet genoeg ruimte, wat weer tot kortademigheid, vermoeidheid en pijn op de borst kan leiden. Andere mogelijke klachten zijn hoofdpijn, evenwichtsproblemen, spierpijn en stijfheid.

Vaak hebben kinderen met een lichte kromming van de rug weinig tot geen lichamelijke klachten. Zeker niet wanneer de kromming ontstaat of nog maar kort aanwezig is.

Toch is het erg belangrijk dat er ook in deze gevallen aandacht wordt besteed aan de afwijking. Een groeispurt kan een lichte kromming namelijk verergeren, waardoor de klachten plotseling intens kunnen worden.

Tevens kan een onbehandelde lichte kromming later voor problemen zorgen. Wanneer de wervels en tussenwervelschijven gedurende een lange periode aan één kant worden overbelast, vergroot dit namelijk de kans op slijtage in de vorm van artrose.

Wat kan chiropractie betekenen voor mijn kind met een kromme rug?

Bij de behandeling van een kromme rug is het van belang om te onderzoeken wat de oorzaak van de kromming is geweest. Op basis hiervan stellen onze chiropractoren een persoonlijk behandelplan op. Hiermee worden de oorzaak en factoren die invloed op de klacht hebben aangepakt. Dit doen we door het creëren van de juiste omstandigheden waarin het lichaam kan herstellen.

Allereerst kan de behandeling bestaan uit manipulatie van de wervelkolom. Dit betekent dat de behandelaar door middel van zachte druktechnieken of door middel van snelle gerichte bewegingen de wervelkolom corrigeert naar zijn natuurlijke vorm.

Hiernaast kunnen er oefeningen worden voorgeschreven om de spieren te versterken en de mobiliteit te verbeteren. In sommige gevallen is aandacht voor het zenuwstelsel noodzakelijk, omdat een afwijking in de innervatie (aansturing) de oorzaak is van de kromming.

Naast het directe ingrijpen, kan de chiropractor advies geven over een gezonde levensstijl. Denk hierbij aan voldoende beweging en een goede houding.

Kind last rug

Chiropractische zorg bij TopChiro

De chiropractoren van TopChiro staan klaar om de klachten van jouw kind te verminderen. Na een uitvoerige analyse van de mogelijke oorzaken, stellen wij een persoonlijk hersteltraject op.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!