Jouw gewrichten zorgen ervoor dat twee botten in samenwerking met elkaar kunnen bewegen. Aan de uiteindes van deze botten zit een laagje kraakbeen. Dit is een stevig, maar zacht stukje bindweefsel, dat ervoor zorgt dat de botten vloeiend langs elkaar kunnen bewegen. Het is erg vervelend als dit niet zo soepel gaat als dat je wenst.
Bij artrose is het kraakbeen dunner dan dat het hoort te zijn. Het doet zijn taak dan minder goed. Naast dat dit kan ontsteken, zal je bij artrose vooral last hebben van pijn, stijfheid en moeite met bewegen in de gewrichten. Het kan bij slechts één gewricht voorkomen, maar ook bij meerdere in jouw lichaam. Hoe dan ook, artrose is een erg vervelende aandoening. De aandoening komt veelal voor in de knieën, de heupen, gewrichten in de rug en nek, vingers en grote teen.
Hoe ontstaat artrose?
Er is veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van artrose, maar er is niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Wel zijn er verschillende factoren die samen een aandeel in het optreden van artrose hebben.
Ten eerste kan artrose genetisch aangelegd zijn. Er wordt opgemerkt dat de aandoening in sommige families vaker voorkomt dan in andere. Als de oorzaak van jouw artrose genetisch is, komt het vaak op jongere leeftijd al opzetten in meerdere gewrichten. Een andere oorzaak kan een trauma of blessure van het verleden zijn. Zo’n beschadiging aan het kraakbeen kan op latere leeftijd voor artrose zorgen. Daarnaast is geslacht ook een belangrijke factor, omdat artrose twee tot drie keer vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
Naast deze factoren kan artrose optreden door verschillende zware activiteiten op de gewrichten gedurende jouw leven. Denk bijvoorbeeld aan zwaar lichamelijk werk, overgewicht en veel intensief sporten.
De reden van de pijn bij artrose
Als het kraakbeen eenmaal beschadigd is, ontstaat de pijn door beweging in het gewricht en soms door een ontsteking. Ook kunnen de zenuwen in het gewricht aangetast worden door het gebrek aan kraakbeen. De klachten kunnen ook voorkomen in de pezen van spieren. Bij artrose treedt er vaak spierzwakte op doordat patiënten minder actief worden. Hierdoor kunnen de pezen rond het gewricht geïrriteerd raken.
De klachten die kunnen optreden
Door de vele verschillende oorzaken van artrose hangt het er maar net vanaf welke klachten je kan ervaren. Eén symptoom dat vaak voorkomt is pijn. Dit kan zowel kort als lang duren. Het kan korte pijn zijn als je een lange tijd stil gezeten hebt en dan gaat bewegen. Op zo’n moment kan het starten van de beweging pijn doen, maar daarna ebt deze weg. Helaas kan de pijn ook bij elke vorm van beweging of belasting optreden zonder te verminderen. Vaak wordt het dan erger gedurende de dag of als je meer en zwaardere bewegingen gaat maken.
Naast pijn ontstaat er vaak stijfheid in het gewricht. Net zoals de pijn kan dit ‘startstijfheid’ zijn, waarbij de klachten alleen bij het opstarten van bewegingen aanwezig zijn. Dit kan zelfs alleen in de ochtend zijn, terwijl je de rest van de dag nergens last van hebt. Verder komt het vaak voor dat de gewrichten een beetje kraken tijdens het bewegen. Dit is niet schadelijk, maar kan wel storend zijn.
Hoe helpt de chiropractor bij artrose?
Jouw chiropractor kan met kennis van jouw klachten in combinatie met lichamelijk onderzoek een diagnose stellen. Als eenmaal duidelijk is of je inderdaad artrose hebt, zal er samen met jou naar een gepast zorgplan worden gekeken. De zorg die je krijgt zal voornamelijk bestaan uit gewrichtscorrecties die ervoor zorgen dat ze weer soepeler kunnen bewegen met minder pijn en klachten.