Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Chiropractie bij de behandeling van neuropathie

Heb jij last van pijn, spierzwakte en een doof en tintelend gevoel? Het kan zijn dat je te maken hebt met neuropathie. Chiropractie kan je helpen bij het verminderen van de klachten van neuropathie. 

Ben je benieuwd wat neuropathie is en wat een chiropractor voor jou kan betekenen? In dit artikel lees je hier meer over.

Zenuwpijn voet neuropathie

Wat is neuropathie?

Neuropathie is de verzamelnaam voor aandoeningen waarbij een of meerdere zenuwen minder goed functioneren. Het woord neuropathie is afgeleid van de Griekse woorden neuron (zenuw) en pathos (ziekte) en betekent dan ook letterlijk zenuwziekte.

Zenuwen zijn ontzettend belangrijk voor ons functioneren. Ze zorgen er namelijk voor dat de verschillende structuren in het lichaam met elkaar kunnen communiceren. Er zijn twee soorten zenuwen: sensorische en motorische zenuwen. 

Sensorische zenuwen ontvangen informatie vanuit het lichaam en sturen deze vervolgens naar de hersenen toe. Door de werking van deze soort zenuwen kunnen wij bijvoorbeeld pijn, warmte en kou voelen. Motorische zenuwen ontvangen juist signalen vanuit de hersenen. Door deze zenuwen kunnen we bewegen.  

Mogelijke oorzaken van neuropathie

Neuropathie kan veel verschillende mogelijke oorzaken hebben, zoals multiple sclerose, een zenuwbeknelling, een ongeluk, een ongezonde leefstijl, chemokuren of een stofwisselingsziekte. Een aantal hiervan zullen in dit artikel verder uitgelegd worden. 

Mulitple sclerose

Multiple sclerose, ook wel bekend als MS, is een aandoening waarbij de beschermlaag van de zenuwen is aangetast. Door deze beschadigingen verloopt de signaaloverdracht minder goed, waardoor klachten ontstaan. 

Een zenuwbeknelling

De zenuwen in het lichaam zijn omringd door allerlei andere structuren, zoals spieren, botten en kraakbeen. Wanneer een van deze structuren beschadigd of overbelast raakt, ontstaat er een disbalans in het lichaam. Hierdoor kan er te weinig ruimte overblijven voor de zenuw, waardoor deze bekneld raakt. De zenuw kan zijn functie dan niet meer goed uitvoeren.

Een ongeluk

Een zenuw kan door een ongeluk beschadigd raken. Bijvoorbeeld bij het oplopen van een brandwond. Door de hitte zijn de zenuwuiteinden beschadigd. 

Een ongezonde leefstijl

Ook je leefgewoonten kunnen een grote rol spelen in het ontstaan van neuropathie. Zo kan een tekort aan vitamine B12, een belangrijke voedingsbron voor zenuwen, leiden tot het beschadigen van zenuwen. Ook te veel suiker of vitamine B6 in het bloed kan schadelijk zijn voor je zenuwen. Daarnaast is overmatig alcoholgebruik een oorzaak van neuropathie. 

De klachten van neuropathie

Vanwege de belangrijke rol van zenuwen in het lichaam, kan neuropathie veel verschillende en vooral erg vervelende klachten met zich meebrengen. Zo zijn pijn, spierzwakte en een doof en tintelend gevoel veelvoorkomende klachten. Daarnaast kan neuropathie zelfs verlamming veroorzaken. Elke zenuw heeft een eigen gebied om signalen op te vangen en naartoe te sturen. De plek van de klachten is dan ook volledig afhankelijk van de functie van de aangedane zenuw.

Zenuwpijn hand neuropathie

Chiropractie bij de behandeling van neuropathie

Chiropractie is een behandelmethode die gericht is op het verbeteren van de samenwerking tussen het zenuwstelsel en de rest van het lichaam. Daarom kan chiropractie uitkomst bieden bij neuropathie. 

De behandeling richt zich op het wegnemen van de oorzaken en het wegnemen van factoren die de neuropathie in stand houden. Door middel van korte, handmatige druktechnieken zorgt de chiropractor dat er voldoende ruimte is voor de zenuw, zodat deze goed kan functioneren. Ook kan de chiropractor je advies geven over het verbeteren van je houding en beweegpatroon. 

Neem contact op met TOPCHIRO

Ben je benieuwd wat chiropractie voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met TOPCHIRO! Met 11 praktijken door heel Nederland kun je bij altijd ons terecht. 

Samen zullen we de behandelmogelijkheden bespreken en gaan we op zoek naar een passend en persoonlijk behandelplan voor jou. Onze ervaren professionele chiropractoren staan voor je klaar!