Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Wat te doen bij een beknelde zenuw in de nek?

Heb je last van pijn, tintelingen of spierzwakte in of rondom de nek? Dit kan wijzen op een beknelde zenuw.

Een chiropractor kan je helpen door middel van gespecialiseerde behandeltechnieken die ervoor zorgen dat er meer ruimte wordt gemaakt voor de zenuw. Ben je benieuwd wat de oorzaken zijn van een beknelde zenuw en hoe de chiropractor te werk gaat om deze beknelling op te heffen? Lees dan vooral verder!

Hoe zit mijn nek in elkaar?

De nek is het bovenste gedeelte van de wervelkolom. De nekwervels, ook wel de cervicale wervels genoemd, zorgen voor de stevigheid van de nek.

Een andere belangrijke functie van de wervelkolom is het bieden van bescherming aan het ruggenmerg. Dit is een bundel van zenuwen die de hersenen en de rest van het lichaam met elkaar verbindt. Alle nekwervels hebben een specifieke vorm. Zo heeft iedere nekwervel een gat in het midden waar het ruggenmerg doorheen loopt en verschillende uitsteeksels voor stevigheid en stabiliteit.

De bundel van zenuwen wordt steeds kleiner naarmate je lager in het ruggenmerg komt. Dit komt omdat er bij elke ruggenwervel twee zenuwen het ruggenmerg uittreden. Een zenuw aan de linkerkant en een zenuw aan de rechterkant van het lichaam. Elke zenuw in het lichaam heeft een eigen gebied om signalen op te vangen en naartoe te sturen.

Zenuwstelsel

De functie van zenuwen

Zenuwen spelen een essentiële rol in de informatieoverdracht in ons lichaam. Langs een zenuw worden elektrische signalen vervoerd. Deze signalen worden vanaf de hersenen via het ruggenmerg naar structuren in het lichaam, zoals spieren, verstuurd. Maar er kunnen ook signalen doorgegeven worden van structuren in het lichaam naar de hersenen toe. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld wanneer je iets warms aanraakt. Deze informatie komt binnen bij je huid en wordt via zenuwen naar de hersenen vervoerd. In de hersenen wordt deze informatie verwerkt zodat er actie kan worden ondernomen. Zenuwen sturen dus ons lichaam aan, maar geven ook informatie door aan het brein.

De oorzaken van een beknelde zenuw

Een zenuw raakt bekneld wanneer deze wordt samengedrukt door andere structuren in het lichaam. Een van de bekendste oorzaken van een beknelde zenuw is een hernia. Een hernia heeft alles te maken met tussenwervelschijven. Deze schijven bevinden zich tussen de wervels in de wervelkolom en zorgen ervoor dat de wervels soepel over elkaar kunnen bewegen. De tussenwervelschijf heeft een zachte binnenkant. In het geval van een hernia puilt deze zachte binnenkant uit naar buiten, waardoor deze op een zenuw drukt.

Een beknelde zenuw kan ook komen door stress. Bij stress verhoogt de spierspanning. Dit is bijvoorbeeld duidelijk voelbaar wanneer je tijdens een drukke werkdag met opgetrokken schouders achter je bureau zit. Deze verhoogde spierspanning kan ervoor zorgen dat er te weinig ruimte is voor de zenuw, waardoor deze bekneld raakt.
Een beknelde zenuw kan ook door andere factoren veroorzaakt worden, zoals:

  • een slechte houding;
  • langdurig stilzitten;
  • het uitvoeren van een plotselinge beweging;
  • een val of een ongeluk;
  • overbelasting.
Last zenuwstelsel

De symptomen van een beknelde zenuw

Zoals eerder benoemd, heeft elke zenuw zijn eigen gebied om signalen op te pikken en naartoe te sturen. Daarom zijn de klachten die je ervaart afhankelijk van de zenuw die bekneld zit en de functie daarvan.

Door de beknelling van de zenuw raakt de signaaloverdracht verstoord. Hierdoor ervaar je pijn in de nek. Deze pijn kan uitstralen naar de schouder, borst en arm. De pijn kan erger worden bij het maken van bepaalde bewegingen. Of je last hebt van uitstralende pijn is afhankelijk van de zenuw die bekneld is en de ernst van de beknelling.

De beknelde zenuw kan ook klachten geven als tintelingen of een doof gevoel. Daarnaast is spierzwakte een veelvoorkomend symptoom van een beknelde zenuw.

Chiropractie bij een beknelde zenuw in de nek

Als je last hebt van de bovengenoemde klachten kan de chiropractor je helpen bij het verminderen van deze klachten. De behandeling zal beginnen met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek zal de chiropractor je vragen stellen over de soort klachten die je ervaart en wanneer deze klachten begonnen zijn. Ook zal de chiropractor een lichamelijk onderzoek uitvoeren om erachter te komen wat de oorzaak is van de beknelde zenuw.

De behandeling van de chiropractor is gericht op het opheffen van de oorzaak van de beknelling van de zenuw om zo de signaaloverdracht te herstellen. Het kan zijn dat de klachten in de nek worden veroorzaakt door een probleem elders in het lichaam. Door de oorzaak van de klachten aan te pakken, verminderen we niet alleen je klachten, maar is de kans ook kleiner dat deze klachten in de toekomst terugkeren.

Een veelgebruikte behandelmethode binnen de chiropractie is het toepassen van zogenaamde manipulaties. Dit zijn druktechnieken waardoor er meer ruimte wordt gemaakt voor de zenuw. Ook kan het zijn dat de chiropractor je oefeningen geeft. Daarnaast geeft de chiropractor advies over je houding en beweegpatroon.

Kom langs bij Topchiro!

Herken je de klachten als pijn, tintelingen of spierzwakte in en rondom de nek? Blijf er niet langer mee rondlopen en kom langs bij Topchiro! Bij Topchiro werken ervaren professionals die je graag willen helpen bij het wegnemen van je klachten.

Wij hopen je snel te kunnen helpen in onze praktijk!