Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Zorg van de chiropractor bij het impingement syndroom

Schouderblessure

Heb je last van pijn rondom de schouder en kun je je bovenarm lastig omhoog bewegen? Dit zijn typerende klachten voor het impingement syndroom.

Schouderklachten kunnen veel invloed hebben op jouw dagelijkse leven en daarom is het van belang om tijdig een zorgverlener te raadplegen.

In dit artikel lees je meer over het impingement syndroom en de manier waarop een chiropractor jou hierbij kan helpen.

Hoe zit de schouder in elkaar?

De schouder is een gewricht dat bestaat uit drie botstukken: de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Rondom het schoudergewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Daaromheen liggen weer spieren en pezen.

Al deze structuren bieden stevigheid aan het schoudergewricht en maken beweging mogelijk. Tussen de botten en pezen van de spieren in, zit slijmbeurs. Een slijmbeurs is een zakje gevuld met vocht die ervoor zorgt dat de structuren soepel over elkaar heen kunnen bewegen.

Wat is het impingement syndroom?

De schouder is een complexe samenstelling van allerlei verschillende soorten structuren. Al deze structuren hebben voldoende ruimte nodig om goed te kunnen functioneren. Bij het impingement syndroom is er sprake van een inklemming van een structuur in de schouder. Hierdoor ontstaan klachten. 

De inklemming bevindt zich meestal in de ruimte tussen het schouderdak (het bovenste deel van het schouderblad) en het bovenste deel van het bot van de bovenarm. Deze ruimte staat bekend als de subacromiale ruimte.

Om deze reden wordt een impingement in de subacromiale ruimte ook wel het subacromiale pijnsyndroom genoemd. In deze ruimte bevinden zich onder andere spieren, pezen, gewrichtsbanden en een slijmbeurs. Er zijn daarom verschillende structuren die ingeklemd kunnen raken en pijn kunnen veroorzaken.

Scoliose, Kyfose en Lordose

Wat zijn de oorzaken van het impingement syndroom?

Het impingement syndroom ontstaat wanneer een bepaalde structuur meer ruimte inneemt dan normaal. Een van de veelvoorkomende oorzaken van het impingement syndroom is dan ook overbelasting.

Overbelaste spieren en pezen gaan namelijk zwellen, waardoor er minder ruimte overblijft in de schouder en er pijnklachten ontstaan. Daarnaast kan er door overbelasting of veroudering kalk ontstaan in de pezen. Deze kalk zorgt voor een ontstekingsreactie en daardoor ook voor zwelling.

Een andere oorzaak van het impingement syndroom is een afwijkende stand van de botten in de schouder, waardoor de subacromiale ruimte kleiner is en er sneller klachten ontstaan. Ook een disbalans tussen de spieren in de schouder kan ervoor zorgen dat de structuren rondom de schouder niet goed op hun plek blijven zitten en er een inklemming ontstaat.

Wat zijn de symptomen van het impingement syndroom?

Het impingement syndroom kenmerkt zich door pijnklachten rondom het schoudergewricht. De pijn kan zowel stekend als zeurend zijn en wordt erger wanneer je de bovenarm omhoog beweegt. Om deze reden kun je moeite krijgen met het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals het aan- en uitkleden, autorijden en het pakken van iets wat boven ooghoogte ligt. De pijn kan uitstralen richting de arm en de hand.

Zorg van de chiropractor bij het impingement syndroom

Herken jij het klachtenbeeld van het impingement syndroom? De chiropractor kan jou hierbij helpen! De chiropractor zal starten met een onderzoek naar de ernst en oorzaak van jouw klachten. Dit onderzoek bestaat onder andere uit vragen over jouw medische voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek met een aantal testen om het functioneren van jouw schouder te onderzoeken.

De bevindingen van het onderzoek kan de chiropractor gebruiken om de juiste behandeltechnieken te kiezen. Tijdens de behandeling zal de chiropractor zich richten op het behandelen van de oorzaak van jouw klachten om zo de klachten te doen verminderen en terugkerende klachten te voorkomen.

Zo kan de behandeling bestaan uit het toepassen van handmatige druktechnieken op de structuren in de schouder om de beweeglijkheid van de schouder te bevorderen. Daarnaast kan de chiropractor oefeningen meegeven om de belastbaarheid van de schouder geleidelijk te vergroten. Wat voor oefeningen dit precies zijn, is afhankelijk van jouw specifieke situatie.

TOPCHIRO biedt zorg op maat!

Ben je benieuwd wat chiropractie voor jou kan betekenen? Bij TOPCHIRO bieden we zorg op maat en helpen wij jou graag bij het verminderen van jouw schouderklachten, zodat je weer pijnvrij jouw dagelijkse activiteiten kunt oppakken.