Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Hoe moet ik omgaan met een hernia tijdens de zwangerschap en bevalling?

Rugklachten komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit is ook niet gek wanneer je je bedenkt dat de rug extra wordt belast door een hoger lichaamsgewicht en dat de spieren minder belastbaar zijn door hormonale veranderingen.

Maar wat als de rugklachten veroorzaakt worden door een hernia? Dit kan allerlei vragen oproepen, zoals: is een hernia schadelijk voor mijn baby? Of, is een hernia gevaarlijk voor mij tijdens mijn zwangerschap of bevalling? En gaan de klachten weer weg na de bevalling?

Op deze pagina zullen wij antwoord geven op deze vragen en uitleggen wat een chiropractor kan doen om de klachten te verminderen.

Wat is een hernia?

De wervelkolom bestaat uit wervels met daartussen zachte kussentjes van kraakbeen die we tussenwervelschijven noemen. In het midden van deze tussenwervelschijven zit een zachte gel. Als deze gel uit gaat puilen, kan dit op zenuwen drukken. We spreken in dit geval van een hernia.

Een hernia kan leiden tot pijn en een branderig, prikkelend of doof gevoel in het gebied waar de verstoorde zenuw verantwoordelijk voor is. Afhankelijk van de plaats van je hernia, kunnen de symptomen uitstralen naar je armen of benen.

Het ontstaan van een hernia heeft vaak te maken met genetische factoren, waarbij er sprake is van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijven. Andere risicofactoren zijn stress, roken, lang zijn en het uitoefenen van zwaar lichamelijk werk. Misschien verwacht je dat ook een zwangerschap de oorzaak kan zijn van een hernia. Dit is echter niet het geval.

Hernia zwangerschap

Is een hernia tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Had je al een hernia toen je zwanger werd of ben je er tijdens je zwangerschap achter gekomen dat je een hernia hebt? Dan is het goed om te weten dat een hernia geen schadelijke gevolgen heeft voor de baby.

Helaas nemen de pijnklachten door een hernia in de meeste gevallen wel toe tijdens de zwangerschap. Hier komt bij dat een operatie niet mogelijk is en een behandeling met medicijnen sterk wordt afgeraden. Dit betekent dat het lastiger is om de pijnklachten tijdens een zwangerschap te bestrijden. Chiropractie biedt tijdens een zwangerschap toch de mogelijkheid om van een hernia te herstellen.

Wat kan chiropractie voor mij betekenen bij een hernia tijdens de zwangerschap?

In een deel van de gevallen herstelt een hernia vanzelf. De uitpuilende tussenwervelschijf gaat dan uit zichzelf terug en drukt hierdoor niet meer op de zenuw. Om dit te kunnen bereiken, is het echter van belang dat de achterliggende oorzaak van de hernia wordt weggenomen. Er is immers een reden dat deze niet eerder voorkwam.

De kracht van chiropractie is dat de chiropractor op zoek gaat naar de oorzaak van de klachten en deze vervolgens verzorgd. De klachten verdwijnen dan. Niet doordat ze worden onderdrukt maar omdat de oorzaak niet langer aanwezig is.
Zwangerschap

Ben je zwanger en kamp je met een hernia? Wanneer je bij in één van onze praktijken langs komt, zullen onze chiropractoren een zo volledig mogelijk beeld schetsen van jouw situatie. Een belangrijk onderdeel hiervan is het vaststellen van de oorzaak van jouw hernia. Vervolgens zullen we de opgetreden afwijkingen corrigeren, waardoor de beweegvrijheid van jouw wervelkolom weer hersteld wordt. Op deze manier wordt de wervelkolom weer in balans gebracht en subluxaties verzorgd.

Vanwege de zwangerschap zullen onze chiropractoren speciale technieken gebruiken om je hernia te behandelen. Hierdoor kan je tot de dag voor de bevalling worden behandeld. De behandeling zal worden aangevuld met persoonlijke adviezen en oefeningen voor zowel tijdens de zwangerschap als de bevalling. Op deze manier zien wij dat vrouwen die bij ons in behandeling zijn geweest vaak zelfverzekerder de bevalling in gaan.

De zorg bij chiropractiepraktijk Topchiro

Onze chiropractoren bij Topchiro zullen sterk inzetten op het vinden van de oorzaak en instandhoudende factoren van jouw hernia. Vervolgens zullen we een persoonlijk behandelplan opstellen. Door het wegnemen van de oorzaak en de factoren die de hernia in standhouden , kan jouw lichaam herstellen.

Heb je nog vragen of wil je beginnen met je herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!