Heb je een sterke kromming van de wervelkolom of nek? Dit kan veel klachten tot gevolg hebben, zowel op de korte als op de lange termijn. De zorg van de chiropractor kan uitkomst bieden. We starten altijd met het onderzoek, maar de oorzaak van de kromming. Want in de oorzaak, ligt ook de sleutel tot herstel.
Op deze pagina lees je hier meer over.
De basis van de rug en de nek wordt gevormd door de wervelkolom, een opstapeling van allerlei ruggenwervels. We spreken van kyfose wanneer er een sterke kromming naar voren zit in de wervelkolom. Een kyfose in de bovenrug wordt ook wel een thoracale kyfose genoemd. Dit omdat de kromming zich ter hoogte van de thoracale wervels bevindt. Om dezelfde reden wordt een kyfose in de nek ook wel een cervicale kyfose genoemd.
De bovenrug en de nek horen licht gebogen te zijn, maar in het geval van een kyfose is er een hevigere kromming en deze is goed te zien als een soort knik in de rug of in de nek. Ook staan het hoofd en de schouders vaak meer naar voren.
Er zijn veel mogelijke oorzaken voor deze aandoening. De wervelkolom is omgeven door enorm veel verschillende structuren. Wanneer deze structuren uit balans raken, kan een kyfose ontstaan. Een aantal van de mogelijke oorzaken hiervoor zullen hieronder worden uitgelegd.
Een slechte lichaamshouding: Bij een slechte lichaamshouding kunnen de structuren rondom de wervelkolom, zoals spieren en gewrichtsbanden oprekken. Hierdoor kunnen ze hun functie, het bieden van stabiliteit aan de wervelkolom, niet meer goed uitvoeren. Het is dan mogelijk dat rug- of nekwervels verzakken, waardoor een kyfose ontstaat.
Spierzwakte: Spierzwakte, door bijvoorbeeld een zenuw- of spieraandoening, kan ook een kyfose tot gevolg hebben. De zwakkere spieren kunnen onvoldoende ondersteuning bieden aan de rug of de nek, waardoor deze verzakt.
Osteoporose: Osteoporose is een natuurlijk verouderingsproces. In een normale situatie wordt er evenveel bot aangemaakt als er wordt afgebroken. Naarmate je ouder wordt, gaat de botafbraak sneller dan de botaanmaak. Dit proces wordt ook wel botontkalking genoemd. Door deze ontkalking worden de botten minder sterk. Hierdoor kunnen ze makkelijker vervormen of breken en een kyfose veroorzaken.
Overige oorzaken: Zoals benoemd, kan een kyfose verschillende oorzaken hebben. Een aantal hiervan zijn al genoemd. Deze aandoening kan echter ook ontstaan door een verandering van de tussenwervelschijven, de ziekte van Bechterew, groeistoornissen, slijtage van de wervelkolom, kanker of een infectie of beschadiging van de wervels.
De voornaamste klacht van een kyfose is pijn rondom de plek van de kromming. Daarnaast hebben mensen met een kyfose vaak last van vermoeidheid en spierpijn door het constant corrigeren van de houding. Ook kan er sprake zijn van hoofdpijn en moeite met het behouden van evenwicht. Bij ernstige kyfose kunnen ademhalingsproblemen ontstaan.
Neem contact met ons op
Chiropractie richt zich op het herstellen van de balans tussen de wervelkolom en de zenuwen. Dit doet de chiropractor door middel van handmatige druktechnieken. Deze technieken kunnen ervoor zorgen dat structuren minder in de knel komen, waardoor de klachten verminderen.
Voordat de chiropractor begint met behandelen, zal er eerst een kennismakingsgesprek plaatsvinden waarin de klachten worden besproken. Daarnaast doet de chiropractor lichamelijk onderzoek om zo de oorzaak van je klachten te achterhalen.
Wanneer de chiropractor meer weet over de onderliggende oorzaak van de kyfose, kan er een passend behandelplan worden opgesteld. Deze behandeling is er op gericht om jouw klachten te verminderen en de klachten in de toekomst te voorkomen.
Naast de handmatige druktechnieken kan de behandeling van de chiropractor ook bestaan uit het aanleren van oefeningen die bevorderlijk zijn voor jouw kyfose. De oefeningen zorgen ervoor dat de spieren sterker worden en dat je beweeglijk blijft in de rug of nek. Een aantal voorbeelden van oefeningen die kunnen helpen bij het verminderen van klachten door een kyfose zijn:
De chiropractoren kunnen je helpen bij het kiezen van de beste oefeningen voor het verminderen van je klachten.
Herken je bovengenoemde klachten? Twijfel dan niet langer en neem contact met ons op voor vragen of voor het maken van een afspraak.
Wij helpen je graag bij het verminderen van je klachten als gevolg van een kyfose.
Almere
036 202 3505
Amsterdam
020 747 4222
Bilthoven
030 207 3651
Den Bosch
073 203 3519
Den Haag
070 204 3160
Ede
0318 201 333
Eindhoven
040 218 2468
Utrecht
030 207 3631
Rotterdam
010 261 5889
Veldhoven
040 218 2417
Weert
0495 201 756
Dordrecht
078 203 3270
Maastricht
043 204 2806
Alphen aan den Rijn
0172 203 522
Breda
076 204 2625
This will close in 0 seconds