Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Is een chiropractor of osteopaat beter voor je baby?

Iedereen ziet zijn of haar baby graag gezond. Een baby kan nog niet aangeven waar hij of zij last van heeft, maar het kan wel duidelijk zijn dat de baby zich niet goed voelt. Chiropractoren en osteopaten zijn getraind om te herkennen waar de baby last van heeft.

Hoewel binnen beide specialismen grotendeels dezelfde klachten behandeld worden, kan de aanpak van de behandeling verschillen. In dit artikel gaan we in op beide specialismen en zullen de overeenkomsten en voordelen belicht worden.

Welke klachten kunnen bij baby’s behandeld worden door een chiropractor of osteopaat?

Zowel een chiropractor als een osteopaat kan klachten aan het bewegingsapparaat en zenuwstelsel aanpakken. Bij baby’s kan de beweeglijkheid van weefsels zoals spieren, zenuwen, organen en gewrichten verstoord zijn geraakt tijdens de zwangerschap of geboorte.

Deze verstoring kan ook ontstaan door stress of spijsverteringsproblematiek. Je kunt op verschillende manieren herkennen dat jouw baby last heeft van klachten. Enkele voorbeelden zijn verstopping, spugen, slaapproblemen, overmatig huilen en problemen met de spijsvertering.

Osteopaat-voor-baby

Wat zijn de overeenkomsten tussen een chiropractor en osteopaat?

Een chiropractor en een osteopaat werken beiden met hun handen. Hier komen dus geen medicijnen aan te pas. Beide specialismen geloven in het zelfhelende vermogen van het lichaam, waarbij zij een handje helpen. Ze zien het lichaam als één geheel en streven dus een holistische aanpak na. De klachten hoeven namelijk niet per se veroorzaakt te worden op de plek waar deze klachten voelbaar zijn.

Beide therapeuten gaan op zoek naar spanningen, blokkades, verstoringen of een disbalans. De manier waarop ze deze oplossen verschilt per specialisme. Een osteopaat gebruikt voornamelijk mobilisaties en een chiropractor gebruikt (zachte) manipulaties. Beide technieken zijn geschikt voor het behandelen van klachten bij baby’s.

Wat doet een chiropractor?

Een chiropractor is gespecialiseerd in het zenuwstelsel en bewegingsapparaat. Chiropractie richt zich op het opheffen van blokkades in met name de wervelkolom. Door het toepassen van gedoseerde bewegingen met de handen worden communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en gewrichten opgelost.

Het maken van deze beweging kan zorgen voor een krakend geluid in de gewrichten, maar dit doet geen pijn en zorgt alleen maar voor verlichting. Dit komt omdat de druk op de banden en spieren wordt verlicht. Een chiropractor gebruikt speciale technieken bij kinderen en baby’s, die niet belastend zijn.

Een aantal voordelen van chiropractie zijn het verbeteren van het immuunsysteem en de stand van de nek en wervelkolom, waardoor de algemene gezondheid toeneemt. Daarnaast werkt chiropractie preventief om eventuele afwijkingen tijdig te corrigeren en hierdoor problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Wat doet een osteopaat?

Bij een osteopaat staan de spieren, de organen en het zenuwstelsel centraal. Een verlies in beweeglijkheid heeft een negatieve invloed op de gezondheid. Door middel van specifieke technieken, zoals mobilisaties, wordt de beweeglijkheid en doorbloeding van organen verbeterd om zo de klachten te verminderen. Met rustige bewegingen worden de weefsels losgemaakt en ontspannen door de osteopaat.

Osteopathie kan baby’s onder andere helpen bij spanning en stijfheid in de ledematen en romp en bij achterblijvende motorische ontwikkeling. Daarnaast kan het helpen bij problemen met het maag-darm stelsel zoals krampjes, obstipatie en frequent spugen.

Chiropractie voor baby’s bij Topchiro

Bij Topchiro kunnen we door middel van een chiropractische behandeling jouw baby nakijken. Tijdens de eerste afspraak gaat de chiropractor de baby uitgebreid onderzoeken en jou vragen naar de gedragingen van de baby en het verloop van de zwangerschap. Indien chiropractie een geschikte manier is om de klachten van de baby te behandelen, zal een zorgplan worden opgesteld en met jou als ouder worden besproken.

Tijdens de behandeling doelen wij er op om de oorzaak van de klachten en de factoren die de klachten in stand houden vast te stellen. We streven naar het creëren van omstandigheden waarin het lichaam zich kan herstellen.

Maak een afspraak!

Heeft jouw baby last van relatief onverklaarbare klachten? De chiropractoren van Topchiro kunnen daarbij een uitkomst bieden. Neem contact met ons op bij vragen of voor het maken van een afspraak. Topchiro beschikt over meerdere vestigingen, waardoor je snel met jouw baby terecht kan.