Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Chiropractische hulp bij een scoliose in de rug

De scoliose is misschien wel de meest vervelende onnatuurlijk kromming van de rug. Bij een scoliose is de kromming niet naar voren of naar achteren, maar naar opzij. De wervelkolom is deels om zijn eigen as gedraaid.

De kromming ontstaat meestal al in de kinderjaren en kan met de tijd erger worden. Het is dan ook goed mogelijk dat de scoliose pas na enige tijd klachten begint te geven. Deze bestaan dan vaak uit pijn in de rug of soms moeite met ademhalen. In de meeste gevallen worden de klachten net voor of in de puberteit erger, omdat er in die periode een flinke groeispurt is.

Het is bij een scoliose belangrijk om zo snel mogelijk aan de bel te trekken. Hoe eerder er zorg kan worden ingezet, hoe groter de kans op herstel.

Scoliose behandeling

Het ontstaan van een scoliose door een onnatuurlijke houding

Bij een scoliose is er zoals gezegd een zijwaartse kromming van de rug. Dit kan grofweg door twee zaken worden veroorzaakt, door een verkeerde houding of door een vergroeiing.

De minst ingrijpende oorzaak is een verkeerde houding. Wanneer er sprake is van onevenredige kracht die op wervelkolom inwerkt, dan kan deze onnatuurlijk draaien. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verschil in spierspanning of een scheefstand van het bekken/beenlengte verschil.

Hierdoor kan iemand een verkeerde houding aannemen, waarvoor de wervelkolom probeert te compenseren. Dit kan ervoor zorgen dat er aan één zijde te hard aan de wervelkolom wordt getrokken of er aan de andere zijde juist onvoldoende steun is. De therapie van de chiropractor is in dit geval gericht op volledig herstel door een goede houding te bevorderen.

Een scoliose door een vergroeiing (structurele scoliose) is vaak hardnekkiger.

Wat is er aan de hand bij een structurele scoliose?

Wanneer er sprake is van een echte vergroeiing van de wervelkolom, dan spreken we van een structurele scoliose. De wervels zijn in dit geval scheef gegroeid, de oorzaak hiervan kan verschillen. In deze gevallen is de aandoening vaak chronisch en is de therapie gericht op het zo min mogelijk last hebben van de scoliose. Er zijn vier typen structurele scoliose:

  • Congenitaal (aangeboren afwijking)
  • Neuromusculair (door een spieraandoening en/of zenuwaandoening)
  • Degeneratief (door veroudering)
  • Idiopathisch (oorzaak onbekend)

De meest voorkomende hiervan is de scoliose met onbekende oorzaak. In zo’n 80% van de gevallen is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. In dit geval zijn er vaak wel betrokken factoren of compenserende mechanismen, waarop de behandeling gericht kan worden om zo de klachten toch te verminderen.

Scoliose vrouw

Chiropractie bij rugklachten door een scoliose

Zoals je van een chiropractor mag verwachten, zal de behandeling altijd beginnen bij de oorzaak van de klachten. Wat zorgt voor de afwijkende stand? We starten dus altijd met een lichamelijk onderzoek en eventueel beeldende techniek zoals de Myovision scan.

Op basis van deze informatie kunnen we vaststellen wat de oorzaak van de kromming is en of er bijkomende factoren zijn.

De therapie wordt vervolgens gericht op de oorzaak en kan dus van persoon tot persoon verschillen. Wanneer er sprake is van een scoliose als compensatie voor een onnatuurlijke houding. Dan kunnen we technieken zoals kraken inzetten om het bekken weer in balans te brengen waardoor de houding normaliseert.

Bij een aangeboren afwijking, zijn er vaak allerlei compensatiemechanismen betrokken waardoor er sprake is van overcompensatie. Het in balans brengen van de mechanismen, zorgt in die gevallen voor veel verlichting.

Wanneer er sprake is van een te hoge of lage spierspanning, dan kunnen we door het kraken van de wervelkolom subluxaties behandelen waardoor de zenuwblokkades worden opgeheven. Als gevolg hiervan kan de spierspanning normaliseren.

Bij degeneratieve oorzaak, is er vaak sprake van een verstoorde balans van de wervels. In die gevallen worden technieken ingezet om de wervelkolom zoveel als mogelijk in balans te brengen om zo subluxaties op te heffen. Een chiropractor heeft dus veel mogelijkheden om scoliose te behandelen.

Welkom bij TopChiro

Onze praktijk richt zich vooral op langdurige of steeds terugkerende rugklachten. Onze chiropractoren zijn allen ervaren en blijven zichzelf voortdurend bijscholen. Hierdoor kunnen we steeds de best mogelijke zorg blijven bieden.

We komen graag met je in contact, zodat we je kunnen helpen. Je kunt ons altijd bellen of mailen voor een afspraak of voor meer advies.