Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Wat zijn de symptomen van een hernia in de C5 en C6 nekwervel

Nekklachten door een hernia zijn bijzonder vervelend. Dit is niet alleen zo omdat we de nek veel gebruiken, dit komt ook doordat de klachten bij een hernia vaak niet alleen lokaal zijn.

Doordat er allerlei zenuwen rondom de wervels lopen, kunnen er verschillende verstoringen optreden. Omdat er in de nek ook zenuwen lopen naar de armen en schouders, kunnen hier dus ook klachten optreden. Een hernia bij de C5 of C6, kan dus niet alleen klachten in de nek zelf geven maar ook zorgen voor pijn en verstoringen elders in het lichaam.

Nek hernia

Wat is er precies aan de hand bij een hernia?

Bij een hernia is er sprake van een beklemming van een zenuw. Dit gebeurt door een tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf is een flexibele disk, die tussen de wervels zit. De tussenwervelschijf kan druk en schokken opvangen, zodat de wervels niet geïrriteerd of beschadigd raken.

Hiervoor heeft de tussenwervelschijf een zachte kern die erg elastisch is. Wanneer de tussenwervelschijf echter beschadigd raakt, dan kan de inhoud uitstulpen. De inhoud kan dan op een zenuw drukken, waardoor deze zenuw beklemd raakt. Hierdoor ontstaan er allerlei klachten, doordat de werking van de zenuw verstoord raakt. Doordat zenuwen vanuit het ruggenmerg door hele lichaam lopen, kunnen de klachten ook overal optreden. Het is afhankelijk van het gebied waar de zenuw naar toe loopt, wat de klachten zijn en waar deze gevoeld worden.

Wat zijn de specifieke klachten bij een C5 of C6 hernia

De C5 en C6 wervel, zijn de onderste nekwervels. Zenuwen die rondom deze wervels uittreden, lopen naar verschillende structuren rondom het middenrif, de keel en de schouder/armen. Wanneer er dus sprake is van een hernia bij deze wervels, kunnen al die structuren hier klachten door ondervinden.

Het kan dus zijn dat je merkt dat het ademen niet prettig gaat, doordat de ademhalingsspieren niet goed worden aangestuurd. Op dezelfde manier kan het zorgen voor keelpijn, hoesten en maagklachten. Doordat ook de maag mede door zenuwen uit deze regio wordt aangestuurd.

Pijn, gevoelloosheid en tintelingen van de schouder en (boven)arm zijn ook veelvoorkomend, omdat de armen voor een groot deel worden aangestuurd door zenuwen die rondom de C5/C6 uittreden. De klachten kunnen divers en gevarieerd zijn, zowel in intensiteit als in hoedanigheid.

Wanneer er lichte subluxaties zijn, dan kunnen de klachten meevallen. Wanneer de verstoringen erger worden, dan kunnen de klachten een grote invloed op het dagelijkse leven hebben. In die gevallen is het raadzaam om een specialist zoals een chiropractor te raadplegen.

Wat kan een chiropractor doen tegen herniaklachten rond C5 C6

Een chiropractor is niet voor niets een specialist in alles wat met de wervelkolom en ruggenmerg te maken heeft. Er zijn dan ook meerdere mogelijkheden die een chiropractor heeft. Welke er worden toegepast is geheel afhankelijk van de oorzaak van de klachten.

De chiropractor zal in alle gevallen manipulaties inzetten, om direct te werken aan de balans van de wervels. Door de wervels in balans te brengen, neemt de druk op de wervels af waardoor de gehele regio kan ontspannen.

Wanneer er sprake is van afwijkende spierspanning, een verkeerde houding of intoxicaties die invloed hebben op de hernia, dan is het de volgende stap om deze te verzorgen. Door te werken aan een gezonde houding en juiste spierspanning, kunnen we ervoor zorgen dat de druk op de wervels en tussenwervels nog verder afneemt. Door vervolgens de factoren die de situatie hebben veroorzaakt aan te pakken, zorgen we ervoor dat de klachten ook niet meer terugkomen.

Last van nek

Welkom bij TOPCHIRO

Onze praktijk is volledig gericht op het bevorderen van gezondheid. Dit doen we niet alleen door het verzorgen van klachten, maar ook door het helpen bij het voorkomen van klachten. Want we willen niet alleen dat je klachtenvrij bent, maar ook dat je de meest gezonde versie van jezelf bent.

Dit doen we door diverse chiropractische technieken. Hier vertellen we je graag meer over dus neem gerust contact met ons op. Wij zijn er voor jou!