Klantbeoordeling 9,8/10
4.6/5

Hoe kan een chiropractor helpen bij slapeloosheid?

Slaapstoornissen komen vaak voor. Zo zijn er vandaag de dag meer dan een half miljoen mensen met een slaapstoornis bekend bij de huisarts!

Een slaapstoornis komt 1,5 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn meerdere soorten slaapstoornissen, zoals slaapapneu en het rusteloze benen syndroom. Ook slapeloosheid is een slaapstoornis, zelfs de meest voorkomende.

In dit artikel vertellen we meer over slapeloosheid, de oorzaken hiervan en de manier waarop een chiropractor kan helpen bij deze aandoening. 

Slapeloosheid bij vrouw

Wat is slapeloosheid?

Wanneer je last hebt van slapeloosheid, heb je moeite met inslapen en lig je nog vaak lang wakker voordat je in slaap valt. Bovendien kun je gedurende de nacht wakker worden en langere tijd wakker liggen. Tevens is vroeg wakker worden en helemaal niet meer in slaap komen een veelvoorkomende klacht bij mensen met slapeloosheid. 

We spreken van slapeloosheid als je minstens drie keer per week last hebt van slaaponderbrekingen. Wanneer dit langer dan drie maanden duurt, is er sprake van chronische slapeloosheid. Door de verminderde slaapkwaliteit ben je overdag vaak moe of slaperig en heb je een verminderde concentratie. 

Dit zorgt bijvoorbeeld voor een verminderd reactievermogen, wat gevaarlijk kan zijn tijdens het autorijden. 

Gewone slaap in plaats van een slaapstoornis

De tegenhanger van een slaapstoornis is gewone slaap. De één heeft aan zes uur slaap genoeg, waar de ander tien uur slaap nodig heeft. Gemiddeld slaapt men zo’n acht uur per nacht.

Voldoende slaapkwantiteit betekent niet dat de slaapkwaliteit ook goed is. Met andere woorden als je genoeg slaapt, hoeft dat niet te leiden tot voldoende rust. Iedereen ligt namelijk weleens wakker of kan wat minder goed slapen vanwege spanningen. 

Als je je overdag fit genoeg voelt, dan rust je voldoende uit.

Wat is de oorzaak van slapeloosheid?

Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben. Spanning of stress door drukte en niet genoeg ontspanning kan al snel zorgen voor slaapproblemen. Door lichamelijke klachten als ‘s nachts (vaak) moeten plassen, hoesten of pijn wordt de nacht onderbroken, waardoor je niet genoeg rust krijgt. 

Tevens zorgen psychische klachten als angst en depressie vaak voor slapeloosheid. 

Een andere oorzaak van slapeloosheid is een verstoring van het dag- en nachtritme, wat kan ontstaan door onregelmatige werktijden, een jetlag, te laat gaan slapen of door de aanmaak van melatonine tegen te gaan. Melatonine is een hormoon dat aangemaakt wordt in de hersenen. De afgifte van dit hormoon komt pas in de avond op gang. Onder invloed van (blauw) licht wordt deze afgifte geremd. Dat komt het in slaap vallen niet ten goede.

Vrouw met slapeloosheid

Gevolgen van slapeloosheid

Het krijgen van onvoldoende heeft invloed op je dagelijks leven. Als je slecht slaapt, ben je overdag vaker moe. Van sommige gevolgen heb je nu last, terwijl andere gevolgen zich pas gaan uiten op de lange termijn. 

Korte termijn gevolgen zijn bijvoorbeeld concentratieproblemen, een slecht humeur, sneller emotioneel zijn of verminderd reactievermogen hebben, wat kan zorgen voor ongelukken.

Lange termijn gevolgen zijn een grotere kans op het ontwikkelen van dementie, depressie of hart- en vaatziekten. Kortom, slapeloosheid is helemaal niet zo onschuldig. De gevolgen kunnen groot zijn!

Een chiropractor kan je helpen bij het verbeteren van je nachtrust

Slapeloosheid is vaak een verstoring van het neurologische systeem. Je kunt ervoor kiezen om  medicatie te gebruiken om de symptomen van slapeloosheid te verminderen. Dat is in onze visie echter niet de bedoeling. Vanuit je lichaam heb je signalen ontvangen dat er iets niet in orde is. 

Wij bij TOPCHIRO denken dan ook dat het beter is om de oorzaak van het probleem aan te pakken in plaats van de klachten die het tot gevolg heeft.

Een chiropractor gaat op zoek naar de oorzaak van de slapeloosheid. Een probleem in de nek kan namelijk ook zorgen voor slaapproblemen. Verstoringen en blokkades zullen worden weggenomen met behulp van druktechnieken. Zo creëren we omstandigheden waarin het lichaam zichzelf kan herstellen. 

Je kunt zelf al een aantal dingen doen om slapeloosheid tegen te gaan. Probeer een ritme aan te houden waarbij je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en op dezelfde tijd opstaat. Ook is het beter om geen alcohol te drinken voordat je gaat slapen. 

Daarnaast is het belangrijk om blauw licht te vermijden voor het slapengaan, zoals het gebruik van een smartphone.

Een behandeling bij TOPCHIRO

Heb jij last van slapeloosheid? De chiropractoren van TOPCHIRO staan voor je klaar om je klachten zo snel mogelijk te verhelpen. 

Heb je vragen over de behandeling of wil je graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op!