Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Een zenuwbeknelling? Uw chiropractor kan u helpen

Een zenuwbeknelling? Uw chiropractor kan u helpen

Een zenuw kan bekneld raken door omliggende weefsels. De druk neemt dan toe waardoor de zenuw niet meer goed zijn werk kan doen. De meest voorkomende klachten zijn pijn, tintelingen, gevoelloosheid of zwakte. Het kan u belemmeren in de dagelijkse activiteiten. Bij TOPCHIRO kunnen we u helpen om de zenuwbeknelling te verminderen of zelfs op te heffen.

In dit artikel krijgt u meer informatie over het ontstaan en hebben van een zenuwbeknelling en leest u wat onze chiropractoren kunnen doen.  

Nek kraken anatomie chiropractie

Hoe kan een zenuwbeknelling ontstaan?

Een beknelde zenuw ontstaat als er lange tijd omliggend weefsel tegenaan drukt. Dit weefsel kan bijvoorbeeld bot, kraakbeen, een pees of een spier zijn. De zenuw kan hierdoor beschadigen en signalen niet meer goed uitzenden naar het lichaam. Een zenuwbeknelling kan in het hele lichaam voorkomen, maar vooral in de nek, ruggengraat, pols of elleboog.

Risicofactoren

Een slechte houding van de nek of rug, herhaalde bewegingen wat voor irritatie van weefsel kan zorgen, langere tijd in dezelfde positie blijven zitten of het krijgen van een letsel, zoals een botbreuk of verstuiking dragen bij aan het ontwikkelen van een zenuwbeknelling. De druk die kan ontstaan door problemen met de tussenwervelschijven in de wervelkolom is ook een risicofactor. Als een zenuw voor korte tijd wordt afgekneld treedt er meestal geen blijvende schade op aan de zenuw. Chronische pijn en blijvende beschadiging treden op bij langdurige druk.

Hoe kan een chiropractor een zenuwbeknelling verhelpen?

Een chiropractor behandelt stoornissen aan het bewegingsapparaat om het functioneren van het zenuwstelsel weer op gang te brengen. In de zorgwijze zijn de spieren, wervelkolom, zenuwen, gewrichten en het brein betrokken. De nadruk ligt op de oorzaak van het probleem en het herstellen van uw algemene gezondheid.

Een persoonlijk zorgplan

Voorafgaand aan de behandeling gaat de chiropractor met u in gesprek over de klachten die u ervaart en bespreekt verschillende aspecten uit uw dagelijks leven, zoals uw thuissituatie en werk. Op basis van een scan en onderzoeksresultaten zal er een persoonlijk zorgplan gemaakt worden. Dit plan bestaat uit drie fasen: een intensieve, een stabilisatie en een onderhoudsfase. In de behandeling worden uw eigen wensen en doelen verwerkt. De behandeling

De behandeling

Een zenuwbeknelling kan meerdere oorzaken hebben, waardoor een behandeling van persoon tot persoon verschilt. In de meeste gevallen probeert een chiropractor de zenuwbeknelling te verhelpen door het uitoefenen van handmatige druk op de punten van het lichaam waar de beknelling zich bevindt. Op die plek vergroot de bewegelijkheid, waardoor er ruimte ontstaat voor de beknelde zenuw.

De handmatige druk die een chiropractor uitoefent staat ook wel bekend onder de naam “kraken”. Deze term is echter niet juist. Bij de behandeling kan u een geluid horen. Dit ontstaat door het ontsnappen van lucht/gas uit het gewricht. De chiropractor voert snelle, gecontroleerde bewegingen uit die op een veilige manier de pijn verminderen. Deze behandelmethode wordt voornamelijk toegepast tijdens de intensieve fase.

Tijdens de stabilisatiefase ligt de focus op de spieren aan de hand van massages en mobilisatieoefeningen. De oefeningen versterken de spieren.

Rug pijn

Preventie

Naast de intensieve en de stabilisatiefase is de onderhoudsfase ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. Deze fase focust op de preventie van klachten in de toekomst. Voor een zenuwbeknelling is het bijvoorbeeld belangrijk dat u een goede positionering heeft en bij herhaalde activiteiten regelmatig een pauze neemt. Ook is het belangrijk om oefeningen op te nemen in uw dagelijkse trainingsprogramma. De chiropractor geeft u hier adviezen over.

Wij helpen u graag

Heeft u klachten die passen bij een zenuwbeknelling en bent u nieuwsgierig naar een behandeling bij een van onze chiropractoren? Bij TOPCHIRO bent u van harte welkom! Als u een afspraak wil maken of eerst nog wat vragen hebt, mag u gerust contact opnemen met een van onze vestigingen. Het maken van een afspraak kan ook direct via onze website.

Gerelateerde berichten