Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Valt Chiropractie onder Reguliere of Alternatieve geneeskunde

Valt Chiropractie onder Reguliere of Alternatieve geneeskunde

Chiropractors

Deze zorgverleners worden vaak onder de noemer alternatieve geneeswijzen geschaard. Dit zorgt voor tweedeling in de zorg. Enerzijds dus de reguliere geneeskunde die onder scherp toezicht van de staat valt en aan allerlei voorschriften van de staat dient te voldoen en anderzijds de alternatieve geneeswijzen waar zorgverleners veelal zelf borg staan voor hun kennis en kunde.

Chiropractie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Althans, dit is het geval in Nederland. In landen zoals de Verenigde Staten, Australië en Canada is chiropractie wel een reguliere geneeskunde. De oorzaak dat chiropractie in Nederland (nog) niet volledig door de overheid is erkend zegt dan ook niets over we heilzame werking van de chiropractische zorg. Chiropractie is een relatief jonge geneeswijze (ongeveer 100 jaar) en is daarom is veel landen nog niet erkend. Dit is vermoedelijk slechts een kwestie van tijd doordat chiropractie zoveel mensen helpt.

Zeg nu zelf, wilt u liever dat een zorgverlener toeziet op de kwaliteit van de zorg of dat een ambtenaar dit doet?

Hoe wordt de Kwaliteit van Chiropractie gewaarborgd

Chiropractie valt dus niet onder de zorg die de overheid wordt erkend. Dit betekent gelukkig niet dat er geen aandacht is voor de kwaliteit van de chiropractische zorg!

De chiropractie heeft namelijk een buitengewoon strenge vorm van toezicht die op veel vlakken strengere voorschriften heeft dan de reguliere geneeskunde. Dit toezicht komt met name door de chiropractische (beroeps)verenigingen zoals NCA, SCN en NVSC.

Deze organisaties bestaan uit chiropractoren uit het veld zelf. Deze specialisten zijn dus direct betrokken bij het verlenen van de zorg en hebben dus zelf veel belang bij een goede naam voor de doelgroep. Aangevuld met juristen zorgen zij dus voor een zelfopgelegde regulering die toeziet op kwaliteit van de zorg.

Deze regulering wordt ook gesteund door zorgverzekeraars die enkel zorg vergoeden van chiropractische specialisten die hoogwaardige zorg verlenen en zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Hierdoor ontvangen chiropractoren die niet aan de hoge kwaliteitseisen voldoen geen vergoeding uit de zorgverzekering waardoor dit beleid sterk wordt ontmoedigt.

Hierdoor is het toezicht binnen de chiropractie feitelijk strenger dan voor veel onderdelen van de regulieren geneeskunde.

Voordeel van de positie in de Alternatieve Geneeskunde

Chiropractie is waarschijnlijk wel de meest bekende en meest toegepaste zorg die buiten de reguliere geneeskunde valt. Om deze reden is de chiropractie ook een vorm van zorg die vaak wordt vergeleken met andere zorgverleners zoals osteopaten en manueel therapeuten.

Chiropractie heeft door haar positie in de alternatieve zorg een uniek voordeel dat de chiropractie altijd zelf wordt geprikkeld om nog meer kwaliteit te bieden.

Bij de opleiding is naast heel veel aandacht voor het medisch aspect ook aandacht voor zaken omtrent het runnen van een eigen praktijk en het waarborgen van kwaliteit. Hierdoor hebben chiropractoren vaak al voor ze een eigen praktijk beginnen of voordat ze in dienst treden al veel ervaring met het waarborgen van kwaliteit en goede zorg. Juist het feit dat de overheid hier niet voorziet, zorgt ervoor dat de chiropractie die zelf hoog in het vaandel heeft staan en hier veel expertise in heeft kunnen opbouwen.

Niet voor niets wordt chiropractie door zorgverzekeraars wel vergoed omdat deze partijen zien dat de chiropractor vaak hoogwaardige zorg verleend waardoor cliënten van verzekeraars een betere gezondheid ervaren

De toekomst van Chiropractie

Chiropractie groeit heel erg hard in Nederland. Steeds meer mensen zijn bekend met de chiropractische zorg. Om deze reden is de verwachting dan ook dat chiropractie op termijn zal toetreden tot het domein van de reguliere geneeskunde.

Chiropractoren zullen er echter altijd voor zorgen dat de interne kwaliteitseisen zullen blijven bestaan. Er is immers niemand die zo goed kan beoordelen of de zorg van goede kwaliteit is als de chiropractor zelf in combinatie met de client.

Want dat blijft altijd de stuwende kracht achter chiropractie: Een zo goed mogelijk gezondheid voor onze cliënten.

Gerelateerde berichten

Bel een van onze vestigingen

Almere

036 202 3505

 

Amsterdam

020 747 4222

 

Bilthoven

030 207 3651

 

Den Bosch

073 203 3519

 

Den Haag

070 204 3160

 

 

Ede

0318 201 333

 

Eindhoven

040 218 2468

 

Utrecht

030 207 3631

 

Rotterdam

010 261 5889

 

Veldhoven

040 218 2417

 

Weert

0495 201 756

 

Dordrecht

078 203 3270

 

Maastricht

043 204 2806

 

Alphen aan den Rijn

0172 203 522

 

Breda

076 204 2625

 

This will close in 0 seconds