Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Chiropractische Zorg bij een Hernia

Chiropractische Zorg bij een Hernia

Zorg bij Herniaklachten

De hernia is duidelijk één van de meest voorkomende klachten waarbij wij onze in onze praktijk mensen bij mogen helpen.

Hernia problematiek is zeer veel voorkomend en ook nog eens bijzonder hardnekkig. Er lijden in Nederland vele duizenden mensen aan een hernia. Al deze patiënten hebben dezelfde aanleiding voor de klachten; de beknelling van een zenuw in de wervelkolom.

Wij willen u graag informeren over onze zorg bij herniaklachten. Onderaan dit artikel leest u hoe wij mensen met een hernia verzorgen.

 

DE ROL VAN DE CHIROPRACTOR

De chiropractor is niet alleen betrokken bij klachten, juist
het voorkómen van klachten is de specialiteit van chiropractie..

 

Allereerst: Wat is een Hernia?

De wervelkolom bestaat uit wervels die voor stevigheid van de rug en voor bescherming van het ruggenmerg zorgen. Tussen de wervels zitten zachte schijven die druk opvangen en de wervelkolom zo meer flexibel maken en er voor zorgen dat wervels niet tegen elkaar schuren. Deze schijven worden de tussenwervelschijven genoemd.

Bij een hernia is er sprake van een uitstulping van het zachte gedeelte van zo’n tussenwervelschijf. De inhoud van schijf drukt vervolgens op een zenuw, waardoor er klachten optreden.

Regelmatig zien wij dat subluxaties een voorstadium zijn van een hernia. Deze subluxatie kunnen de wervelschijven verzwakken en hierdoor een hernia uitlokken.

 

Welke Klachten treden op bij een Hernia

De meest bekende klacht bij een hernia is de rugpijn die vaak uitstraalt naar de benen. Naast pijn is er ook vaak sprake van tintelingen, stijfheid en soms uitval van functie.

De rugpijn komt voor in de regio rondom de eigenlijke hernia maar kan ook hoger of lager optreden. Mensen geven vaak aan dat de pijn tijdens het zitten of staan erger wordt en dat sommige specifieke houdingen de pijn verminderen.

Een kenmerk van de klachten bij hernia is dat houdingen waarbij de wervels veel ruimte krijgen (bijvoorbeeld voorovergebogen liggen) de minste pijn en klachten geven.

 

Wat kunt u zelf doen tegen een Hernia?

Bij een hernia is dus sprake van beknelling van zenuwen in of naast de wervelkolom. Er zijn een aantal zaken die u zelf kunt doen om de zenuwen meer ruimte te geven.

Zorg voor voldoende, rustige beweging. Vaak zijn fietsen en zwemmen erg geschikt. Hiermee houdt u uw spieren soepel. Daarnaast is een goede houding tijdens het werken, televisie kijken, slapen etc. erg belangrijk. Een goede houding zorgt voor minder belasting van uw rug.

Het is vanzelfsprekend niet verstandig om met een hernia urenlang in een auto te zitten of om zware lichamelijke arbeid te verrichten.

 

Onze Zorg bij Herniaklachten

De chiropractor heeft nog meer mogelijkheden in zijn arsenaal. Onze anatomische kennis en jarenlange ervaring zorgt voor gerichte hulp.
Wij kunnen door manuele manipulaties uw wervels extra ruimte geven. Dit zorgt ervoor dat de beknelling minder wordt.

Wanneer de beknelling minder wordt, nemen de klachten af waardoor er meer mogelijkheden komen voor verdere genezing. Het is vervolgens zaak om door gerichte oefeningen de spieren rondom de wervelkolom te versterken waardoor zij de rug verder ontlasten.

Naast deze lichamelijke ingrepen is vaak meer nodig voor een optimale gezondheid. Het kan namelijk zo zijn dat bepaalde gewoontes op het gebied van voeding, werk, gedrag etc. zorgen voor extra kwetsbaarheid.

Wij zullen met u dan ook niet alleen kijken naar het gebied van de hernia maar ook dieper graven naar de mogelijke uitlokkende factoren.

Ons doel is hierbij altijd niet de symptomen te onderdrukken maar om het lichaam weer de kans te geven zichzelf te herstellen.

Gerelateerde berichten