cervicogene hoofdpijn

Onze chiropractors staan voor je klaar wanneer je last hebt van cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn

Hoofdpijn kan in veel verschillende vormen komen. De meest voorkomende vorm van hoofdpijn is spanningshoofdpijn, waar ongeveer 78% van de bevolking wel eens last van heeft. Andere veelvoorkomende vormen van hoofdpijn zijn clusterhoofdpijn, migraine en cervicogene hoofdpijn. In dit artikel gaan we verder in op wat cervicogene hoofdpijn nu eigenlijk is en wat chiropractie hiervoor kan betekenen.

Wat is cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn is een van de vier meest voorkomende hoofdpijnen in Nederland. Bij de gehele bevolking is er sprake van cervicogene hoofdpijn van ongeveer 0,4% tot 2,5%, maar bij mensen met chronische hoofdpijn is de oorzaak in 20% van de gevallen cervicogene hoofdpijn. Hoofdpijn wordt cervicogeen genoemd wanneer de oorzaak van de pijn in de gewrichten in de nek ligt.

cervicogene hoofdpijn

Hoe herken je dat hoofdpijn cervicogeen is?

Bij deze vorm van hoofdpijn is het kenmerkend dat er een bewegingsbeperking is bij het draaien van de nek. Het is daardoor dus lastig om je hoofd comfortabel te draaien zonder dat dit pijn doet. Mensen met een dergelijke hoofdpijn proberen vaak hun hoofd zo min mogelijk te bewegen, omdat de pijn vaak te beperken is door je hoofd stil te houden. In sommige gevallen kan de hoofdpijn uitstralen naar de schouders, armen of rug.

Bij sommige mensen kunnen ook andere symptomen voorkomen. In sommige gevallen kan je bijvoorbeeld gevoeliger zijn voor zacht geluid, misselijk zijn, oorsuizen hebben, wazig zien en last hebben van evenwichtsproblemen. Dit hoeft echter niet bij iedereen met dit type hoofdpijn zo te zijn.

cervicogene hoofdpijn

Hoe ontstaat cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan komen door een acuut trauma waarbij de nek een spontane verkeerde beweging maakt. De pijn begint dan meestal plotseling en de oorzaak is duidelijk het trauma. Een acute stijve nek of een whiplash ongeval zijn voorbeelden van oorzaken voor cervicogene hoofdpijn. De hoofdpijn kan verschillen in duur; bij sommige mensen kan het een aantal uur duren, maar bij anderen soms maanden.

Cervicogene hoofdpijn kan ook langzaam uit het niets ontstaan. De hoofdpijn neemt dan vaak langzamerhand toe en de nek kan stijf of pijnlijk aanvoelen. Deze vorm van hoofdpijn kan in uiterste gevallen soms jaren duren. De oorzaak hiervan kan een verkeerde slaap- of werkhouding zijn, veel stress of een hoge spierspanning in de nek.

Wat kan je zelf doen aan cervicogene hoofdpijn?

Als de oorzaak van de cervicogene hoofdpijn een te hoge spierspanning is, zou je eerst kunnen proberen om zelf de nekspieren te ontspannen. Een voorbeeld hiervoor is een massage in plannen of om zelf bewuster stil te staan bij het ontspannen van de spieren. Het trainen van de nek- en hals spieren kan helpen bij het onder controle houden van de pijn.

Wat kan een chiropractor doen bij cervicogene hoofdpijn?

Een chiropractor kan zenuwblokkades opheffen in de zenuwbanen. Hierdoor kan de geleiding van zenuwen worden bevorderd. Daarnaast kan een chiropractor de spieren versterken. In het geval van cervicogene hoofdpijn kan de chiropractor de spieren in de nek versterken en laten ontspannen. Doordat de spieren in de nek minder gespannen staan, kan zo de hoofdpijn worden verlicht. Hiernaast is het ook mogelijk om bij een chiropractor de bewegelijkheid van wervels te verbeteren. Vooral het beweeglijker maken van de nekwervels kan voor cervicogene hoofdpijn een groot verschil maken.

Waarom naar TOPCHIRO?

Bij TOPCHIRO zijn wij gespecialiseerd in het gebied van de rug, nek en schouders. Onze chiropractors zijn gespecialiseerd in het helpen verlichten van alle soorten hoofdpijnen en beschikken over veel kennis van het hoofd-halsgebied. In samenwerking met de cliënt wordt er een persoonlijk zorgplan opgesteld, waardoor het traject helemaal afgesteld is op de wensen van de cliënt.  

Hoe men Topchiro ervaart

Wat kan Topchiro voor jou betekenen?

Bij Topchiro stimuleren wij op een natuurlijke en effectieve manier het geneesproces om een optimale gezondheid te behalen. 

Op basis van uw persoonlijke scan- en onderzoeksresultaten, stellen wij een zorgplan op. Dit zorgplan is opgesteld naar uw behoeftes en doelen. Dit zorgplan bestaat uit verschillende fases; een intensieve fase, een stabilisatie fase & een onderhoudsfase. Wij vinden preventie een belangrijk onderdeel van het zorgplan. De klachten kunnen verdwenen zijn, maar preventie is nodig om het lichaam in balans te houden. Wij vinden het belangrijk om goed voor het lichaam te zorgen. 

Topchiro heeft zeer ervaren chiropractors in dienst. Een goede gezondheid staat bij ons voorop. Wij kunnen veel voor u betekenen in een breed scala van klachten. Heeft u vragen over chiropractie of wilt u een afspraak maken, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Vul het formulier hieronder in, wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

    Waar kunnen we je mee helpen?

    Met welke vestiging wil je graag contact?