Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Cervicale Stenose, de klachten van een vernauwing in de nek

Nekpijn is een veel voorkomende klacht. Twee derde van de bevolking krijgt er ooit in het leven mee te maken. Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan de pijn, waarvan een cervicale stenose een voorbeeld is.

Bij een cervicale stenose treedt ware een vernauwing op in de nekwervels waar de zenuwen doorlopen. Welke klachten dit allemaal met zich mee kan brengen en hoe chiropractie bij kan dragen aan het herstel ervan? Dat vertellen we je in deze blog

ruggenwervel-klachten

Wat is een cervicale stenose?

De wervelkolom bestaat uit afzonderlijke wervels, waartussen het ruggenmerg loopt. Het ruggenmerg vormt de verbinding tussen de hersenen en de zenuwen in het hele lichaam.

Bij een cervicale stenose wordt de ruimte tussen de wervels in de nek kleiner. Hierdoor kunnen de zenuwen die hier lopen bedrukt worden, wat weer allerlei symptomen tot gevolg kan hebben. Naast de zenuwen kunnen ook de plaatselijke bloedvaten onder druk komen te staan.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een cervicale stenose?

Een cervicale stenose kan op verschillende manieren ontstaan. Allereerst kan artritis ten grondslag liggen aan de vernauwing van de wervelkolom. In dit geval is er sprake van een ontsteking van de gewrichten, waardoor er minder ruimte tussen de wervels over blijft.

Hiernaast kan artrose de oorzaak zijn. Er treedt dan slijtage op van het kraakbeen dat de wervels bedekt. Hierdoor kunnen de tussenwervelschijven uitzakken en de wervels uitsteken. Artrose komt vooral voor op een latere leeftijd.

Een andere mogelijke oorzaak is een afwijking van de wervelkolom. Denk hierbij aan een kromming van de wervelkolom, ook wel scoliose genoemd. Dit kan aangeboren zijn of op een latere leeftijd ontstaan.

Ten slotte kan een verwonding aan de nek door een ongeluk leiden tot een vernauwing van de ruimte tussen de wervels. Er treden dan beschadigingen van de weefsels rond de wervelkolom op, waardoor deze meer ruimte innemen.

Wat zijn de symptomen van een cervicale stenose?

Wanneer je ruggenmerg door een vernauwing in elkaar wordt gedrukt, kan dit verschillende klachten geven. Allereerst kan je pijnscheuten ervaren in je armen en schouders, die uit kunnen stralen naar je benen. Hiernaast kan je pijn hebben tijdens het lopen en een verminderd gevoel of kracht in je armen, benen of voeten ervaren.

Ten slotte zijn duizeligheid, evenwichtsproblemen en vermoeidheid gebruikelijke symptomen van een cervicale stenose.Neem contact op

Hoe kan chiropractie bijdragen aan het behandelen van een cervicale stenose?

Chiropractie is een gunstige behandelmethode omdat het zowel het gebruik van medicatie als een operatie kan voorkomen. Chiropractie gaat uit van het idee dat een beperkte bewegingsvrijheid van de wervelkolom kan leiden tot pijn en verminderd functioneren doordat zenuwen bekneld raken (subluxatie).

Door middel van een chiropractische behandeling kan deze bewegingsvrijheid worden hersteld, waardoor de klachten zullen afnemen.

Een chiropractor kan verschillende technieken gebruiken om de klachten van een cervicale stenose te behandelen. De meest gebruikelijke technieken zijn manipulaties, mobilisaties en oefentherapie. Door middel van manipulaties en mobilisaties van de wervelkolom kunnen ontstekingen en spanningen in de nek worden aangepakt, waardoor de pijn wordt verlicht.

Hiernaast kunnen manipulaties helpen bij het ontlasten van de zenuwen en bloedvaten. Oefentherapie kan helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid, door de flexibiliteit en kracht van de nek te bevorderen

Onze zorg bij een cervicale stenose bij chiropractie praktijk TopChiro

Onze chiropractoren zullen aan de hand van jouw klachten een persoonlijk hersteltraject opzetten. Vervolgens zullen we je hierin begeleiden, om de klachten op een zo effectieve manier te kunnen aanpakken.
Heb je nog vragen of wil je beginnen met je herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op