Een Chiropractische blik op de prestatie van Maarten van der Weijden

door | sep 3, 2018

55 uur Topsport, in het Water

U moet het nieuws wel hebben gehoord, olympisch kampioen lange afstand zwemmen Maarten van der Weijden heeft een poging gedaan om de Elfstedentocht zwemmend af te leggen.

Zijn doel was om hiermee geld in te zamelen voor onderzoek naar de bestrijding van kanker. Hoewel hij het einde niet haalde, leverde hij toch een fenomenale prestatie.

Hij zwom in zo’n 55 uur de afstand van 160 kilometer. Hierover deed hij zo’n 55 uur. Ruim twee dagen non stop een fysieke prestatie leveren. En dat in een omgeving (het water) dat ons lichaam niet gewend is.

Als chiropractiepraktijk zijn wij altijd geïnteresseerd in de prestaties van (top)sporters. Het is één van de taken bij uitstek van een chiropractor om ervoor te zorgen dat het lichaam van een sporter uitstekend voorbereid is op de prestatie. Het is daarom interessant om eens met een chiropractische blik te kijken naar de prestaties van Maarten van der Weijden.

Topsport en Chiropractie

Het is een van de taken bij uitstek van een chiropractor om ervoor te zorgen dat het lichaam van een sporter uitstekend voorbereid is op de prestatie.

De invloed van 55 uur presteren op het lichaam

De spieren
De spieren van Maarten hebben 55 uur lang, achter elkaar moeten werken. Hierdoor is er te weinig mogelijkheid tot het herstel van kleine beschadigingen. Deze kleine beschadigingen treden onherroepelijk om na zoveel uren arbeid.

Energie en voeding
Om een prestatie zoals deze te leveren heeft het lichaam energie nodig. Heel erg veel energie. Deze energie komt uit het verbranden van voedingstoffen of het verbranden van voorraden. Deze verbranding kost echter ook energie. Omdat het lichaam tijdens de inspanning niet altijd voldoende energie kan vrijmaken om de voedingsstoffen te verbranden, kan het lichaam de spieren zelf gaan afbreken. Hierbij treedt er dus flinke schade op aan de spieren.

Schade aan de gewrichten

De kracht op de gewrichten valt in het geval van een zwemprestatie mee. Het water draagt het lichaam en vermindert zo de druk op de gewrichten. Ook zijn er geen zware klappen zoals bijvoorbeeld bij het hardlopen.

Toch wordt er wel ruim twee dagen kracht op de spieren uitgeoefend, de spieren trekken voortdurend aan de gewrichten. Hierdoor kunnen ook de gewrichten schade oplopen.

De Gevolgen van Slaapgebrek

Maarten heeft zich tientallen uren achter elkaar, non-stop ingespannen. Hierdoor was er geen mogelijkheid tot slapen of zelfs tot rusten. Het gebrek aan slaap zorgt voor een verstoring van allerlei lichaamsfuncties.

Deze verstoringen zorgen voor onnatuurlijke hormoonspiegels en uitblijven van herstel van schade. Juist tijdens het slapen worden normaliter de beschadigingen aan de spieren hersteld. Het uitblijven slapen heeft daarom niet alleen mentale gevolgen maar ook fysieke gevolgen.

Mogelijk Optreden van Subluxaties

Subluxaties kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een trauma of een verkeerde houding. Maar ook door voortdurende belasting, psychische stress of door chemische factoren zoals gifstoffen.

Met al deze zaken heeft van der Weijden mogelijk te maken tijdens zijn inspanning. Niet alleen de chemische stoffen in het water kunnen zijn lichaam vervuilen. Ook zijn eigen opgebouwde afvalstoffen kunnen subluxaties provoceren.

Neem hierbij de ongetwijfeld optredende verkramping in combinatie met de te lange belasting. De kans op subluxaties is zeer groot.

De oplossing: De chiropractor brengt in kaart of er subluxaties zijn opgetreden. Dit kan gebeuren middels een lichaam onderzoek, al dan niet met hulpmiddelen. Wanneer de subluxaties in kaart zijn gebracht, kan de chiropractor deze gaan verhelpen. Vaak kan een subluxatie die snel is ontstaan, zeer effectief worden verwijderd door een vakbekwame chiropractor.

Bovenste foto afkomstig van Maarten van der Weijden Foundation.

Topchiro en (Top)Sport

Wij helpen u graag beter presteren.