Osteoporose

Je kunt bij onze chiropractoren terecht wanneer je klachten hebt door osteoporose

Chiro-practische zorg bij osteoporose klachten

Osteoporose is de medische term voor een poreus bot, ofwel zwak bot. Bij osteoporose neemt de botdichtheid af, waardoor de botten minder stevig en sterk worden. De kans op een botbreuk neemt hierdoor toe, daarnaast geeft osteoporose diverse andere klachten doordat de botten zwakker worden. De kans op osteoporose wordt groter bij zowel mannen als vrouwen naarmate ze ouder worden. Meestal kom je na een botbreuk er pas achter dat er sprake is van osteoporose. Helaas is osteoporose is een onomkeerbaar proces. Echter kan het proces wel vertraagd worden. 

Hoe kan een chiropractor jou hierbij helpen?

Wat is osteoporose?

Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. In ons skelet wordt steeds nieuw bot aangemaakt en tegelijkertijd wordt oud bot afgebroken. Tot de leeftijd van 30 jaar, wordt er meer bot aangemaakt dan afgebroken. Rond de leeftijd van 45 jaar draait dit om en breekt het skelet meer bot af. Het is dus normaal dat wanneer je ouder wordt, dat dan de botten brozer worden.

Bij osteoporose gaat de afbraak van bot echter sneller. De kans op een botbreuk vergroot dan. De botbreuken die het meest voorkomen door osteoporose zijn botbreuken van de heup, pols en wervels. Deze ontstaan vaak al na een niet zo ernstige val.

Osteoporose

Wat zijn risicofactoren voor osteoporose?

Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op een botbreuk vergroten. De risicofactoren voor osteoporose zijn onder andere:

 • een botbreuk na je 50e levensjaar
 • een te laag lichaamsgewicht voor je lengte
 • ouder worden
  erfelijkheidsfactoren
  weinig lichaamsbeweging
 • bepaalde medicijnen zoals Prednisolon of ontstekingsremmers
 • bepaalde ziektes, zoals reuma of diabetes type I
Osteoporose bot

Wat zijn de gevolgen van osteoporose?

Meestal ervaart iemand geen pijn van osteoporose. Je merkt het vaak pas als je een bot breekt. De kans op een botbreuk neemt namelijk toe bij osteoporose en de genezing daarvan duurt langer. Hierdoor ervaar je langer pijn en word je (tijdelijk) minder zelfstandig. Daarnaast kan de osteoporose de lichaamshouding veranderen. Je wordt kleiner en krommer wanneer de wervels inzakken. Dit wordt ook wel een kyfose genoemd en kan voor pijn zorgen.

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een geneeswijze die door middel van gedoseerde, mechanische impulsen communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en de gewrichten van de wervelkolom mogelijk kan opheffen. Door middel van druktechnieken op het lichaam, worden het zenuwstelsel en de gewrichten gemanipuleerd en verdwijnen de pijnpunten. Hierdoor verbeteren de problemen van het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel en de gezondheid.

Een chiropractor kan helpen bij onder andere rug-, nek- en hoofdpijnen en bij spier- en gewrichtspijnen, bekkeninstabiliteit en heupklachten.

Onze zorg bij osteoporose

Osteoporose is niet terug te draaien, maar het proces kan wel vertraagd worden. Met het zorgplan wil je nieuwe botbreuken voorkomen en de botten zo sterk mogelijk houden. Dit kan door middel van medicijnen die de botten versterken. Daarnaast is lichaamsbeweging ook erg belangrijk. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat er meer nieuw bot wordt aangemaakt. Elke vorm van lichaamsbeweging is daarvoor zinvol. Beweging waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast, heeft het grootste effect. Voorbeelden zijn wandelen en hardlopen.

Wat kan een chiropractor voor jou betekenen?

Ten gevolge van zwakke botten kan de wervelkolom in elkaar zakken en scheef komen te staan. Hierdoor verandert de stand van de wervelkolom. Een chiropractor kan jou helpen deze weer recht te zetten waardoor je jouw rug weer soepel en vrij kunt bewegen. Dit zorgt er ook voor dat de uitstralende pijn naar de ledematen verdwijnt. Hierdoor kan je weer vrijer of zelfs helemaal zelfstandig bewegen. Bij chiropractie wordt er gebruik gemaakt van druktechnieken op de wervelkolom, wat geheel pijnloos is.

Chiropractie bij TOPCHIRO

Bij TOPCHIRO zijn we gespecialiseerd in het verzorgen van jouw pijn. De chiropractor kan met kennis van jouw klachten in combinatie met lichamelijk onderzoek een diagnose stellen. Wanneer bij de diagnose osteoporose vastgesteld is, zal er een zorgplan opgesteld worden om je verder te helpen. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Hoe men Topchiro ervaart

Wat kan Topchiro voor jou betekenen?

Bij Topchiro stimuleren wij op een natuurlijke en effectieve manier het geneesproces om een optimale gezondheid te behalen. 

Op basis van uw persoonlijke scan- en onderzoeksresultaten, stellen wij een zorgplan op. Dit zorgplan is opgesteld naar uw behoeftes en doelen. Dit zorgplan bestaat uit verschillende fases; een intensieve fase, een stabilisatie fase & een onderhoudsfase. Wij vinden preventie een belangrijk onderdeel van het zorgplan. De klachten kunnen verdwenen zijn, maar preventie is nodig om het lichaam in balans te houden. Wij vinden het belangrijk om goed voor het lichaam te zorgen. 

Topchiro heeft zeer ervaren chiropractors in dienst. Een goede gezondheid staat bij ons voorop. Wij kunnen veel voor u betekenen in een breed scala van klachten. Heeft u vragen over chiropractie of wilt u een afspraak maken, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Vul het formulier hieronder in, wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

  Waar kunnen we je mee helpen?

  Met welke vestiging wil je graag contact?