Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Hoe voelt zenuwpijn in het been en wat kan je er tegen doen?

Zenuwpijn, of neuralgie, komt veel voor en kan verschillende oorzaken hebben. Het zenuwstelsel loopt door het hele lichaam en heeft honderden vertakkingen.

Vaak is de pijn niet goed aan te wijzen op een specifieke plek, maar straalt de pijn uit naar verschillende delen in het lichaam. Het kan je functioneren behoorlijk beïnvloeden en het is soms lastig te achterhalen hoe de zenuwpijn is ontstaan en wat je er tegen kan doen. 

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over hoe zenuwpijn in het been kan ontstaan, veel voorkomende klachten die horen bij zenuwpijn in het been, wat je hiertegen kan doen en wat de rol van een chiropractor hierin kan zijn. 

Hoe kan zenuwpijn in het been ontstaan?

Zoals eerder genoemd zijn er verschillende oorzaken voor zenuwpijn. Een veel voorkomende oorzaak is ischias, waarbij de heupzenuw geïrriteerd of ontstoken is en hierdoor pijn veroorzaakt in het been.

Ischias kan veroorzaakt worden door te hoge spierspanning, een hernia of overbelasting van de onderrug of bilspier. Te hoge spierspanning kan veroorzaakt worden door langdurige stress of door overbelasting door bepaalde krachtoefening. Ook langdurig zitten kan de heupzenuw irriteren, doordat de zenuw dan lang achter elkaar ingeklemd wordt door de spieren eromheen.

Er ontstaat hierbij druk op de zenuw die door de bil naar het been loopt, wat uitstralingspijn kan veroorzaken in het been. Dit ontstaat meestal niet plotseling, maar na langdurige overbelasting of langdurige irritatie van de zenuw. Verder kan diabetes in sommige gevallen ook leiden tot zenuwpijn in de benen.

Zenuwpijn been

Wat zijn klachten die passen bij zenuwpijn in het been?

Zenuwpijn is een vervelende pijn die wordt beschreven als een prikkelende en brandende pijn met soms plotselinge, hevige pijnscheuten

Ook kunnen sommige plekken op de huid, rondom het gebied van de zenuwpijn, doof aanvoelen. Het gebied waar de zenuwpijn zit, kan koud of juist warm aanvoelen.

Verder zijn klachten die kunnen horen bij zenuwpijn in het been, uitstralende of drukkende pijn in de bilregio en pijn in de onderrug. De pijn kan weken tot maanden aanhouden.

Wat kan een chiropractor doen bij zenuwpijn in het been?

Het kan lang duren om van zenuwpijn af te komen. Het is belangrijk om ondanks de pijn voldoende te blijven bewegen, zoals wandelen of fietsen. Ook zijn er oefeningen die je kunt doen bij zenuwpijn om de pijn te verminderen, maar het is belangrijk om eerst de oorzaak van de zenuwpijn te weten.

Een chiropractor kan je hierbij helpen. Door middel van lichamelijk onderzoek kan de chiropractor erachter komen wanneer de klachten versterkt worden en wat dus de oorzaak van de zenuwpijn is.

Hierna kan de chiropractor manipulaties uitvoeren op de betrokken gewrichten, waardoor de stand van de gewrichten verbeterd wordt en er bijvoorbeeld meer ruimte ontstaat. Verder kan de spierspanning beïnvloed worden door bijvoorbeeld rekoefeningen of dry-needling.

Hierdoor neemt de spanning in de spieren af en zal de zenuw minder overbelast of geïrriteerd zijn, waardoor de pijn af zal nemen.

Zenuwpijn been

Chiropractie bij zenuwpijn in het been bij Topchiro

Heb je last van zenuwpijn in het been en weet je niet hoe je van je klachten af kunt komen? Onze chiropractors van Topchiro zullen onderzoeken hoe ze jouw klachten kunnen verminderen en hierdoor het functioneren kunnen verbeteren.

Eerst zullen we doormiddel van een anamnese en lichamelijk onderzoek bekijken waar de klachten vandaan komen. Als ze hier een duidelijk beeld van hebben gekregen, zullen zij een gepersonaliseerd behandelplan opstellen om je zo snel mogelijk van je klachten af te helpen.

Neem gerust contact op met Topchiro als je vragen hebt of voor het maken van een afspraak!