Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Chiropractische zorg bij baby’s met reflux

Reflux is de spuugreactie die baby’s soms hebben na het voeden. Hierbij komt de melk terug omhoog vanuit de maag.

Spugen kan in de meeste gevallen geen kwaad en gaat veelal vanzelf over wanneer je baby één jaar oud is. Wel is reflux vervelend en kan het betekenen dat de baby ergens anders in het lichaam stress heeft. Die op deze manier wordt geuit. Vanzelfsprekend is stress bij jonge kinderen geen gezonde situatie. Hierbij kan een chiropractor helpen.

Wat is reflux en kan het kwaad?

Reflux is dus het overmatig teruggeven van voedsel en kan in de meeste gevallen geen kwaad. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden of het spugen niet gepaard gaat met andere dingen.

Wanneer je baby bijvoorbeeld heel onrustig is of niet meer wil drinken, is het goed om contact op te nemen met het consultatiebureau. Ook kan het zijn dat je baby door reflux onvoldoende voeding binnenkrijgt, dan is het ook verstandig hier wel naar te laten kijken door bijvoorbeeld een chiropractor.

Daarnaast is reflux dus soms een signaal dat je baby gestrest is. Dat is een belangrijk signaal, dat je niet zomaar kunt negeren.

Baby met reflux

Waardoor ontstaat reflux?

Er zijn verschillende oorzaken van reflux. Omdat melk natuurlijk vloeibaar is, komt dat makkelijker omhoog dan vast eten dat volwassenen tot zich nemen. Dit is dan ook één van de oorzaken waardoor baby’s meer spugen dan volwassenen.

Ook kan het te maken hebben met dat baby’s veel op hun rug liggen waardoor de melk dan sneller vanuit de maag terug naar de mond kan stromen. Daarnaast heeft een baby een hogere druk in de buik dan in de borst, hierdoor wordt de melk automatisch wat omhoog gedrukt.

Er zijn ook persoonlijke factoren die reflux kunnen verergeren. Wanneer een baby te veel melk in één keer binnenkrijgt of wanneer er te veel lucht mee komt, kan reflux optreden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de baby gulzig drinkt. Ook kan reflux ontstaan wanneer er vlak na het voedingsmoment te druk met de baby om wordt gegaan.

Maar dus ook stress ergens anders in het lichaam kan reflux veroorzaken. Dan is de directe oorzaak lastiger te vinden, maar hier heeft een chiropractor meer ervaring mee.

Wat kan een chiropractor betekenen?

Er zijn dus veel verschillende redenen voor het ontstaan van reflux en soms is de oorzaak moeilijk te bepalen. Als chiropractor gaan we holistisch te werk, wat betekent dat we het lichaam als geheel beschouwen. 

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat uw baby ook andere klachten vertoont zoals onrustig slapen, vuistjes ballen, of veel huilen, die in eerste instantie niet direct in verband lijken te staan met reflux.

Met deze holistische blik zoeken we blokkades in het zenuwstelsel, waarin er zenuwen afgekneld geraakt zijn. Zo’n blokkade kan op verschillende manieren tot uiting komen en verzwakt de communicatie van de zenuw waardoor het lichaam minder goed in staat is zichzelf te herstellen. 

Hierdoor kunnen er (spier)spanningen, maar ook reflux ontstaan. De spieren rondom het middenrif zijn bijvoorbeeld vaak bovenmatig gespannen bij baby’s met reflux klachten.

Baby bij chiropractor

Chiropractie bij baby’s

Chiropractie voor baby’s kan spannend lijken, omdat het kraken niet prettig klinkt. Deze technieken worden echter toegepast bij baby’s en jonge kinderen. Hiervoor heeft een chiropractor andere technieken tot zijn beschikking. Deze zijn volledig veilig en niet belastend voor de kinderen.

Ook deze technieken zijn gericht op het verhelpen van verstoringen tussen zenuwen. Hierdoor kan de communicatie binnen in het lichaam weer soepel verlopen.

Met deze technieken creëren we dus een omgeving waarin het lichaam goed kan herstellen en als gevolg hiervan zullen ook de klachten die zijn ontstaan, zoals reflux, afnemen. In de meeste gevallen gaat dit herstel vrij snel.

Plan een afspraak in bij Topchiro!

Bij Topchiro hebben we veel ervaring met het behandelen van baby’s met reflux. Mocht jouw baby hier last van hebben of als je nog vragen hebt over hoe zo’n behandeling in zijn werk gaat, schroom dan niet eens te bellen! 

Graag plannen we dan een afspraak in en helpen we jullie zo snel mogelijk verder!