Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Hoe kan een chiropractor helpen bij aanhoudende bekkenklachten na de bevalling?

Het krijgen van een baby is één van de mooiste momenten van het leven. Dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk gaat. De bevalling kan een flinke belasting zijn. Als gevolg van een bevalling, kunnen er onder andere bekkenklachten zijn ontstaan.

Wanneer deze klachten langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van chronische bekkenklachten. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende oorzaken hiervan en hoe een chiropractor jou kan helpen bij deze klachten.

Hernia zwangerschap

Wat zijn de oorzaken van aanhoudende bekkenklachten?

Tijdens de zwangerschap neemt de druk toe op de spieren die in het bekken liggen. Dit komt door de groei van de baarmoeder en van de baby. Daarnaast hebben zwangerschapshormonen invloed op de gewrichten en elasticiteit van de spieren. De gewrichten worden namelijk zachter en soepeler door de hormonen.

Hoewel deze veranderingen noodzakelijk zijn voor de bevalling, kunnen ze ook klachten veroorzaken tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Als er tijdens de zwangerschap al sprake is geweest van problemen aan het bekken, is er een kans dat deze klachten door de bevalling erger worden en daarna aanwezig blijven.

De problemen kunnen ook pas ontstaan na de bevalling, doordat het kind tijdens de bevalling bijvoorbeeld in een stuitligging lag. Zeker bij een bevalling met hulpmiddelen (ruggenprik, vacuümpomp) is de kans op blijvende klachten groter.

Welke symptomen horen bij aanhoudende bekkenklachten?

De veranderingen in de gewrichten door de zwangerschapshormonen kunnen leiden tot irritatie van de gewrichten. Het meest voorkomende symptoom is pijn die continu aanwezig is. Je kunt last krijgen van pijn rondom het bekken, maar ook van pijn in de onderrug, bij het stuitje of bij het schaambeen. Tevens kan de pijn voelbaar zijn in de buik of in de billen.

Als je last hebt van bekkeninstabiliteit kan het begin van een beweging zorgen voor pijn. Dit soort pijn noemen we ook wel startpijn. Daarnaast kun je vanwege de pijn niet te lang lopen, zitten of staan.

Door deze verminderde mobiliteit en flexibiliteit, kun je moeite hebben met bewegingen als traplopen of draaien in bed.

Andere klachten aan het bekken kunnen zijn dat je moeite hebt met het ophouden van urine of ontlasting, of dat je een zwaar gevoel in de onderbuik hebt *. Het bekkengebied kan ook stijf en gespannen aanvoelen.

Hoe kan een chiropractor helpen?

Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat je liever niet meer beweegt. Echter verergert stilzitten de klachten juist. Chiropractie kan je helpen bij het verminderen van aanhoudende bekkenklachten.

Problemen in en rond het bekken zijn ingewikkeld omdat er zoveel structuren door het gebied lopen. Na de bevalling is het belangrijk om de gewrichten in en rondom het bekken zoveel mogelijk te ontlasten, om zodoende het herstel te bevorderen.

Dit betekent dat er goed gelet moet worden op houding. Daarnaast kunnen omliggende spieren getraind worden om de spierfuncties van andere spiergroepen tijdelijk over te nemen en het bekken te ontlasten. Zo neemt de bekkeninstabiliteit af. De chiropractor biedt begeleiding bij het aanleren van juiste houdingen en bewegingen en kan adviezen meegeven.

Tijdens het intakegesprek voeren we een grondig onderzoek uit om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen. De stand en beweeglijkheid van het bekken wordt beoordeeld aan de hand van orthopedische en chiropractische testen.

Op basis van dit onderzoek stellen we een persoonlijk behandelplan op en streven we naar een optimaal behandelresultaat. Tijdens de behandeling kan de chiropractor verschillende technieken toepassen, variërend van rustige rekoefeningen tot correctie, om de bekkenproblemen te verminderen.

Heup pijn

Een behandeling bij TOPCHIRO

Als je last hebt van aanhoudende bekkenklachten en -pijn, is het belangrijk om overbelasting van het bekken te voorkomen. Als de klachten jou belemmeren in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, dan is het verstandig om een afspraak te maken.

Onze chiropractoren kunnen onderzoeken waar jouw bekkenklachten vandaan komen en kijken op welke manier jij het beste geholpen kan worden. Een afspraak maken kan door ons te bellen of door jouw gegevens achter te laten op de website, waarna we spoedig contact met jou opnemen.

Maak een afspraak bij TOPCHIRO!

Heb jij last van pijn in de onderrug, de bil en het been? Wacht niet langer en kom langs bij TOPCHIRO! Onze ervaren specialisten staan voor je klaar en helpen je graag van de klachten af. 

Je kunt een afspraak maken door te bellen, te mailen of door het contactformulier op onze site in te vullen.