Een versleten nek? De chiropractor staat voor u klaar

Een versleten nek? De chiropractor staat voor u klaar

Heeft u al een tijdje last van een pijnlijke en stijve nek? Het kan zijn dat u te maken heeft met een versleten nek. In dit artikel zal meer uitgelegd worden over een versleten nek en wat een chiropractor voor u kan betekenen.

De anatomie van de nek

De nek is een deel van de wervelkolom, een reeks opgestapelde ruggenwervels. De wervelkolom bestaat uit vier delen, waarvan het bovenste deel de nek wordt genoemd. De functie van de wervelkolom is het bieden van stabiliteit en het mogelijk maken van beweging. Tussen elke wervel in de wervelkolom bevindt zich een tussenwervelschijf. Deze schijf zorgt voor de schokdemping en het soepel kunnen bewegen van de wervelkolom. Rondom de wervelkolom bevinden zich ook nog allerlei andere structuren, zoals spieren, botten en bindweefsel.

Anatomie van de nek

Wat is een versleten nek?

Bij een versleten nek slijten de tussenwervelschijven van de nekwervels. Deze tussenwervelschijven worden dunner of verdwijnen in sommige gevallen zelfs helemaal. Dit proces wordt ook wel artrose genoemd. Door de slijtage is het gewricht steeds minder goed in staat om belasting te verdragen.
 
Een versleten nek kan ook andere gevolgen hebben. Als de tussenwervelschijf verdwijnt, zit er geen laagje meer tussen de wervels in de nek. Hierdoor schuren deze wervels over elkaar heen wanneer u beweegt. Dit kan zorgen voor ruwe stukken bot in uw nek en wordt ook wel cervicale spondylose genoemd.
 
De bot uitsteeksels die ontstaan bij cervicale spondylose kunnen er ook voor zorgen dat er minder ruimte is voor andere structuren. Hierdoor kan er bijvoorbeeld druk komen te staan op de zenuwen of spieren. Dit kan pijn en verlammingsverschijnselen veroorzaken.
Oorzaken van versleten nek

De oorzaak van een versleten nek

Gewrichtsslijtage is een proces dat niet tegengehouden kan worden en dus ook niet te genezen is. Hoe artrose precies tot stand komt is tot nu toe onbekend. Wel is er een aantal risicofactoren bekend voor het oplopen van gewrichtsslijtage:

  • leeftijd: vanaf 45 jaar neemt de kans op artrose erg toe;
  • geslacht: vrouwen hebben meer kans op artrose dan mannen;
  • het hebben van overgewicht;
  • artrose in andere gewrichten;
  • eerdere botbreuken.

De symptomen die passen bij een versleten nek

Bij gewrichtsslijtage in de nek, zijn de voornaamste klachten pijn en stijfheid in het gewricht. Daarnaast kunt u ook last hebben van een lichte zwelling in de nek of kan de nek warm aanvoelen. De klachten zijn vaak het ergst wanneer u een tijdje uw nek niet heeft bewogen en weer in beweging komt. Om deze reden zijn de klachten in veel gevallen het meest aanwezig in de ochtend.

Chiropractie bij een versleten nek

Wanneer u last heeft van klachten door een versleten nek, kunt u veel hebben aan de zorg van de chiropractor. De chiropractor kan helaas niets aan de slijtage in de nek doen. Wel kan het zorgplan van de chiropractor uw klachten verminderen en de beweegmogelijkheden van de nek verbeteren.
 
Tijdens uw eerste bezoek bij de chiropractor zal er gezamenlijk gekeken worden naar uw klachten. De therapeut zal onnatuurlijke bewegingen in uw nek in kaart proberen te brengen door u een aantal bewegingen uit te laten voeren. Zo onderzoekt de therapeut het functioneren van de nekwervels en zenuwen. Ook zal de chiropractor uw doelen in kaart brengen om deze in het zorgplan te kunnen verwerken.
 
De zorg van de chiropractor zal bestaan uit corrigerende handelingen. Door met de handen druk op de gewrichten in de nek uit te oefenen, kan de beweeglijkheid van het nekgewricht hersteld worden en kunnen klachten verminderen.

Hoe men Topchiro ervaart

Een behandeling bij TOPCHIRO

Heeft u last van klachten die passen bij een versleten nek? Kom gerust eens langs bij TOPCHIRO. Onze ervaren therapeuten helpen u graag bij het verminderen van uw klachten!

Contact opnemen

Vul het formulier hieronder in, wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

    Waar kunnen we je mee helpen?

    Met welke vestiging wil je graag contact?